Suomen etu on vahvistaa yrittämisen mahdollisuuksia koko maassa

Suomen etu on tunnistaa koko maan mahdollisuudet yrittäjyydessä ja vahvistaa niitä, totesi ministeri Kimmo Tiilikainen maaseutuverkoston yrittäjyystyöryhmän, Suomen Yrittäjien ja MTK:n seminaarissa. Tiilikaisen mukaan yrittäjien keskinäisen yhteistyön merkitys korostuu erityisesti maaseudulla.

Tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmosen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että nuoret toivovat elämältään sellaisia asioita, joita juuri maaseudulla on tarjota. Kuhmonen huomautti, että näiden haaveiden ja odotusten toteuttamista on syytä edesauttaa esimerkiksi yrittäjyyttä tukemalla ja sen esteitä raivaamalla.

Yrittäjyys ja maaseudun mahdollisuudet -seminaari järjestettiin torstaina 28. tammikuuta Helsingissä.

Maaseudun yrittäjyysrahoituksen supervuosi vauhdissa

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta eli maaseutuohjelmasta tuetaan yritysten perustamista, kehittämistä ja investointeja. Yrittäjä ja maaseutuverkoston yrittäjyystyöryhmän puheenjohtaja Hannu Uusihonko nimesi vuoden 2016 yrittäjyyden supervuodeksi

- Kahtena edellisenä vuonna ei vielä päästy jakamaan maaseutuohjelman rahoitusta, joten helpolla matematiikalla laskettuna kuluva vuosi on maaseuturahoituksen supervuosi. Se on käytettävä mahdollisimman hyvin koko Suomen hyödyksi, Uusihonko sanoi.

Isokyröläinen viskiä ja giniä tuottava Kyrö Distillery sekä haapamäkeläinen kaalikäärylevalmistaja Vaissi oy ovat perustaneet ja kasvattaneet yritystoimintaansa maaseudulla.

Kyrö Distilleryn tuotteita viedään jo 15 maahan ja liikevaihto ylitti vuonna 2015 miljoonan 2,5 vuotta suunniteltua aikaisemmin. Yritys sai alkumatkalleen maaseutuohjelman tukea Leader-ryhmä Yhyreksen kautta.

- Näin vaan ponnistamalla maaseudulta, idealla joka on keksitty jo monta kertaa eli alkoholilla, kotimaisilla tuotteilla, Pohjanmaalla, tehdään ihmeellisyyksiä, tokaisi viskitislaamon toimitusjohtaja Miika Lipiäinen.
Vaissi Oy:n Juho Vaissin mukaan maaseutuohjelman tukiin liittyvä byrokratia ei ole liiallista.

- Monta hyvää asiaakin se tuo, hakemusvaiheessa tulee esimerkiksi itsekin tarkasteltua investoinnin kannattavuutta uudelleen. Ajattelen, että jos minä saan jostakin rahaa, on minulla myös velvollisuus vähän sen eteen tietoja täytellä. Kyllähän meillä työntekijätkin rahan eteen tekevät töitä, Vaissi sanoi.

Muuta:

MMM:n tiedote 28.1. Ministeri Tiilikainen: Yrittämisen mahdollisuuksia on vahvistettava kautta maan

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Sinikka Torssonen