08f6b702 c77d 11eb a21a ee6a04371b85

Merenkurkku - Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa ja muodostaa yhdessä Korkean Rannikon kanssa rajat ylittävän geologisen maailmanperintökohteen.

Merenkurkun saaristossa on ainutlaatuinen geologinen arvo, sillä täällä maankohoamisnopeus on yksi maailman suurimmista, ja Merenkurkun saaristo on yhdessä Korkean Rannikon kanssa avainalue maankohoamisen prosessien ymmärtämisessä, jotka ovat aiheutuneet jääkauden jäätikön sulamisesta.

Lisäksi Merenkurkun saaristossa on ainutlaatuisia jääkautisia muotoja, kuten De Geer- moreenit ja Ribbed-moreenit, jotka tekevät alueen maisemasta upeaa katseltavaa kristallin kimaltelevan merenselän kanssa. Alueelta ei tekemistä puutu, sillä sieltä löytyy lintutorni, vanhan suolaamoon tehty kahvila, vaellusreittejä, majoitusta, kanoottien vuokrasta ja opastettuja retkiä.

Matalavetisessä ja kivikkoisessa saaristossa liikkuminen vaatii kokemusta, mutta West Coast Rib Charter -yrityksen avulla pääsee kuka tahansa toteuttamaan räätälöityjä retkiä esimerkiksi majakkasaarille ja kokemaan vauhdin hurmaa 12-paikkaisen RIB-veneen kyydissä.

Lisätietoja löydät täältä!

Kohdetta on rahoittanut Pohjanmaan ELY-keskus ja Leader Aktion Österbotten (maaseuturahasto).

Avainsanat: luontokohde, elämys

Muokkauspäivämäärä: Jun 16, 2021