5G-hankkeiden rahoitus

Kiinteiden laajakaistaverkkojen lisäksi julkista tukea on saatavilla myös 5G-hankkeisiin

Kansallisen laajakaistahankkeen kautta voidaan tukea vain kiinteän laajakaistaverkon eli käytännössä valokuituverkon rakentamista, mutta langattomille 5G-verkoille on mahdollista saada julkista tukea muista lähteistä.

CEF Digital -rahoitus

CEF Verkkojen Eurooppa (CEF = Connecting Europe Facility) -ohjelman kautta rahoitetaan 5G-verkkojen rakentamista suurimmille liikenneväylille ja paikallisiin älyverkkototeutuksiin. CEF2 rahoituskauden 2021–2027 digitaalisten yhteyksien edistämisen budjetti on noin 2 miljardia euroa.

5G-palvelujen parantaminen liikenneväylillä

Tavoitteena on tukea rajat ylittävien 5G-ratkaisujen toteuttamista keskeisillä eurooppalaisilla liikenneväylillä alueille, joille riittävän palvelutason tarjoavia ratkaisuja ei markkinaehtoisesti synny. Näillä toimenpiteillä on tarkoitus luoda perusta edistyksellisille liikenteen automaation ratkaisuille.

Älykkäät 5G-ratkaisut paikallisille julkisille palveluille

Tavoitteena on tukea paikallisten julkisten palvelujen (esim. koulut, sairaalat, viranomaiset) innovatiivisiin käyttötapauksiin liittyviä 5G-toteutuksia. Hanke-ehdotusten odotetaan hyödyntävän 5G-teknologian edistyksellisiä ominaisuuksia, jotka ovat tarpeen yhteen tai useampaan käyttötapaukseen liittyvien uusien tai entistä tehokkaampien palvelujen toteuttamiseksi.

Ensimmäisen rahoituskierroksen haku päättyy 22.3.2022. Seuraava kierros on tulossa syksyllä 2022.

    Lisätietoa:

    Lisätietoa CEF2 Digital-ohjelmasta ja ohjeita tuen hakemiseksi Traficomin verkkosivulla.

    CEF Digital -ohjelma edistää 5G-investointeja (Youtube-videolinkki).

    Muokkauspäivämäärä: Mar 11, 2022