Mantun monitoimitila 1000

Mantun monitoimitila toi palvelut pesäpallostadionille

Pesäpalloseura Siilinjärven Pesis ry liikuttaa vuodessa tuhansittain ihmisiä. Syksyllä 2018 seurassa huomattiin, että kovan käyttöasteen myötä pesäpallostadion kaipaisi kipeästi modernia monikäyttötilaa, johon saataisiin mm. pukukoppeja ja sosiaalitiloja niin pelaajien, liikuntaharrastajien kuin yleisönkin käyttöön.

Huolellisen suunnittelun, laajan yhteistyön ja monien talkootyötuntien jälkeen Mantun pesäpallostadionilla käyttäjäjoukkoa onkin palvellut toukokuusta 2019 lähtien nykyaikainen monitoimitalo.
- Kaiken suunnittelun lähtökohtana oli heti jo alussa tilojen monikäyttöisyys, kertoo Siilinjärven Pesiksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Pasanen ja jatkaa, -Sidosryhmät ovat tärkeitä, ja heti hankkeen alkuvaiheessa pyysimme heidät mukaan hankkeen ja tilojen suunnitteluun.

Mantun monitoimitilassa on kerrosalaa kaikkiaan 266 neliötä. Alakerrasta löytyvät puku- ja sosiaalitilat pelaajille sekä yleisön wc-tilat. Siellä on myös lipunmyyntiin ja kioskitoimintaan muuntautuva tila. Yläkerran kahdessa kokoustilassa on modernit av-välineet ja siellä voidaan pitää kokouksia, kursseja tai koulutuksia. Tiloihin mahtuu helposti 30 henkilöä. Keittiötiloissa onnistuu tarjoilujen valmistaminen. Rakennuksessa on myös hissi, jolla pääsee esteettömästi eri kerroksiin.

Siilinjärven Pesis ry:n puheenjohtaja Jukka Pasanen.

Mukana myös paikallinen Leader Kalakukko


Koko rakennuksen kustannusarvio oli 544 000 euroa. Kehittämisyhdistys Kalakukko ry myönsi Siilinjärven Pesiksen Mukautuva Manttu -kehittämishankkeeseenrahoitusta reilut 145 400 euroa. Tämän EU:n maaseuturahaston tuen lisäksi Siilinjärven kunta rahoitti kokonaisuutta 200 000 eurolla. Loppuosa on seuran omaa rahaa.

Hankkeessa on myös tehty valtava määrä talkootyötä.
- Merkittävässä roolissa on ollut yhteisöllisyys ja talkootyö. Talkootyötä rakennusprojektissa tehtiin kaikkiaan 3000 tuntia ja apukäsiä löytyi mukaan usein myös seuran ulkopuolelta, kiittelee Pasanen.

Uusien tilojen myötä mahdollistuu Mantun kentän entistä laajamittaisempi hyödyntäminen harraste-, urheilu- ja kulttuuritapahtumien järjestämisessä eri vuodenaikoina. Siilinjärven Pesiksen ja sen joukkueiden lisäksi rakennuksen käyttäjiä ovat tapahtumien yleisöt, paikalliset yhdistykset, tapahtumajärjestäjät, koulut ja päiväkodit. Pesäpalloseura myös työllistää yli 20 henkilöä kauden aikana eri tehtäviin ja joukossa on paljon nuoria.

- Olemme saaneet mm. jäätelönmyyjiksi, kerhonohjaajiksi sekä pallotytöiksi ja -pojiksi reippaita nuoria, joiden kanssa on ilo tehdä yhteistyötä. Tehdystä työstä saatu pieni korvaus kannustaa ja opettaa nuoria yhteiskuntaan ja olemme osaltamme mukana yhteiskuntavastuun kantamisessa, toteaa Pasanen.


Pääkuva: Mantun pesäpallostadionin monitoimitalon suunnittelun lähtökohtana oli monikäyttöisyys ja mahdollisimman monia käyttäjiä palveleva kokonaisuus.

Siilinjärven Pesis ry on täynnä toimintaa

Pohjoissavolainen pesäpalloseura Siilinjärven Pesis ry liikuttaa vuodessa tuhansittain ihmisiä pesäpallon parissa. Vuonna 1987 perustetun yhdistyksen jäseniä on hieman yli 500, joista pelaajia on reilut 250. Naisissa, miehissä, tytöissä ja pojissa pelataan neljän joukkueen voimin valtakunnan huipulla Superpesiksessä. Nuorimmat seuran harrastajat ovat 3-vuotiaita. Kaudessa Siilinjärven kentillä pelataan kaikkiaan 170 peliä. Tämän lisäksi seura työllistää kauden aikana yli 20 henkilöä.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Jaana Rissanen
Kuvat: Jaana Rissanen