Harri moisio 800

Vem skryter med sin dumhet?

– Jag förstår inte hur man kan vara stolt över att man inte vet hur saker ligger till. Det finns stadsbor som varit fler gånger på Manhattan än på landsbygden i Finland. Märkligt nog är det samma människor som vet precis allt om vad som fel med lantbruksstöden. Hur kan de ha så starka åsikter när de inte vet vad det handlar om?

Radio Rocks redaktör Harri Moisio är en inbiten stadsbo, uppvuxen i Åbo och numera bosatt i Gräsviken i Helsingfors. Han säger att han har som jobb att vara tonåring, det vill säga att uppkäftigt ifrågasätta saker som många tar för givet. Och det går inte att ta miste på att han trivs med det.
I mitten av november talade han om sin relation till landsbygden under en temadag för odlare och djurägare i Vanda. I dag är hans främsta koppling till landsbygden att han köper produkter som kommer från jordbruket. Smör, socker och grädde är hans favoriter.
– När jag köper spansk ibericoskinka eller italiensk bresaloa i citymarket i Gräsviken brukar jag undra om de djuren har haft det lika bra som de djur vi har här i Finland. Det borde ju vara så att vi har minst lika strikta krav på de produkter som importerats som de som producerats här i Finland. Hur är vi så snabba att döma djurägare här när samma sak är exotiskt i andra länder?

Hellre jordbruksstöd än företagsstöd

Som barn tillbringade han en stor del av fritiden på morföräldrarnas gård i Paimio. Där blev landsbygden och jordbruket bekant för honom.
– Hela Finland har ju varit landsbygd, städerna uppstod på landsbygden. Den kan inte plötsligt ha blivit värdelös bara för att landets lantbrukspolitik styrs från barerna i Berghäll?
Hur kan det vara mer motiverat att betala företagsstöd till någon annan typ av företag än till jordbruk undrade han. Jordbruksstöden hör till de mest övervakade stödsystemen som finns och inte en cent betalas ut innan alla blanketter gåtts igenom.
Matens ursprung är höljt i dunkel för många stadsbor. Annars helt fiffiga typer kan sakna baskunskaper om varifrån maten kommer.
Han berättade om när han och en kompis redde ut ägget innersta väsen.
– Det började med att vi diskuterade Peter Fryckman, som skaffat fem hönor och enligt en tidningsintervju nu funderade på att skaffa tupp. Min bekanta var förvånad över att Fryckman trots det påstod sig plocka färska ägg varje morgon. Hur var det möjligt att hönorna lade ägg utan tupp? Så där satt vi och jag förklarade att det är nu bara så att det blir ägg också utan tupp.
Producenterna ute på landsbygden gör ett viktigt jobb framhöll Moisio och lovade fortsätta försvara landsbygden så bra som en stadsbo bara kan.

Du kan titta video om Temadagen här.

20.12.2017

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020
Text: Sanne Wikström