Tule tekemään Leaderin tulevaisuutta sinulle sopivalla tavalla – juhlavuoden kesäkuu on täynnä mahdollisuuksia

Leader juhlii tänä vuonna 20-vuotistaivaltaan Suomessa. Tule pohtimaan kanssamme, miltä Leader-pohjainen kehittämistyö näyttää tulevaisuudessa - kurkotamme kesäkuun aikana aina vuoteen 2030 saakka. Mahdollisuuksia osallistumiseen on monia, valitse näistä yksi tai vaikka kaikki:
• Tule mukaan kartoittamaan tulevaisuussignaaleja 23.6. saakka
• Osallistu kaikille avoimeen webinaariin eli verkkoseminaariin 15.6.
• Lähde Leader2030-tulevaisuustyöpajaan 28.-30.6.

Tulevaisuussignaalit kerätään yhteiselle verkkoalustalle 23.6. saakka

Maaseutuverkostopalvelut, Mavi ja MMM haastavat kaikki maaseudun paikallisesta kehittämisestä kiinnostuneet kertomaan mielipiteensä siitä, millaiset asiat, trendit ja hiljaiset signaalit vaikuttavat Leader -toimintaan seuraavina vuosikymmeninä. Aineistoa hyödynnetään mm. Leader-toiminnan kehittämisessä.

Pohdi siis tulevaisuutta eri näkökulmista ja pyri löytämään myös uusia ja yllättäviä näkökulmia. Vaikka jokin asia tuntuu nyt pieneltä ja jopa naurettavalta, se voi olla merkki orastavasta asiasta, joka vahvistuessaan ja toistuessaan on merkittävä. Hyppää siis rohkeasti kauemmas tulevaisuuteen, ajattele miten asiat voisivat olla vuonna 2030 ja kirjaa näkemyksesi Viima-alustalle. Kirjautua voit Fb-, Google, Office365 tai Viima-tunnuksilla, mutta kirjaudu kuitenkin aina samaa kirjautumisvaihtoehtoa käyttäen.

Seuraavassa on esimerkkiaiheita pohdinnan lähteiksi:
• Politiikka ja lainsäädäntö - esimerkiksi voisiko meille syntyä radikaaleja poliittisia ryhmittymiä, mikä niiden vaikutus olisi?
• Talous - esimerkiksi kuinka pien/yksinyrittäjyyden lisääntyminen muuttaa työvoiman rakennetta ja toimintatapoja? Syntyykö kansalaisyrittäjyys, jolloin y-tunnus saadaan jo syntyessä?
• Sosiaaliset muutokset - esimerkiksi miten arvojen muutokset vaikuttavat siihen, missä haluamme asua, voiko kaupungistumiselle syntyä vastatrendi? Miten älyriippuvuus (=älylaitteet kaikkialla) vaikuttaa käyttäytymiseemme?
• Teknologiset muutokset - esimerkiksi kuinka robotiikka muuttaa tuotantoa ja liikennöintiä?
• Ympäristöön liittyvät muutokset - esimerkiksi kuinka ympäristötietoisuuden laajeneminen haastaa kaivosteollisuuden?
• Jokin muu näkökulma

Parasta on, jos kerrot asiasta hiukan laveammin ja lisäät siihen esimerkiksi tarkentavan kuvan, linkin tai videon. Toivomme, että käytät myös hetken aikaa katselemalla toisten jättämiä ehdotuksia, peukutat ja kommentoit niitä. Alusta toimii myös mobiilisti eli jos kulkiessasi tulee jokin ajatuksia herättävä asia vastaan, voit lisätä sen nopeasti. Keräämme signaaleja 23.6. saakka.
Pulmatilanteissa auttaa Seija Kiiskilä, seija@futuresgarden.fi, p. 0404 112554.

Webinaarissa käsitellään mm. kertyneitä tulevaisuussignaaleja ja maaseutuun vaikuttavia megatrendejä

Osallistu kaikille avoimeen Leader2030 -webinaariin 15.6. Klo 9-10. Ilmoittautuminen alla olevan linkin kautta. Osallistuminen onnistuu millä tahansa verkkoselaimella. Webinaarissa käsitellään jo kertyneitä tulevaisuussignaaleja ja maaseutuun vaikuttavia megatrendejä. Laajempaan kuvaan johdattelee tutkimusjohtaja Jari Kaivo-oja Tulevaisuudentutkimuskeskuksesta.
Ilmoittaudu webinaariin

Leader2030-tulevaisuustyöpajassa mietitään, mihin Leader-toimintaa halutaan viedä ja miten se tapahtuu käytännössä

Kesäkuu huipentuu juhannuksen jälkeen 28.-30.6. Leader2030-tulevaisuutyöpajaan. Työpajan tavoitteena on pohtia Leader-toiminnan tarkoitusta, tehtävää ja toimintatapoja tulevaisuudessa kurkottaen vuoteen 2030. Leirimäinen työpaja järjestetään Tuusulassa kokoushotelli Gustavelundissa, ja se on yöpymiskuluja lukuun ottamatta osallistujille maksuton.

Leiri muodostaa tiiviin kokonaisuuden, jossa liikutaan hetki historiassa, mutta pääpaino on tulevaisuudessa. Miten erilaiset tulevaisuudet haastavat Leader-toiminnan? Miksi ja miten työtä tehdään? Mihin haluamme Leader-toimintaa viedä? Työskentelyssä sovelletaan muutamia ennakoinnin menetelmiä ja tuetaan osallistujien omaa asiantuntijuutta. Lopussa kirjoitetaan askelmerkit, joilla asiat viedään käytäntöön. Tässä työpajassa ei keskustella toimenpanon nyansseista, ei Hyrrästä eikä hankkeiden valintakriteereistä. Katsomme rohkeasti tulevaisuuteen!

Lue lisää tulevaisuustyöpajan tarkemmasta ohjelmasta ja ilmoittaudu mukaan Maaseutu.fi:n koulutuskalenterissa.

Lisätietoja:
Maaseutuverkostopalvelut
Juha-Matti Markkola, juha-matti.markkola@maaseutu.fi, puh. 040 5599 412

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020