Emmes Retreat hittar du inte i misstag utan hit kommer du av en anledning. Tanken är att varva ner, ta kraft av naturen och njuta av lugnet. Därför har företaget t.ex. ingen skyltning vid huvudvägarna. Trots detta så är här gott om gäster. Det är inte enbart naturens frid som lockar utan det är stugor, avsedda för övernattning, som är uppbyggda med stöd av träden som gör platsen unik. Här övernattar du som i luften.
Platsen lotsas av företagarparet, Ulla-Beth Mäki-Jussila och Henrik Wiik. Utöver övernattningsplatserna finns en yogasal högt uppe bland träden och där öppnar sig de vilsamma vyerna över Emmes träsk.
- Den bästa marknadsföringen ger de gäster som besökt oss och många hittar oss via sociala medier. Sällan förvillar sig sådana gäster hit, som söker håll-i-gång, och därmed upplever platsen som en besvikelse. Här är syftet att varva ner, påpekar Mäki-Jussila.
- Många märker att de trivs i naturen även om de inte rör sig i naturen när de är hemma. Utflykter är den bästa motionen, tillägger Wiik.
Slumpen och behov av att varva ner ledde till nytänkande
Wiik arbetade tidigare som byggnadsentreprenör i sitt eget företag men fick ett behov av att varva ner. Han inledde studier till yogalärare och drar nu yogalektioner vid Emmes Retreat.
- Vi hittade slumpmässigt platsen då vi var på en blåbärsutflykt år 2010. Nu har vi en viss frihet även om vi är företagare.
Efter en tid av utredningar kunde paret köpa ett markområde på tre hektar och började bygga trädhus enligt en idé de fantiserat om. Då husen är byggda kring träden har vi kunnat spara på naturen.
- Vad vi vet så har det inte byggts liknande trädhus i Finland, på andra platser är de byggda på pelare. Här blir varje byggnad unik då vi behöver hitta lämpliga träd och planera placeringen enligt väderstrecken, påpekar Wiik.
Platsen har haft besök av turister från hela världen. Paret minns, hur den finländska hösten blev en upplevelse för en familj från Schweiz. De besökte tranbärsträsket, plockade trattkantareller och gick på långa promenader.
- De njöt så uppenbart. Tystnaden ger den bästa responsen, säger Ulla-Beth och överräcker gästboken för att bläddras i:
”Tack, för att ni har följt er ”galna” fantasi om en plats där man kan koppla av och återhämta sig, ni har verkligen lyckats!”
Välmående, skogsbad och närproducerad mat
Företaget har provat Green care -servicemodeller i samarbete med Luona-projektet, som är finansierat av Österbottens Leader-grupp, och för detta har man tänkt ut nya kundgrupper. Platsen har bland annat haft besök av folk från enheten för dagverksamhet Vaskooli.
- De har tagit skogsbad och har med andra ord använt alla sina sinnen i skogsupplevelsen. Det allra viktigaste för alla besökare är att få känna på naturens fridsamma inverkan på välmåendet, påminner Mäki-Jussila.
Då man söker välmående från naturen, vill företaget även fungera så ekologiskt som möjligt: här används solpaneler, torrklosetter och ekologiska produkter. Vilda örter plockas för eget bruk och i köket tillreder man maten så långt som möjligt av närproducerade livsmedel.
Paret vet inte hur länge de tänker fortsätta verksamheten då pensionärsåren närmar sig. Platsen erbjuder goda möjligheter för samarbetspartners att hålla till exempel retreat och yogaläger.
- Tiden får utvisa, men åtminstone övernattningsgäster tänker vi ta emot, dessutom söker vi samarbetspartners som kan dra nytta av platsen på ett sätt som passar dem, planerar paret.