Kuvituskuva

Rahoitusopas – kooste yhdistyksille, yrittäjille ja viljelijöille tarjolla olevista rahoitusmahdollisuuksista

Ttustu alla oleviin rahoitusmahdollisuuksiin ja lähde rohkeasti kehittämään toimintaasi sekä Suomen maaseutua! Sinun yrityksesi, yhdistyksesi, yhteisösi tai kuntasi on mahdollista saada rahoitusta hyvin erilaisten ideoiden toteuttamiseen.

Maaseutuohjelman tehtävänä on ennen kaikkea tukea kaikkia maaseudulla asuvia asukkaita ja taata maaseudun elinvoimaisuus myös tulevaisuudessa. Maaseutuohjelmasta voivat hakea rahoitusta toimintaansa maatalousyrittäjät, maaseudulla toimivat pienet ja keskisuuret yritykset, maaseudulla asuvat asukkaat, järjestöt sekä kunnat. Tuet haetaan joko ELY-keskuksesta, kunnasta tai Leader-ryhmältä. Tutustu jo toteutuneisiin ideoihin Hankerekisterissä tai Maaseutu.fi:n tarinoiden kautta.

Vuosina 2021–2022 on haettavana noin 210 miljoonan euron lisärahoituspotti toimiin, jotka edistävät vihreää taloutta, digitaalisuutta ja sosioekonomista kestävyyttä. Lue lisää elpymisrahoituksesta

Rahoitusta yhdistyksen, yhteisön tai järjestön väelle
Rahoitusta yrittäjälle
Rahoitusta viljelijälle

Yhdistyksen, yhteisön tai järjestön väelle

Rahoitusta yhteisen hyvän tekemiseen. Huomaa, että tarvitset aluksi myös omaa rahaa, sillä tuki maksetaan jälkikäteen.

  • Rahoitusta yleishyödylliseen kehittämiseen kuten esimerkiksi tapahtuman järjestämiseen.
    Rahoituksen osuus jopa 100 % (kehittämishanke)
  • Rahoitusta yhteisiin investointeihin kuten esimerkiksi yhteiseen käyttöön tulevien tilojen kunnostamiseen tai kyläverkon (laajakaistan) rakentamiseen.
    Rahoituksen osuus korkeintaan 75 % (investointihanke). Maaseuturahasto sai EU:n elpymisrahastosta 16 miljoonan euron lisäpotin laajakaistahankkeisiin. Rahoitusta kunnan tai kylän laajakaistayhteyksien rakentamisen.
  • Rahoitusta maaseudun asukkaiden tai yritysten ammatillista osaamista tai valmiuksia lisäävään koulutukseen
    Rahoituksen osuus korkeintaan 90 % (koulutushanke)
  • Rahoitusta viestintäkampanjoihin ja -hankkeisiin
    Rahoituksen osuus korkeintaan 100 % (tiedonvälityshanke)
  • Rahoitusta elinkeinojen kehittämiseen kahden tai useamman toimijan yhteistyönä, esimerkiksi yhteinen tuotekehitys.
    Rahoituksen osuus korkeintaan 100 % (yhteistyöhanke)

Lisätietoa maaseudun kehittämishankkeista voit lukea Ruokaviraston sivuilta. Hakiessasi tukea, ota yhteyttä oman alueesi Leader-ryhmään tai ELY-keskukseen. Hae kotikuntasi perusteella yhteystiedot Ruokaviraston hakukoneella.

Yrittäjälle

Rahoitusta yritystoiminnan aloittamiseen ja kehittämiseen. Huomaa, että tarvitset aluksi myös omaa rahaa, sillä tuki maksetaan jälkikäteen.

  • Hanki asiantuntija- ja kehittämispalveluja maaseudulla sijaitsevan yrityksesi kehittämiseen perustamistuen avulla.
    Rahoitus 5000–35 000 e, perustamistuki kokeiluihin 2000–10 000 e.

  • Voit saada rahoitusta maaseudulla sijaitsevan yrityksesi kone- ja laitehankintoihin, rakentamiseen sekä muihin yritystoiminnan kehittämiseen tähtääviin investointeihin.
    Rahoitus investointituessa on 20–40% kustannuksista ja investoinnin toteutettavuustutkimuksessa rahoituksen osuus on 40–50% kustannuksista

Lisätietoa
Lisätietoa yritystuista saat Ruokaviraston sivuilta. Hakeaksesi tukea, ota yhteyttä oman alueesi Leader-ryhmään tai ELY-keskukseen. Löydät kotikuntasi perusteella yhteystiedot Ruokaviraston hakukoneella.

Viljelijälle

Rahoitusta tilan kehittämiseen

  • Voit saada asiantuntijalta neuvontaa tukiehtoihin, energiatehokkuuteen, kilpailukyvyn parantamiseen sekä muihin aiheisiin liittyen. Neuvonnasta maksat vain verojen osuuden!
    Rahoituksen osuus: 10 000 euron edestä vuosina 2015–2020

    Lisätietoa neuvonnasta Ruokaviraston sivuilla.
  • Rahoitusta maatilan investointeihin kuten esimerkiksi rakentamiseen tai kone- ja laitehankintoihin. Voit saada rahoitusta rakentamiseen 7000 eurosta ylöspäin.
    Muihin investointeihin voit saada rahoitusta 3000 eurosta ylöspäin.

    Lisätietoa maatalouden investointituista Ruokaviraston sivuilla

    Nyt kannattaa päivittää maatilan energiavalinnat
    Suomi on saanut EU:n elpymisvaroista mittavan rahoituspaketin, josta tuetaan muun muassa maatilojen panostuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin. Lue lisää elpymisrahoituksen tuomista mahdollisuuksista.

    Jos kiinnostuit, ota yhteyttä oman alueesi ELY-keskukseen.
  • Rahoitusta tilanpidon aloittamiseen. Lisätietoa nuoren viljelijän aloitustuesta Ruokaviraston sivuilla.

    Hakiessasi tukea, ota yhteyttä oman alueesi ELY-keskukseen.

Rahoitusta maatalouden innovaatioihin - innovaatioryhmällä ratkaisuja maatalouden haasteisiin

Onko sinulla alkutuotantoon liittyvä ongelma, jonka ratkaiseminen synnyttäisi innovaation, josta olisi hyötyä laajemmalle joukolle? Ratkaisu tuottaisi lisää tuottavuutta, tehokkuutta ja kestävyyttä alan yrityksille? Ongelman ratkaisu uudistaisi maa- ja metsätaloutta tai edistäisi biotaloutta? Jos vastasit kyllä, tutustu maaseudun innovaatiorahoitukseen.

Nyt avautuva hakukierros (7.9.‒29.10.) rahoitetaan EU:n elpymisvaroista, joten hankkeen pitää myös edistää joko digitaalisten ratkaisujen käyttöönottoa, siirtymistä vihreään talouteen tai parantaa alkutuotannon resilienssiä, eli sopeutumis- ja stressinsietokykyä muuttuvissa olosuhteissa.

Lisätietoa innovaatioryhmien rahoituksesta



Muokkauspäivämäärä: Oct 6, 2021