Emanta laidun vasikka

Eläinlääkärin 7 tärppiä nautojen hyvinvointiin

Kysyimme eläinlääkäri Virpi Kurkelalta ProAgria Oulusta muutaman vinkin karjan hyvinvoinnin varmistamiseksi. Moni asia on lopulta kiinni pelkästä hoksaamisesta ja vanhasta kunnon maalaisjärjestä. Jos haluat panostaa tuotantoeläinten hyvinvointia edistäviin toimiin, hae eläinten hyvinvointikorvausta. Maatilojen neuvontajärjestelmään (Neuvo2020) kuuluvalta tuotantoeläinneuvojalta saat vinkkejä toimenpiteiden valintaan ja toteutukseen ja eläinlääkäriltä voit tilata terveydenhuoltosuunnitelman. Neuvo2020-neuvojan käynneistä maksat vain arvonlisäveron osuuden.

1. Varmista vesi

Myös juottovasikoilla pitää olla raikasta vettä tarjolla. Maitovasikkavaiheessa maito on
nimittäin vasikan rehu, ei juoma. Vasikan on opittava juomaan vettä mahdollisimman varhain – se edistää myös karkearehun syöntiä ja kehittymistä märehtijäksi. Jos vedestä on puutetta, vähentää vasikka ja myös täysikasvuinen nauta kuivan rehun syöntiä. Vesi edistää myös ripuloivan vasikan toipumista.

2. Huolehdi ternimaidosta

Koska vasikka syntyy ilman vasta-aineita, on sen saatava laadukasta ternimaitoa niin pian kuin mahdollista. Ternimaito ei imeydy kunnolla, jos vasikka saa ternimaitoa liian myöhään. Näin saattaa käydä, jos poikiminen tapahtuu iltayöstä – silloin tulee helposti lykättyä ternimaidon lypsämistä ja vasikan juottamista aamuun. Parempi vaihtoehto on hoitaa asia saman tien. Jos ei muuten, niin sulattamalla pakastettua ternimaitoa ja juottamalla riittävän suuri, usean litran annos laadukasta ternimaitoa vasikalle heti. Näin varmistat vasikalle hyvän vastustuskyvyn sairauksia vastaan.

3. Tee selkeät ruokintaohjeet

Kaikki muutokset eläinten oloissa aiheuttavat stressiä. Tee tarkat ruokintaohjeet ruokintasuunnitelman perusteella ja huolehdi, että kaikki eläimiä ruokkivat noudattavat niitä ja ymmärtävät ne samalla tavalla – kauhallinen saattaa merkitä eri ihmisille eri asioita. Ohjeet kannattaakin käydä yhdessä läpi. Pääasia on, että eläimet ruokitaan säännöllisesti tasalaatuisella rehulla. Suuri osa esimerkiksi vasikoiden ripuleista johtuu ruokintavirheistä. Pidä siksi huolta paitsi ruokinnan oikea-aikaisuudesta ja säännöllisyydestä, mutta myös rehun tasaisesta laadusta. Sama pätee muuten myös lypsylehmiin! Vasikoiden onnistunut ruokinta parantaa vastustuskykyä ja kasvua sekä parantaa tuotosta myös aikuisena.

4. Käytä riittävästi kuivikkeita

Nauta arvostaa pehmeää makuualustaa, sillä parhaimmillaan se makaa yli puolet vuorokaudesta. Jos alusta on kova, tulee raskaalle eläimelle vaivoja. Hyvä kuivitus merkitsee puhtaampia eläimiä sekä parempaa terveyttä ja elintarvikehygieniaa maidon laatua. Kuivitus parantaa myös navetan ilmanlaatua sitomalla kosteutta ja ammoniakkia. Tee myös konttaustesti: pysyvätkö polvet kuivina, kun olet polvillasi parressa tai karsinassa? Jos eivät, lisää kuiviketta. Jos lannanpoistojärjestelmäsi menee tukkoon kuivikkeesta, saattaa olla järjestelmän uusimisen paikka.

5. Tarkkaile karjaa päivittäin

Käytä joka päivä tovi eläinten tarkkailuun. Jos näet jonkin eläimen tai koko karjan käyttäytyvän erikoisella tavalla, pohdi mistä se johtuu. Muutokset syömisessä, liikehdinnässä tai makaamisessa voivat olla merkkejä terveysongelmista.

6. Käytä vieraita silmiä

Kun tilalla käy vieraita, kysy heiltä kommentteja. Helposti käy nimittäin niin, ettei näe metsää puilta. Esimerkiksi ilmanvaihtoon ja sen puutteisiin kiinnittää vieras helpommin huomiota kuin oma väki.

7. Käy kylässä

Vieraile muiden navetoissa ja käytä naapurin asiantuntemusta hyväksesi. Osallistu myös pienryhmäpäiviin, joissa voit saada uusia ideoita ja oppia toisilta. Samalla saat mukavan hengähdystauon arkisesta aherruksesta.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020