YMIS Panimo kuva Virpi Heikkinen

Berättelser värda en öl - YMIS Panimos produktionsutrymmen i lantlig miljö i mjölkrummet i en gammal ladugård

Mellersta Finland är tillsvidare inte direkt känt för sina lokala bryggeriprodukter men här har det blivit en klar förändring. Bybryggeriet YMIS tar sats från Tikkala by i Korpilahti i närheten av Ylä-Muuratjärvi. Företagarna vill genom sitt öl även föra fram lokala berättelser. De första satserna av byölen har redan slitits ur händerna.

- YMIS är ett företag som består av tre grannar i Muuratjärvi som genom ett projekt med hemmaölbryggeri sakta växt fram till ett riktigt bryggeri, berättar Samuli Raappana, en av de tre.

- Vårt syfte är att framställa, packa och sälja specialöl som är framställt som hantverk samt olika säsongs- och private-label -produkter, berättar Aki Levaniemi, en av ägarna.

Med hjälp av landsbygdsfinansieringens stöd beställde företaget lämpliga anordningar och utrustning för att framställa högklassigt öl samt renoverade produktionsutrymmena.

Tillstånden för bryggeriet blev klara i mars 2022. Produktionsutrymmena blev godkända av Valvira i början av år 2022.

Två gamla byggnader.
Bryggeriets produktionsutrymmen.

Bryggeriets produktionsutrymmen hittades av en slump nästan i grannskapet: de är byggda i en lantgårds gamla mjölkrum i Ohelanauki. Gården har bytt från mjölkproduktion till att föda upp nötkreatur och sälja kött.

- Som de första partierna har vi framställt fruktiga Patajärvi Golden Ale samt friskt Lastu Vete-öl. Lastu ölen var i huvudsak till salu i den lokala bybutiken och partiet såldes slut på ett ögonblick, så mottagandet var gott.

Ölens namn och sammansättning baserar sig på lokala berättelser. Till exempel Lastu-ölen baserar sig på en lokal berättelse från Lastu fiskodlingsanläggning. I början av 2000-talet höjde en dag ett störtregn dammens nivå med besked och dammen brast. Alla Lastu laxar sköljdes ut i Muuratjärvi med en störtvåg. Patajärvi är däremot i hembyn en viktig sjö för företagarna.

Två bryggeriets producter.

- Vi kommer i framtiden att fråga efter flera fina berättelser av de lokala invånarna, för vi tycker att de förtjänar en egen öl, säger Raappana.

Bryggeriets initiala mål var att framställa minst ca 500 liter öl i månaden.

- Vi provar smakerna mycket noga, innan vi startar framställningen av en större sats, berättare Levaniemi.

Ylä-Muuratjärvis hantverksöl har redan efterfrågats i de lokala butikerna och hos Jyvästraktens restauranger.

Ett mål på lång sikt är att öka framställningen och även att anställa arbetstagare. Tillsammans med ägarna av Ohelanauki gård har det redan diskuterats om, att vid behov, förstora produktionsutrymmena. Tillväxten ska vara måttlig.

För företagarna är det viktigt att främja miljöeffektivitet och hållbar utveckling. Mäsken, som bildas vid ölframställningen, används som foder för gårdens djur eller som råvara vid bakning och vattenångan som bildas vid bryggandet kondenseras till tvättvatten.

- Vi diskuterar även med gården om en gemensam malttillverkning samt om ekologisk odling av råvarorna till ölen på Ohelanaukis arrendemark, berättar Levaniemi.

Bredvid bryggeriet har Ohelanauki, som föder upp nötkreatur, en egen butik så i framtiden kan man vid samma besök söka närproducerad mat och bybryggeriets öl. Ölförsäljningen öppnar möjligtvis redan till sommaren 2022, bara butikstillståndet blir godkänt hos AVI.

- Vi har även andra galna idéer: Ohelanaukis gård verkar även inom turistbranschen, så vi har även funderat på att anordna en landsortsfestival tillsammans, ler Raappana.

Företaget har erhållit landsbygdsfondens investeringsstöd från Leader JyväsRiihe.

Mer information: www.facebook.com/ymispanimo

Uppdateringsdatum: 16 juni 2022
Text: Virpi Heikkinen
Foto: Virpi Heikkinen och YMIS