Kannettava tietokone, jonka ruutua osoittaa käsi, toisen henkilön kädet käyttävät näppäimistöä

Miksi valokuitu?

Huippunopea ja luotettava internetyhteys tulee olemaan välttämätön peruspalvelu joka kodissa ja yrityksessä. Vain valokuidulla voidaan toteuttaa teknisesti riittävän nopea ja laadukas yhteys.

Valokuidulla voidaan toteutettaa nopein laajakaistayhteys

Valokuituyhteyden kautta on mahdollista käyttää kaikkia tällä hetkellä olemassa olevia digitaalisia palveluja sekä tulevaisuuden mukanaan tuomia uusia palveluja. Valokuituyhteys ei rajoita palvelujen käyttöä, koska se toimii aina huippunopeasti ja viiveettä. Kaikki kodissa tarvittavat tietoliikennepalvelut voidaan hoitaa yhden yhteyden kautta.

Vauhtia talouskasvuun ja työllisyyteen

Huippunopeat laajakaistayhteydet luovat uutta talouskasvua, työpaikkoja ja hyvinvointia. Laajakaistan avulla kansalaiset voivat käyttää laajasti erilaisia digitaalisia sisältöjä ja palveluja. Valokuidun avulla toteutettu huippunopea laajakaistayhteys on pitkäikäinen investointi, tarjoaa kustannustehokkuutta ja palveluiden tasalaatuisuutta verkon käyttäjille sekä palvelutuottajille.

Huippunopeiden laajakaistayhteyksien avulla voidaan rakentaa maakuntien, kuntien ja kyläyhteisöiden digitaalinen palveluverkko. Laajakaista mahdollistaa kuntalaisten tasavertaisen osallistumismahdollisuuden digitaalisiin palveluihin asuinpaikasta riippumatta. Uudenlaisia palveluita kuntalaisille ovat muun muassa sähköiset terveydenhuolto- ja asiointipalvelut.

Luotettavuutta etätyöskentelyyn

Vain valokuitu voi tarjota laajakaistayhteyden, joka ei katkeile tai kuormitu suurenkaan käyttäjämäärän alla. Valokuitu tarjoaa huippunopean yhteyden molempiin suuntiin, joka on tärkeää erityisesti etätyöskentelyssä ja pilvipalveluja käytettäessä. Viimeistään Covid19-pandemia osoitti, että monet yhteiskunnan palvelut voidaan toteuttaa etäyhteyksin ja yhtenä tärkeänä työkaluna siinä ovat luotettavat ja nopeat laajakaistayhteydet.

Laatua viihdepalvelujen käyttöön

Nopeat valokuituyhteydet tuovat mahdollisuuden katsella tv-ohjelmia, -sarjoja ja elokuvia uudella tavalla. Striimauspalvelujen myötä ohjelmia voi katsella silloin kun itselle sopii, eikä katselu ole sidottu kellonaikoihin. Kuvanlaatu on aina parasta mahdollista, teräväpiirtotasoista ja tulevaisuudessa 3D-tasoista, virtuaalilasitekniikan vielä kehittyessä. Yhteys toimii tasalaatuisesti eikä ruuhkaudu vilkkaimpaankaan katseluaikaan.

Kaapeli-TV voidaan toteuttaa valokuituyhteyden kautta. Siten tarjolle tulee runsaasti uusia TV-kanavia, verrattuna esimerkiksi perinteiseen antenni-TV-vastaanottoon. TV-lähetysten vastaanotto toimii valokuidun kautta ilman häiriöitä ja tarjolla on myös enemmän kanavia HD-teräväpiirtona.

Opiskelua uudella tavalla

Opiskelussa voidaan käyttää uusimpia verkko-oppimisympäristöjä ja hakea tietoa laajasti kotoa käsin. Oppilaitokset voivat hyödyntää nopeita yhteyksiä kurssitarjontansa laajentamiseen, jolloin opiskelukaan ei ole enää asuinpaikasta kiinni, vaan kursseja voidaan seurata reaaliaikaisesti kotoa käsin.

Työkaluja yrittäjyyteen ja yhteydenpitoon

Nopean valokuituyhteyden piirissä oleva kotitoimisto tai muu yrityksen toimipiste mahdollistaa yrittäjyyden ja elinkeinon harjoittamisen. Yrityksen tarjoamia ja käyttämiä palveluja, esimerkiksi verkkokauppaa ja markkinointikanavia, voidaan hallita suoraan yrittäjän omasta kotiympäristöistä.

Nopeat yhteydet tarjoavat myös monipuolisia mahdollisuuksia sosiaalisten suhteiden ylläpitoon esimerkiksi vanhuksille, koska verkon avulla voi pitää luontevasti yhteyttä kaukanakin asuviin tuttaviin ja perheenjäseniin myös videoyhteyden avulla. Nopeiden valokuituyhteyksien avulla voidaan luoda koteihin erilaisia kodinturvallisuusratkaisuja kamerapohjaisista etävalvontaratkaisuista erilaisiin hälytyspalveluihin. Automaatio ja erilaiset IoT-ohjausjärjestelmät on mahdollista rakentaa luotettavasti etäohjatuiksi. Nopea valokuituyhteys on pitkäikäinen ja luotettava perusta tämän kaltaisille palveluille.

Huoltovarmuuden takaaja

Valokuitukaapeli kaivetaan maan alle, joten se on suojassa luonnonilmiöiltä, ilkivallalta ja tahattomilta vahingoilta. Valokuitu ei ole altis sähkömagneettisille häiriöille, kuten kuparikaapelit tai langattomat mobiiliyhteydet. Valokuituyhteydet kuluttavat myös vähemmän sähköä kuin langattomat yhteydet. Koko maan kattava valokuituverkko on huoltovarmuuden ja kriisitilanteisiin varautumisen kannalta tärkeä osa infrastruktuuria. Jos yksittäinen kaapeliyhteys jossain kohdassa katkeaa, internet-liikenne reitittyy automaattisesti toista kautta.

Investointi tulevaisuuteen

Kotiin asti rakennettu valokuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa. Valokuitu on pysyvä osa kiinteistön perusinfraa, kuten vesi- ja sähköliittymä. Valokuitukaapelin tekninen käyttöikä on jopa 50-100 vuotta ja liittymää voidaan päivittää nopeammaksi uusimalla päätelaitteistoa.

Muokkauspäivämäärä: Jun 22, 2022