Vauhdikas paakuva muokattu

Evenemanget Vibrant Rural North kastade praktikanten ut på djupt vatten

Min arbetspraktik vid enheten landsbygdsnätverkstjänster fick en fartfylld start när jag hörde att min första arbetsdag för mig på en arbetsresa till Estland. Orsaken till vår resa var evenemanget The Vibrant Rural North där vi skulle diskutera utsikterna för landsbygdens framtid och upprätta nätverk mellan dem som jobbar i branschen. De deltagande länderna var Finland, Estland och Sverige plus medverkande från Slovenien och Ungern. Evenemanget gick av stapeln i Kuresaari på Ösel 16–18.4.2018.

Jag kastades alltså genast ut på djupt vatten. Evenemanget pågick i tre dagar och i det ingick resorna inklusive företagsbesök samt workshoppar och föreläsningar på själva evenemanget. På ditresan besökte vi ett företag som tillverkar båtar och en ekologisk gård. Till Ösel kom vi fram på måndagen ungefär klockan 18.25, när välkomstkaffet började 18.30. Efter kaffet berättade Ösels enhet för utveckling av landsbygden och havet om sin verksamhet. Kvällen avslutades med middag och folkdansuppvisning.

Eu-liput

Den andra dagen började med presentation av arrangörerna och deltagarna och efter det berättade Estlands, Finlands och Sveriges representanter om sig själva och sitt arbete. Ett av de viktigaste temana var framtiden. I framtidsdiskussionerna behandlade vi utsikterna för landsbygdens framtid, klimatförändringens verkningar och så mitt eget favoritämne, dvs. robotik och digitalisering. Föreläsningen om robotik skedde lämpligt nog via en dator eftersom föreläsaren själv inte kunde komma till platsen.

Efter föreläsningarna styrde vi stegen mot våra workshoppar. Själv gick jag tillsammans med turismgruppen för att bekanta mig med Tihemetsa Kala. Vi tillredde själva fisk, åt och pratade om hur landsbygden kunde bevaras livskraftig. Den andra dagen avslutades med ett besök i det lokala bryggeriet Pöide Beer.

kalat

Det lönar sig att stjäla

Den sista dagen hölls open space -workshoppar där var och en fick föreslå vilka teman som skulle behandlas. Efter workshopparna repeterade vi vad vi hade lärt oss på den här resan. En av de viktigaste lärdomarna var att det lönar sig att stjäla, eller vackrare uttryckt låna, idéer av varandra. På hemresan stannade vi ännu för att se på en sjö som bildats av meteoriten Kaali, i själva verket alltså ett meteoritkraterfält.

Resan var inte bara trevlig, utan också en verkligt nyttig start på min praktik. Jag fick genast upprätta nätverk och lära mig inte bara om Finlands verksamhet utan också hur det går till annanstans. Estlands landsbygd och skärgård visade sig vara vackra och intressanta resmål som finländarna definitivt bör besöka och inte bara stanna i Tallinn!

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020
Text: Anni Tyni, Kommunikationspraktikant, Landsbygdsnätverkstjänster