Eurooppa paiva1

Seinäjoella juhlittiin Eurooppa-päivää teemalla Nuoret, työllisyys ja maahanmuutto

Seinäjoki valittiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa päätapahtumapaikaksi valtakunnalliselle Eurooppa-päivälle. Päivää juhlittiin maanantaina 9.5. Seinäjoen maakuntakirjasto-kaupunginkirjasto Apilassa.

Tapahtuman teemana oli ajankohtainen kolmikko: ”Nuoret, työllisyys ja maahanmuutto”. EU-tietokeskuksen kansainvälisten hankkeiden vastaavan assistentin Elina Mannisen mukaan kaksi teemoista valittiin yhdessä Seinäjoella järjestettävän Taitaja2016-tapahtuman kanssa. Tapahtumassa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat ammattitaidon suomenmestaruuksista useissa eri lajeissa.
- Nuoret ja työllisyys valikoituivat teemoiksi samalla viikolla järjestettävän Taitaja-tapahtuman ansiosta. Maahanmuutto valittiin kolmantena mukaan Eurooppa-päivään sen ajankohtaisuuden takia.

Eurooppa-päivän järjestelyistä vastasi Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus yhdessä monien yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäksi tapahtumaa tukivat Euroopan komission Suomen-edusto, Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto ja ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus.

Kulttuuria ja keskusteluita

Päivän aikana kirjastolla järjestettiin monipuolista ohjelmaa. Tilaisuuden avasi Etelä-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Asko Peltola, jonka jälkeen päivän teemoista keskustelivat myös Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Sari Artjoki ja europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

Teemoja pohdittiin myös kansanedustajapaneelissa ja iltapäivällä pidetyssä maahanmuutto-aiheisessa keskustelutilaisuudessa. Lisäksi katsojat saivat nauttia pitkin päivää erilaisista musiikki- ja tanssiesityksistä.

Päätöstilaisuudessa julkistettiin myös EU-tietokeskuksen järjestämän nuorten runokilpailun kolme parasta kirjoittajaa. Kilpailun voitti Pauliina Malkmäki runollaan Ensimmäistä kertaa.

Tanssiesitys

Etelä-Pohjanmaan opiston tanssi- ja teatterilinjan opiskelijat esittivät kirjastossa hiljaisen tanssiesityksen nimeltä ”Oma paikka”.

Sahan soittoa

Avajaistilaisuudessa kuultiin kaunista musiikkia, kun Teresa Stürzenberger soitti sahaa.

Maaseutuohjelma kotouttamisen tukena

Eurooppa-päivän teemat ovat tärkeitä myös maaseutuohjelmassa. Maaseutuohjelman kautta voidaan esimerkiksi rahoittaa erilaisia maahanmuuttajien kotouttamiseen liittyviä hankkeita. Hankkeet voivat pyrkiä lisäämään maahanmuuttajien tietoa ja osaamista kieleen, kulttuuriin ja tapoihin liittyen.

Monien hankkeiden tavoitteena on maahanmuuttajien integroiminen työelämään koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Työllistyminen helpottuu kielen ja kulttuurin oppimisen myötä. Maaseutuohjelman kautta voidaan rahoittaa myös yhteisöllisyyttä, osallisuutta, verkostoitumista ja vaikuttamisen mahdollisuuksia lisääviä hankkeita.

Eurooppa-päivän tapahtumassa maahanmuutosta keskusteltiin kansanedustajapaneelissa ja myös erillisessä keskustelutilaisuudessa.
- Eurooppa-päivällä halutaan viestiä ihmisille ennen kaikkea yhteistyön ja yhteisöllisyyden tärkeydestä, toteaa Elina Manninen.

Tilaisuudessa näki päivänvalon myös uunituore esite Maahanmuuttajat maaseudun voimavaraksi.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020