Osallistujia oli 13 maasta, Itämeren maiden lisäksi myös Sloveniasta, Itävallasta, Belgiasta, Irlannista, Iso-Britannista, Portugalista, Unkarista ja Georgiasta. Viime vuonna vastaava seminaari järjestettiin Virossa.
Yksi päivä käytettiin vierailuihin Latvian maaseudulla ja toinen LITEXPOn konferenssitiloissa. Suomesta tilaisuuteen osallistui kymmenkunta ihmistä Leader-ryhmistä, maaseutuverkostosta ja ministeriöstä. Retkipäivänä maaseudun meininki teki hyvän vaikutuksen. Suomalaisittain ihmeteltiin kyllä isoja panostuksia kylien perusinfraan, kun meillä tuki painottuu jo enemmän toiminnan kehittämiseen.
Suomessa kansainvälisen hankkeen pykääminen on joustavaa
Suurin kansainvälisten Leader-hankkeiden haaste on ohjelmakauden hidas käynnistyminen monessa maassa. Suomalaiset Leader-ryhmät ovat joutuneet odottelemaan pitkään sitä, että muualla oltaisiin valmiita yhteistyön aloittamiseen.
Suomen malli on myös hyvin joustava moniin muihin maihin verrattuna siltä osin, että meillä Leader-ryhmät ottavat hakemuksia vastaan jatkuvasti ja päätöksenteko on Leader-ryhmien tasolla.
Euroopan maaseutuverkostosta saa tietoa eri maiden käytännöistä
Euroopan maaseutuverkosto ENRD (European Network for Rural Development) on koonnut tietosivut eri maiden käytännöistä. Seminaarissa kuultiin kansainvälisten Leader-hankkeiden perusedellytykset Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Portugalissa ja Suomessa.
Leader-hankkeiden suunnittelussa auttaa myös komission laatima yhteistyöhankkeiden opas, jonka ENRD tulee kääntämään EU-kielille. Peter Toth ENRD:stä kertoi myös, että he ovat laatimassa käytännön opasta komission ohjeen rinnalle.
Suomen maaseutuverkosto on laatinut viime ohjelmakaudella hanketoimijan oppaan. Se on tarkoitus päivittää ja lisätä siihen perustiedot myös kansainvälisistä hankkeista.
Maaseutuohjelma tukee ihmisten ja yhteisöjen kansainvälistymistä. Alueiden välinen ja kansainvälinen yhteistyö on yksi Leader-toiminnan perusperiaatteista. Leader-ryhmien kansainväliseen verkostoon kuuluu EU-maiden 2500 Leader-ryhmää ja yhteistyösuhteita on EU:n ulkopuolellekin.
Lisätietoja:
Networking Works 12.-14.9.2017
Kansainvälinen yhteistyö Euroopan maaseutuverkoston ENRD:n sivuilla
Laura Jänis, maa- ja metsätalousministeriö, etunimi.sukunimi@mmm.fi, puh. 02951 62090
Juha-Matti Markkola, maaseutuverkosto, etunimi.sukunimi@maaseutu.fi, puh. 040 559 9412