Reitti on ollut tuhansien vuosien ajan metsästäjien, sotilaiden, runonkerääjien ja laukkukauppiaiden käyttämä tie Suomen ja Vienan Karjalan välillä. Se on osa muinaista kauppatietä Perämereltä Vienanmerelle.
Vienan reitillä oli ratkaiseva merkitys Kalevalan ilmestymiseen 1835. Vuokin reittiä pitkin Elias Lönnrotin laukussa kantautuivat kansalliseepoksen runoainekset Vienan Karjalasta Suomen kulttuurin kivijalaksi. Vuokin reitti Vienaan on muinaismuistolailla suojeltu kulttuurihistoriallinen polku ja valtakunnallisesti merkittävä arkeologinen kohde. Vuokin reitti Vienaan on kunnostettu ja GPS- paikannettu, opastettu retkeilyreitti tuli- ja taukopaikkoineen.
Reitin varrelta löytyvät käyntikohteet, kuten Rautiaisen Mylly, Satalatva-merkkipuu, laavut sekä upeat harju-, niitty-, järvi- ja jokimaisemat mahdollistavat ympärivuotiset luontokokemukset retkeilijöille, melojille ja harrastuskalastajille. Lähikylissä voi tutustua sotien muistomerkkeihin sekä kainuulaisiin vaaramaisemiin. Reitin läheisyydessä sijaitsevat myös 1700-luvulla syntyneet, ainutlaatuiset Suomussalmen vienalaiskylät, Hietajärvi ja Kuivajärvi sekä Murhisalon suojelualue. Yli-Vuokin erämaisessa virkistysmetsässä sijaitsevat alueen kalaisat ja puhtaat järvi- ja koskikalastuskohteet. Alue muodostaa ainutlaatuisen maisemakokonaisuuden, joka kuuluu vuonna 2014 perustettuun Kalevalapuistoon.
Kohdetta on rahoittanut Kainuu Leader.
Avainsanat: retkeily, luonto
Vuokin reitti
Vuokin reitti Vienaan on opastettu retkeilyreitti Vuokin kylässä, Suomussalmen itärajalla.