Startbanan för Landsbygdens Tillväxtstig gav tillförsikt och nya idéer

Den första KasvuOpen-startbanedagen i samband med Landsbygdens Tillväxtstig som gick av stapeln på Innopol i Esbo samlade företrädare för 16 företag och lika många mjölnare som kommit för att dela med sig av sitt kunnande. En del av företagen var ännu bara i början av sin bana och en del hade redan kommit en bit på väg, men gemensamt för alla var en stor iver att gå vidare.

Det stod genast klart att företagen inte skulle komma enkelt undan på startbanedagen. Direkt på morgonen steg företrädarna fram i tur och ordning och höll var sin tre minuters pitch, dvs. presentation av vad deras företagsverksamhet går ut på, dess riktning och behoven.

”Vi vill göra saker på ett annat sätt än man alltid har gjort inom branschen”

”Vi vill ha samarbetspartners som är villiga att tillsammans med oss göra det här till en framgångshistoria – det här är bara början”

”Menar ni allvar? Den frågan fick vi ofta när vi berättade vad vi tänker göra. Och visst menade vi allvar.”

KasvuOpen Sippola

Petra Sippola vid företaget Mehukas i tur att hålla sin pitch.

På KasvuOpen-startbanedagarna gäller tre spelregler: öppenhet, pålitlighet och ett konstruktivt grepp. Med ett konstruktivt grepp avses att man är redo att ta emot kunskaper och annorlunda idéer och tankar. Spelets anda är följande: ju öppnare du vågar vara desto mer får du ut av KasvuOpen.

45 minuter är lämplig tid att mala

Varje företagare fick tillbringa 45 minuter med en mjölnare. Det låter litet, hinner man annat än presentera sig på den tiden?

- Tester visar att det är precis lagom tid. Vi har försökt med en timme och en halv timme och det här är bäst, berättade Janne Roiha från Kasvun Roihu.

På den första startbanedagen träffade varje företagare fyra mjölnare, till den andra startbanedagen hörde likaså fyra sparringar. Efter malningarna samlades grupperna för att summera vad de främst lärt sig under dagen.

”Man måste våga kasta loss från det gamla, det kräver mod.”

”Jag behövde nog den där sparken därbak.”

"Det stod klart att vi nu måste fatta ett stort beslut. Det är bara så."

"Världen är en ganska liten plats, från den finska landsbygden kan man komma hur långt som helst"

KasvuOpen

Efter sparrningarna samlades vi i grupper för att fundera på vad som gett mest under dagen.

Den ena av företagarna i Mehukas Saikkonen & Sippola, Petra Sippola, var nöjd med dagen. Och rentav positivt överraskad.

- Det bästa var när vi studerade rena siffror: det här är den här månaden och det här den andra. Mjölnaren fick oss att märka att vi gjort de rätta sakerna och det är en bra sak som det lönar sig att satsa på, gladde sig Sippola.

Också för Janne Rutanen från företaget Jarutec var det bästa med dagen att han utöver nya idéer också fick bekräftelse och uppmuntran för sina egna tankar av riktiga proffs. Jarutec Oy har planerat en förarlös automatiserad färja till lätt trafikerade förbindelser, såsom permanent bosatta öar och fritidsobjekt.

Tillväxtstigens semifinal på Farmari-mässan

Landsbygdsverket deltar i genomförandet av Landsbygdens Tillväxtstig som för första gången arrangeras som ett led i Kasvu Open, Finlands största sparringsprogram för tillväxtföretag. Bland 45 sökande valdes 16 företag med störst tillväxtpotential ut till Landsbygdens Tillväxtstig som är gratis för företagen.

Den andra startbanedagen inom Landsbygdens Tillväxtstig ordnas den 15 mars. Den festliga semifinalen går av stapeln på Farmari-mässan i Seinäjoki den 16 juni.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020