Liikunnan aluejärjestöt ja maaseutuverkosto laittavat unelmat ja ihmiset liikkeelle

Unelmat liikkeelle

Vaikka Suomessa tehdään paljon työtä liikkumisen edistämiseksi, silti moni liikkuu liian vähän. Toimivia keinoja kannattaa jatkaa, mutta liikunnan lisäämiseksi kaivataan myös uusia ratkaisuja ja uudenlaista yhteistyötä. Nyt liikunnan aluejärjestöt ja maaseutuverkosto vievät yhdessä eteenpäin ajatusta, jossa kokeilujen kautta saadaan maaseutualueille lisää liikettä.

Liikunnan aluejärjestöt toimivat ahkerasti, mutta jokaista pikkukylän sopukkaa on vaikea tavoittaa. Yhteistyössä Leader-ryhmien kanssa uusia liikkumisen ratkaisuja saadaan toivottavasti vietyä syrjäisempiinkin paikkoihin.
- Ei meillä riitä edes sellainen, että jotain tehdään kuntakeskuksessa. Toimintaa pitää olla sielläkin kylällä, jossa on vain viisi savua, toteaa Hanna-Leena Talvensaari Pohjoisimman Lapin Leader ry:n toiminnanjohtaja.

Ei suunnitella vaan kokeillaan!

Unelmat liikkeelle on konsepti, jossa kokeilukulttuurin avulla halutaan viedä asioita eteenpäin. Kokeilukulttuuri tarkoittaa, että ei suunnitella liian pitkälle vaan kun ajatus tulee mieleen, kokeillaan toimisiko se. Annetaan ihmisille itselleen mahdollisuus ideoida, miten liikettä voitaisiin heidän seudullaan lisätä.

Paikalliskehittäjä Eliisa Vesisenaho Leader-ryhmä Pirkan Helmestä on mielellään mukana levittämässä liikunnan kokeilukulttuuria alueelleen.
- Liian usein ajatellaan, että liikkumisen pitäisi olla jotain huippuunsa viritettyä ja superammattilaisten ohjaamaa kuntourheilua, jossa tavoitteena on vähintään maratonin juokseminen alle neljän tunnin. Ja sitten jos sellaiseen ei ole mahdollisuuksia, jätetään kokonaan liikkumatta, Vesisenaho harmittelee.

Vesisenahon mielestä Unelmat liikkeelle -ajatus on juuri päinvastainen. Innostetaan ihmisiä huomaamaan, että hyvinkin arkisin keinoin voi lisätä liikettä elämäänsä ja sitä kautta parantaa omaa ja läheistensä hyvinvointia.
- Eikä tarvitse pitäytyä yhdessä tavassa! On ihan sallittua ja jopa toivottua kokeilla ihan uusia tapoja innostaa ihmisiä liikkumaan. Jos jokin tapa osoittautuu toimimattomaksi, niin ei kun siirto seuraavaan.


Mitä kokeilukulttuuri voisi maaseudulla tarkoittaa? Vaikkapa tällaista:

Jos Elli pikkukylältä käy torstaisin sauvakävelemässä, voisiko Elli olla sauvakävelyryhmän vetäjä?
Kysytään lapsilta, mitä he haluaisivat harrastaa ja yritetään tarjota mahdollisuus kokeilla. Ei siihen mitään ammattivalmentajia tarvita!

Eliisa Vesisenaholla on esimerkki kertoa omalta asuinalueeltaan.
- Parhaillaan pohdiskelen, miten saisin yhdistettyä uuden asuinalueemme toisilleen vielä vieraat ihmiset liikunnan keinoin. Jospa sitä vaikka kutsuisi koolle Lukkolankadun liukumäen laskukilpailut tai potkulautailun aluemestaruusaika-ajot, Vesisenaho naurahtaa.

Kohti unelmien liikuntavuotta 2017!

Liikunnan aluejärjestöjen ja Leader-ryhmien edustajien ensimmäinen tapaaminen oli Helsingissä liikunnan kattojärjestö Valon talolla huhtikuussa. Seuraava askel ovat yhteiset aluetilaisuudet, joissa pyritään vielä kasvattamaan verkostoa ja haalimaan lisää väkeä liikuttamaan unelmia ja ihmisiä.

Unelmat liikkeelle

Paitsi että Unelmat liikkeelle -ajatus pitää sisällään kaikki ne pienetkin ruohonjuuritason kokeilut, mitä ikinä liikkeen lisäämiseksi keksitäänkään, sillä on myös suuremman mittakaavan tavoitteita. Yksi niistä oli 5. toukokuuta pidetty Unelmien liikuntapäivä, jolloin liikunnan pop up -tapahtumia oli ympäri Suomen.

Nyt matka jatkuu kohti syyskuuta, joka on Liikkumisen unelmakuukausi sekä Suomen itsenäisyyden satavuotisohjelmaan kuuluvaa Liikkumisen unelmavuotta 2017.


Lisätietoja:
www.unelmatliikkeelle.fi
Unelmat liikkeelle –video

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020