Kesän 2018 suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin
- Alkusyksyllä teimme siementilaukset tälle vuodelle. Tässä työssä pitää osata katsoa pitkälle tulevaisuuteen ja ennakoida tulevaa niin siementilauksien kuin kukkien kastelun kannalta, kertoo tilan isäntä Tarmo Niska.
Niska pitää puutarhaa yhdessä vaimonsa Marjan kanssa. Viime syksynä Niskojen aikaa kului siementilauksien ohella myös uuden kasvihuoneen rakentamisen suunnitteluun. He hakivat ja saivat Lapin ELY-keskuksesta maatalouden investointitukea. Vanhan kasvihuoneen purkaminen ja uuden rakentaminen aloitetaan heti kun sesonki on ohi. Investointituen ohella puutarhat voivat saada ELY-keskuksista myös Nuoren viljelijän aloitustukea, jota voi saada tilanpidon aloittamisen kustannuksiin.
Sattuman kautta puutarha-alan yrittäjiksi
Niskat ovat toinen sukupolvi tilalla. Tarmon vanhemmat perustivat Niskan puutarhan sattuman kautta 1970-luvulla, kun Tarmon äiti kasvatti omaan käyttöön taimia ja niitä jäi yli. Yli jääneistä taimista julkaistiin lehdessä myynti-ilmoitus, ja ne menivät nopeasti kaupaksi. Tästä intoutuneena kukkia kasvatettiin seuraavina vuosina aina vähän enemmän. Tila on siitä lähtien kasvanut tasaisesti. Sukupolvenvaihdos tehtiin 90-luvun puolessa välissä ja siitä saakka Tarmo ja Marja Niska ovat toimineet puutarha-alan yrittäjinä.
- Meidän toiminnan periaatteena on, että kaikki kasvatetaan itse. Silloin tietää, mitä myy, Tarmo kertoo.
Muutoksen ajat puutarha-alalla
Niskat ovat nähneet isoja muutoksia puutarha-alalla ja omassa puutarhassaan parinkymmenen vuoden aikana. Hyötykasvien osuus kasveista on kasvanut viimeisten vuosien aikana.
- Ihmiset kysyvät hyötykasveja yhä enemmän, kuten yrttejä ja chilejä. Chilit tulivat eräänä vuotena yhtäkkiä todella suosituiksi ja suosio on pysynyt vakiona siitä saakka, kertoo Tarmo.
Muutoksia arkeen on tuonut muun muassa automatisoitu kastelujärjestelmä, joka on vähentänyt kasteluun menevää työaikaa rutkasti. Nykyisellään isoin työvaihe on ruukutus, johon valmistautuminen aloitetaan jo hyvissä ajoin syksyllä täyttämällä amppelit ja osa ruukuista kasvualustalla.
- Ruukutuskone on sellainen, joka vaikuttaisi tähän työhön todella paljon. Ruukutuskoneella ruukutusnopeus on noin kymmenkertainen käsityöhön verrattuna, kertoo Tarmo ja pohtii tulevaisuuden mahdollisia investointeja.
Sään armoilla
Kaukonäköisyydellä ja kokemuksella pärjää pitkälle, muuta silti puutarha-alalla kaikkeen ei voi varautua.
- Sää vaikuttaa todella paljon, ja vuodet ovat erilaisia. Jos on hyvä sää ja lämmintä, kukat käyvät kaupaksi hyvin. Tämä on tosi tarkkaa peliä, että esimerkiksi äitienpäiväruusut aukeavat juuri äitienpäiväksi, kertoo Tarmo.
Vanhoja ja uusia tuttavuuksia kasvihuoneissa
- Kukat vaihtelevat vuodesta toiseen jonkin verran. Meillä on joka vuosi joitakin uutuuksia. Pääosa 30 000 kukasta on kuitenkin edellisiltä vuosilta tuttuja lajeja, Tarmo toteaa.
Vuonna 2018 uutuutena on esimerkiksi tähtilobelia. Kenties mieleenpainuvin uutuuskokeilu joitakin vuosia sitten tilalla oli vesimeloni. Tarinan mukaan eräs asiakas oli saanut kasvatettua jalkapallon kokoisen hedelmän, jossa oli paksu kuori ja syötävää noin appelsiinin verran.
Tukea yrittämiseen ja laadunvalvontaa
Maaseudun investointituet ja Nuoren viljelijän aloitustuki ovat esimerkkejä siitä, millaista tukea puutarha-alan yrittäjät voivat saada ELY-keskuksista. Näillä pyritään kannustamaan nuoria maatalousyrittäjyyteen ja tukemaan yrittäjiä investoinneissa, jotta tuotantoa pystytään kilpailukykyisesti jatkamaan ja uudet yrittäjät pystyvät aloittamaan yritystoiminnan.
- ELY-keskukset toteuttavat lisäksi yhteistyössä Eviran kanssa kasvintarkastuksia, joilla valvotaan tuotantopaikkoja kasvihuoneilla, taimitarhoilla sekä perunaviljelmillä. Kasvintarkastuksilla pyritään varmistamaan, että kasvit ja taimiaineisto ovat vapaita vaarallisista kasvintuhoajista, kertoo tukiasiantuntija Heidi Nikkilä Lapin ELY-keskuksesta.
Lapin puutarhatuotanto on pientä verrattuna maataloustuotantoon. Puutarhakasvien viljelyyn vaikuttaa myös lyhyt kasvukausi ja kasvukauden epävarmat olosuhteet sekä se, että puutarhaviljelylle ei ole olemassa yhtä pitkiä perinteitä kuin esimerkiksi nurmenviljelylle.