Leirin sääntöihin kuului, että menneistä ajoista - kuten vuodesta 2018 – kiellettiin puhumasta. Ajatukset tuli suunnata tulevaisuuteen avoimesti, villisti ja vapaasti. Mikko Markkanen Crazy Townista ja Seija Kiiskilä Futures Gardenista (pääkuvassa) johdattivat, johdattelivat ja välillä jopa piiskasivat leiriläisten ajatuksia yhä korkealentoisempiin tulevaisuusvisioihin.
Tulevaisuusleirille osallistujat oli jaettu ryhmiin ja ryhmät saivat tutkailtavakseen erilaisia tulevaisuuden arkkityyppejä. Näitä arkkityyppejä analysoitiin, tarkennettiin ja heidän elämänsä ja toimintansa kautta visioitiin vuoden 2030 tarpeita sekä suurempia kehittämiskokonaisuuksia. Heittäytyminen ”huolettoman tosiurbaanin”, ”paikattoman maailmankansalaisen” tai ”bioerakon” saappaisiin erilaisissa tilanteissa, kuten esimerkiksi luokkakokouksessa, johdatti leiriläiset intensiiviseen tulevaisuusajatteluun. Mitä nämä ihmiset syövät vuonna 2030? Miten he liikkuvat, miten ja missä he työskentelevät? Millaisia töitä he tekevät? Keskusteluissa mainittiin mm. kantasoluliha, virtuaalitodellisuus, lohkoketjuteknologia ja hyperloopit.
Tulevaisuuden visiointia voidaan tehdä monella eri tapaa ja tälle leirille oli valittu arkkityyppi-lähtöinen toteutus. Leirillä sivuttiin myös muita vaihtoehtoisia tapoja ennustaa tulevaisuutta; esimerkiksi Pelle Pelottoman keksinnöt ovat lähes poikkeuksetta toteutettu myös tosielämässä. Arvossa arvaamattomassa ovat siis Aku Ankan seurassa vietetyt hetket seuraavan ohjelmakauden suunnittelussa!
Paluu tulevaisuuteen tapahtuu 26.6.2018 Porvoossa. Yleisön pyynnöstä huolimatta Maaseutuverkostopalvelut ei luvannut järjestää kuljetusta DeLoreanilla.
Lue lisää: Maaseutu2030 kutsuu aikamatkalle tarkastelemaan maaseudun merkitystä ja muutoksia tulevaisuudessa
7.5.2018