Finsk pessimism tjusar européerna – publiken utsåg Puolanka-pessimister till bäst i Europa

Puolanka-pessimisterna fick igen internationell synlighet, när deras projekt utsågs till publikfavorit i EU-tävlingen Rural Inspiration Awards.

Finländarnas melankoliska sinnelag och särpräglade kommunmarknadsföring är ett vinnande koncept: pessimismprojektet i Puolanka blev internationell publikfavorit i EU-tävlingen Rural Inspiration Awards. Priserna i tävlingen delades ut i Bryssel 6.10.2022.

Puolanka-pessimisterna är kända för sin äckelrealistiska stil att berätta om den egna kommunen och sin verksamhet. Dysterkvistarnas konstnärliga ledare Tommi Rajala brukar uttrycka saken som så att kommunen Puolanka redan är död och att det är lättare att agera när man är medveten om den saken.

– Under hela 2000-talet har Puolanka varit en av de kommuner i Finland som dör snabbast. Det här faktumet ligger till grund för vår pessimistförening som sysslar med kulturverksamhet och som också har lagt vantarna på kommunens varumärke. Hela Finland är fullt av krympande byar i stil med Puolanka. Vi tror inte på att stoppa den oundvikliga utvecklingen, därför använder vi hellre våra begränsade resurser till att skapa något alldeles nytt, berättar konstnärliga ledaren Tommi Rajala.

– Visst är det trevligt att få erkännande för att ha gjort något rätt. Vi fortsätter alltså i samma stil. Det är inte alla som gillar det vi gör, men vi försöker inte ens vara alla till lags. Till all lycka är vi inte de enda pessimisterna i världen, kommenterar Rajala tävlingsframgången.

Pessimisterna har fått stöd från landsbygdsfonden via lokala Oulujärvi Leader. NTM-centralen i Kajanaland och Oulujärvi Leader anmälde pessimisterna till fondens tävling som representant för området.

– Pessimisternas framgång är ett bra bevis för att också små projekt kan åstadkomma stor och synlig verksamhet. Extra fint i pessimismprojektet är det att idén föddes på gräsrotsnivå och det är fråga om att djärvt pröva på något som är alldeles nytt. Följden har varit gott om synlighet för Puolanka och många besökare. Vi hoppas att det här inspirerar också andra att modigt göra saker och ting på ett sätt som är olikt det vanliga, jublar verksamhetsledaren för Oulujärvi Leader Pirjo Oikarinen.

Puolanka-pessimisterna sprider pessimismens glädjebudskap i sociala medier och publicerar humoristiska videosnuttar om livet i Puolanka i sina populära Facebook- och YouTube-kanaler. En egen nätbutik har pessimisterna också. Med stöd från projektet har pessimisterna rustat upp ett Pessimismhus i Puolanka, det är nu föreningens högkvarter. Den första pessimismmusikalen som blev oerhört populär hade premiär sommaren 2019. I projektet ePuolanka, som var en föregångare till pessimismprojektet, satte man längs huvudlederna upp humoristiska skyltar som bland annat ger rådet att inte komma till Puolanka utan vända om medan tid finns. Ungdomarna och de unga vuxna i området har aktivt varit med om att planera och genomföra föreningens verksamhet.

Pessimisterna har redan tidigare uppmärksammats internationellt. Bland annat har Storbritanniens rundradiobolag BBC år 2019 slagit på trumman för pessimism à la Puolanka.

Vadå Rural Inspiration Awards?

Rural Inspiration Awards (RIA) är en projekttävling som ordnas av Europeiska landsbygdsnätverket (ENRD) för att fira landsbygdsfondens bästa projekt runtom i Europa. Syftet med tävlingen är att projekt som genomförts med stöd från fonden ska lyftas fram och ges synlighet i hela Europa. Årets tema för tävlingen är ”The Future is Youth”

Medlemsländerna anmälde sammanlagt 111 projekt till tävlingen. Tävlingskategorierna var fyra stycken, och sex projekt i varje kategori gick till final. Sammanlagt fem projekt från Finland gick till final. Pessimismprojektet representerade Finland i tävlingskategorin Socially Inclusive & Innovative Futures. De andra finalisterna från Finland presenteras här (på finska).

I publikomröstningen deltog alla finalister, och sammanlagt röstade 7 400 personer runtom i Europa. Prisutdelningen skedde i Bryssel 6.10.2022.

Pessimisterna var den här hösten framgångsrika också i den landsomfattande projekttävlingen: projektet utsågs till segrare i klassen Livskraft och livskvalitet på landsbygden. I tävlingen sållade man fram de landsbygdsfondsprojekt som haft den största genomslagskraften i Finland under programperioden 2014–2020. Segrarna premierades 30.9.2022 vid Landsbygdsgalan i Kurikka.

Här kan du läsa mer (på engelska) om tävlingen Rural Inspiration Awards samt om tävlingsklasserna och finalisterna.

Ytterligare information:

Tommi Rajala, konstnärlig ledare för Puolanka-pessimisterna
tfn 040 591 2478, unelmat.peruttu@puolanganpessimistit.fi

Pirjo Oikarinen, verksamhetsledare för Oulujärvi Leader
tfn 040 528 0483, pirjo.oikarinen@oulujarvileader.fi

Uppdateringsdatum: 13 dec. 2022