Suomalainen pessimismi puree eurooppalaisiin – Yleisö äänesti Puolangan pessimistit Euroopan parhaaksi

Puolangan pessimistit saivat jälleen kansainvälistä näkyvyyttä, kun hanke valittiin EU-tason Rural Inspiration Awards -kilpailussa yleisön suosikiksi.

Suomalainen melankolinen mielenmaisema ja omaleimainen kuntamarkkinointi purevat kansainvälisesti: Puolangan pessimismihanke voitti Yleisön suosikki -palkinnon EU:n Rural Inspiration Awards -kilpailussa. Kilpailun voittajat palkittiin 6.10.2022 Brysselissä.

Puolangan pessimistit ovat tunnettuja inhorealistisesta tyylistä kertoa omasta kunnastaan ja toiminnastaan. Puolangan pessimistien taiteellinen johtaja Tommi Rajala kuvaakin usein, että Puolanka on jo kuollut kunta ja kun sen tiedostaa, on helpompi toimia.

– Puolanka on ollut koko 2000-luvun yksi Suomen nopeimmin kuolevista kunnista. Tämän faktan ympärille on syntynyt pessimistien kulttuuritoimintaa harjoittava yhdistys, joka on myös kaapannut kuntabrändin itselleen. Koko Suomi on täynnä Puolangan kaltaisia kutistuvia kyliä. Me emme usko vääjäämättömän kehityksen pysäyttämiseen, ja siksi käytämme mieluummin vähäiset resurssimme jonkin täysin uuden luomiseen, taiteellinen johtaja Tommi Rajala kertoo.

– Onhan se mukava saada tunnustusta siitä, että jotain on tehty oikein. Eli jatketaan samaan suuntaan. Kaikki ei tykkää siitä mitä me teemme, mutta ei me kaikkia yritetäkään miellyttää. Onneksi maailmasta löytyy muutama muukin pessimisti, Rajala kommentoi kilpailumenestystä.

Pessimistit ovat saaneet maaseuturahaston tukea paikallisen Oulujärvi Leaderin kautta. Kainuun ELY-keskus ja Oulujärvi Leader lähettivät pessimistit mukaan maaseuturahaston kilpailuun oman alueensa edustajana.

– Pessimistien menestys on hyvä osoitus siitä, että pienilläkin hankkeilla voi saada aikaan isoa ja näkyvää toimintaa. Pessimismihankkeessa on erityisen hienoa se, että idea on lähtenyt ruohonjuuritasolta ja siinä on rohkeasti lähdetty kokeilemaan jotain aivan uudenlaista. Seurauksena on ollut runsaasti näkyvyyttä ja kävijöitä Puolangalle. Toivottavasti tämä innostaa myös muita tekemään asioita rohkeasti eri tavalla kuin on totuttu, hehkuttaa Oulujärvi Leaderin toiminnanjohtaja Pirjo Oikarinen.

Puolangan pessimistit jakavat pessimismin ilosanomaa sosiaalisessa mediassa ja julkaisevat humoristisia videoita elämästä Puolangalla suosituilla Facebook- ja YouTube-kanavillaan. Pessimisteiltä löytyy myös oma verkkokauppa. Hankkeen tuella pessimistit ovat kunnostaneet Puolangalla sijaitsevaa Pessimismitaloa omaksi toimitalokseen ja tukikohdakseen. Ensimmäinen suursuosioon noussut pessimismimusikaali puolestaan esitettiin kesällä 2019. Pessimistihanketta edeltäneessä ePuolanka-hankkeessa pystytettiin pääteiden varsille humoristisia tienvarsikylttejä pääteiden varsille, jotka muun muassa kehottivat kääntymään pois Puolangalta, kun vielä ehtii. Alueella asuvat nuoret ja nuoret aikuiset ovat osallistuneet tiiviisti yhdistyksen toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Pessimistit ovat keränneet kansainvälistä huomiota aiemminkin. Muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC on uutisoinut näyttävästi puolankalaisten pessimismistä vuonna 2019.

Mikä Rural Inspiration Awards?

Rural Inspiration Awards (RIA) on Euroopan maaseutuverkoston (ENRD) järjestämä hankekilpailu, jolla juhlistetaan maaseuturahaston parhaita hankkeita ympäri Euroopan. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin ja tuoda Euroopan laajuista näkyvyyttä maaseuturahaston tuella toteutetuille hankkeille. Tänä vuonna kilpailun teemana on "The Future is Youth".

Jäsenmaat ilmoittivat kilpailuun yhteensä 111 hanketta neljässä eri kilpailusarjassa, joista jokaiseen valittiin kuusi finalistia. Suomesta finaaliin pääsi yhteensä viisi hanketta. Pessimismihanke edusti Suomea Socially Inclusive & Innovative Futures -kilpailusarjassa. Muihin Suomen finalisteihin pääsee tutustumaan täällä.

Yleisöäänestyksessä mukana olivat kaikki kilpailun finalistit. Äänestyksessä annettiin yhteensä 7400 ääntä ympäri Euroopan. Voittajat palkittiin 6.10.2022 Brysselissä palkintojenjakotilaisuudessa.

Pessimistit sai tunnusta viime viikolla myös valtakunnallisessa hankekilpailussa: hanke valittiin voittajaksi Maaseudun elinvoima ja elämänlaatu -kilpailusarjassa. Valtakunnallisessa kilpailussa etsittiin maaseuturahaston vaikuttavimpia hankkeita Suomesta ohjelmakaudella 2014–2020. Voittajat palkittiin 30.9.2022 Kurikassa Maaseutugaalassa.

Rural Inspiration Awards -kilpailuun, kilpailusarjoihin ja finalisteihin voi tutustua täällä.

Lisätietoja:

Taiteellinen johtaja Tommi Rajala, Puolangan pessimistit,
p. 040 591 2478, unelmat.peruttu@puolanganpessimistit.fi

Toiminnanjohtaja Pirjo Oikarinen, Oulujärvi Leader,
p. 040 528 0483, pirjo.oikarinen@oulujarvileader.fi

Muokkauspäivämäärä: Dec 13, 2022

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.