Liikenteen muutokset ja maaseutu

Tarjolla uusia välineitä maaseudun kuljetusten sujuvoittamiseen

Mediassa on voinut törmätä uutisjuttuihin, joissa mietitään muun muassa sitä, onko maaseudulla jatkossa saatavissa taksipalveluja. Nämä mietinnät ja jutut liittyvät liikenteen lainsäädännön isoon muutokseen, joka astuu voimaan 1.7.2018 lähtien. Toisaalta media ei välttämättä tuo kunnolla esille, mitä kaikkia hyviä uudistuksia mahdollistaa lainsäädännön keventyminen, jopa sen taksiliikenteenkin kohdalla.

Liikenne on muutoksessa myös muilla tavoin. Tiivistetysti voisi todeta, että
liikenteen muutos = liikenteen lainsäädäntömuutokset + liikenteen digitalisoituminen + uudenlainen palveluntarjonta + ihmisten pikkuhiljaa muuttuvat tavat liikkua

Mitä tämä kaikki tarkoittaa maaseudun asukkaiden ja pk-yritysten kannalta? Liikkuminen ja kuljetukset ovat asia, joihin vaikuttavat maaseudulla pitkät etäisyydet ja ohuet kuljetusvirrat. Ne nostavat kuljetuskustannuksia, tekevät auton omistamisesta lähes pakollista, heijastuvat suoraan kaikkien palveluiden (kuten koulu, terveyspalvelut, kirjasto, kaupat, työpaikat) saavutettavuuteen sekä vaikuttavat yritysten toiminnan kannattavuuteen ja joskus yritysten sijaintipäätöksiin.

Nyt, kun liikenne on muuttumassa merkittävällä tavalla, olisi edessä avautuvaa tilannetta hyvä hyödyntää myös maaseudun arkipäivän liikenteen parantamiseen ja haasteiden taklaamiseen.

Miten tämä onnistuu? Tähän kysymykseen haetaan vastausta kaikille avoimessa ”Liikenteen muutokset ja maaseutu”-webinaarissa ma 28.5. klo 9.30-10.45. Asiaa lähestytään konkretisoimalla lakimuutoksen vaikutuksia ja antamalla askelmerkkejä siihen, kuinka maaseutualeilla voidaan käytännössä tarttua liikenteen muutokseen. Onnistumiseen kun tarvitaan niin kuljetusyrittäjiä kuin muita yrityksiä, kylä- ja muita yhteisöjä, asukkaita sekä kuntaa.

Webinaarin järjestää valtakunnallinen tiedotushanke ”Maaseudun kuljetusten ja liikkumisen digiboksi”. Se keskittyy noin kahden vuoden ajan työstämään liikenteen muutosta maaseudun toimijoiden ja erityisesti maaseudun pk-yritysten näkökulmasta. Rahoittaja on Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma/valtakunnalliset kehittämishankkeet. Hanketoteuttajana on Vaasan yliopiston Levón-instituutti yhdessä VTT:n kanssa.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Heli Siirilä, projektipäällikkö, Vaasan yliopiston Levón-instituutti