Valokuitu Euroopassa 2022

Euroopan täysin kattavan valokuituverkon tavoitteesta on saavutettu lähes puolet: 49 % eurooppalaisista kotitalouksista on valokuitusaatavuuden piirissä.

FTTH Council Europe julkaisi toukokuussa 2022 "FTTH/B Market Panorama in Europe"-raportin, joka kuvaa Euroopan valokuitumarkkinan tilannetta. Raportti perustuu syyskuussa 2021 kerättyihin tietohin ja se sisältää 27 Euroopan unionin maata sekä Iso-Britannian.

Euroopassa valokuituliittymä on saatavilla 198 miljoonaan kotitalouteen. Näistä 96 miljoonaa kotitaloutta on ottanut liittymän käyttöönsä.


Valokuituliittymien saatavuus kotitalouksiin ("Homes Passed") on kasvanut Euroopassa hyvää vauhtia viime vuosina. Monissa Euroopan väkirikkaissa maissa kuten Ranskassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa kasvu on ollut nopeaa.


Tuoreimpien Traficomin julkaisemien laajakaistan saatavuustietojen mukaan vuoden 2021 lopussa valokuituliittymä oli saatavilla 49 % Suomen kotitalouksista. Valokuidun saatavuus Suomessa on siis hyvin lähellä europpalaista keskitasoa (27 EU-maata + Iso-Britannia).

Muokkauspäivämäärä: May 31, 2022