Shutterstock 367336784

Kansallisilta viranomaisilta saatava rahoitus

Laajakaistahankkeessa myönnetään valtiontukea nopeiden laajakaistaverkkojen rakentamiskustannuksiin. Tukiohjelmalle on haettu rahaa EU:n elpymisvälineestä lähes 50 miljoonaa euroa vuosille 2022-2023.

Nopea laajakaista -hankkeen laajakaistatuki

Uusi laajakaistatukilaki ja sen nojalla annettu valtioneuvoston asetus laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta tulivat voimaan 3.2.2022. Uusi laajakaistatukihanke käynnistyi lain voimaan tulon myötä. Hankkeessa voidaan tukea sellaisten kiinteiden laajakaistayhteyksien rakentamista, joiden vähimmäisnopeus saapuvassa liikenteessä on 300 Mbit/s ja lähtevässä liikenteessä 100 Mbit/s.

Laajakaistahankkeen tavoitteena on tukea nopeiden kiinteiden laajakaistaverkkojen rakentamista alueilla, joille kaupallinen tarjonta ei todennäköisesti toteudu lähivuosina. Hankkeessa myönnetään valtiontukea nopeiden laajakaistaverkkojen rakentamiskustannuksiin. Tukiohjelmalle on varattu rahaa EU:n elpymisvälineestä 32 miljoonaa euroa vuosille 2022-2023. Vuodelle 2022 tästä summasta on osoitettu 15 miljoonaa euroa. Loput tuesta on haettava vuoden 2023 loppuun mennessä.

Laajakaistarakentamiseen on myönnetty valtiontukea jo vuodesta 2010 alkaen. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Laajakaistatuen hakuohjeet

Laajakaistatukiohjelman usein kysytyt kysymykset

Lisätietoa Traficomin verkkosivulla

Maaseutuohjelman kyläverkkotuki

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma eli maaseuturahasto rahoittaa kyläverkkotukea, jota voi hakea rahoitusta laajakaistan rakentamiseen kylälle tai useamman kylän alueelle. Tukea voi hakea kunta, yhdistys, osuuskunta ja pieni tai keskisuuri yritys. Kyläverkon rakentamiseen voi saada jopa 70 % tuen.

Maaseuturahasto sai EU:n elpymisvaroista 16 miljoonan euron lisäpotin laajakaistahankkeisiin. Viimeisin hakukierros päättyi 30.9.2021. Uusi hakukierros on suunnitteilla vuonna 2023.

Tukea haetaan joko ELY-keskuksesta tai Leader-ryhmästä.

Lisätietoa täältä sekä Maaseutu.fi:stä ja Ruokavirasto.fi:stä.

Muokkauspäivämäärä: Oct 17, 2022