Mita tapahtuu kun ravinnekierratyksen innovaatioleiri1

Mitä tapahtuu kun joukko kiertotalouden edelläkävijöitä työskentelee yhdessä 30 tuntia?

”Se on kuin lapioisi lantaa pankkiin” kuului ravinnekierrätyksen innovaatioleirin slogan. Huhtikuussa Tuusulassa järjestetylle leirille kokoontui lähes 40 osaajaa kehittämään uusia kokeiluja eloperäisten sivuvirtojen hyötykäyttöön. Voittajaksi tuomaristo valitsi biokaasuryhmän kasvihuonekokeilun. Voittajaryhmä pääsee esittelemään kokeiluideansa ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle.

Kilpailuhengen virittämiseksi leirillä kisattiin aluksi legotornin rakentamisessa. Korkeimman legotornin, komeat 130 cm, onnistui rakentamaan elintarvikesivuvirtojen joukkue.
– Siihen tarvittiin ehdottomasti vahva perusta. Sen päälle pystyi sitten rakentamaan kaikenlaista villiä, totesi joukkueen jäsen, GasCow –startupin Niko Rolamo. Kommentti kiteytti leirin idean: vahvan asiantuntijuuden päälle rakennetaan uusien kohtaamisten avulla rohkeita ratkaisuja.


Elintarvikesivuvirtojen ryhmän voittajatorni rakentui vahvalle perustalle. Kuva: Elina Auri /MDI


Miksi Ravinteet kiertoon- innovaatioleiri?

Suomessa muodostuu vuosittain kymmeniä miljoonia tonneja ravinnerikkaita sivuvirtoja. Tällä hetkellä vain osa näiden biomassojen sisältämistä arvokkaista ravinteista päätyy hyötykäyttöön. Tämä oli lähtökohta, josta innovaatioleiriä lähdettiin suunnittelemaan.
– Agroekologiset symbioosit, joissa yhden toimijan jäte on toisen aarre, ovat hedelmällinen lähtökohta ravinteiden kierron sekä kestävän ruuantuotannon ja liiketoiminnan muodostamiseen. Halusimme edesauttaa yhteistyömallin leviämistä”, kertoo Ravinteiden kierrätyksen kärkihankkeen koordinaattori Mikko Rahtola Luonnonvarakeskuksesta.


Ravinteiden kierrätyksen innovaatioleirillä haettiin ratkaisuja sivuvirtojen hyötykyättöön.

Kärkihanke suunnitteli leirin yhteistyössä Maaseutuverkoston ja aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n kanssa. Maaseutuverkosto ja MDI ovat järjestäneet innovaatioleirejä eri aiheista jo vuosien ajan ja konsepti on todettu toimivaksi.
–Tämä oli ensimmäinen leiri, jossa teema oli näin rajattu. Heti alusta lähtien huomasi, että mukana oli alan rautaisia ammattilaisia. Erityisen hienoa oli, että mukana oli runsaasti yrittäjiä, totesi MDI:n asiantuntija Valtteri Laasonen.

Yleisön suosikki lannankäsittely, tuomariston valinta kasvihuonesymbioosi

Biokaasuryhmä pääsi vaikeuksista voittoon, sillä vielä puolisen tuntia ennen ensimmäisen päivän lopetusta idea oli täysin hakusessa. Sama tilanne oli lantaryhmällä, jonka innovaatio, ”Huoleton Lanta Oy” kiri lopulta yleisön suosikiksi. Kunniamaininnan saivat jätevesiryhmän uusien tekniikoiden esittely- ja verkostoitumisalusta ”Smart Nutrient Platform” sekä elintarvikejoukkueen idea hiilikaupasta ja pellon työterveyshuollosta.

Voittajan valitsi tuomaristo, johon kuului ympäristöneuvos Tarja Haaranen, rahoitusasiantuntija Päivi Mäntymäki Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta sekä Ethica Oy:n kiertotalouden liiketoimintamallien asiantuntija Lotta Immonen. Tuomaristo oli yksimielinen valitessaan voittajaksi biokaasuryhmän ”Kasvihuone ravinne- ja energiavirtojen risteyskohdassa”-kokeiluidean.
–Voittajajoukkueen ideassa yhdistyi hyvä synergioiden suunnittelu sekä idean brändäys. Erityisenä ansiona näimme sen, että kokeiluun kiinnostunut yrittäjä oli jo tiedossa ja mukana joukkueessa, tuomaristo totesi palautteessaan.
– Ei tullut helpolla, kovasti töitä tämän eteen tehtiin. Olemme yllättyneitä, mutta erittäin tyytyväisiä että työskentely tuotti hedelmää, totesivat voittajaryhmän jäsenet Venla Viskari, Viljami Kinnunen ja Maarit Kari.
Pääpalkinto, tapaaminen ministeri Tiilikaisen kanssa, on suunnitteilla alkukesälle.

Voittajaryhmässä (pääkuvassa) oli mukana Harry Piirainen (Eco WWS Oy), Marko Hauhtonen (M&M Pakkaus Oy), Viljami Kinnunen (Gasum), Ari-Matti Seppänen (Luke), Ritva Huusko-Helminen (Kymen Vesi Oy), Maarit Kari (ProAgria) ja Venla Viskari (Ramboll). Kuvasta puuttuvat Kari Koppelmäki (Helsingin yliopisto), Ilpo Pölönen (HAMK) ja Toni Taavitsainen (Envitecpolis Oy).

Kiitosta erityisesti verkostoitumisesta

–Tällaista intensiivistä keskustelua tarvittaisiin enemmän, jotta saamme systeemisiä muutoksia aikaan, kommentoi leirin lopuksi Invenire Oy:n Johanna Tanhuanpää. Leiri sai muiltakin osallistujilta kiitosta siitä, että se toi yhteen uudenlaisen kombinaation asiantuntijoita.

Kokeiluideoiden on tarkoitus jatkaa elämäänsä ja muotoutumista leirin jälkeen.
–Valmiita tuloksia ei 30 tunnin aikana synny, mutta leirin ansiosta syntyi uutta yhteistyötä ja kokeilemisen arvoisia ratkaisuja. Kaikissa ideoissa oli omat vahvuutensa. Uskon, että näiden jatkamiselle löytyy tilausta. Meiltä saa tähän apua ja rahoitusneuvontaa, Mikko Rahtola muistutti.
–Osallistuisin toistekin, tiivisti leirin jälkeiset tunnelmat Palopuron agroekologisen symbioosin vetäjä Kari Koppelmäki.


Lisätietoa
Kuuntele podcast leiristä

Lisätietoa ravinteiden kierrätyksen kärkihankkeesta ja saatavilla olevasta rahoituksesta: www.mmm.fi/ravinteetkiertoon

Erityisasiantuntija Mikko Rahtola, Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön -hanke, Luonnonvarakeskus, etunimi.sukunimi@luke.fi, puh. 0295324701

Verkostoasiantuntija Joel Karlsson, Maaseutuverkosto, etunimi.sukunimi@maaseutu.fi,
puh. 050 501 9853

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Anna Toppari, viestintäasiantuntija, Ravinteiden kierrätyksen kärkihanke, Luonnovarakeskus
Kuvat: Anna Toppari, Elina Auri