Maaseutu.fi:n yhteinen sisällöntuotto

Tehdään maaseutu.fi:stä yhdessä eloisa ja hyödyllinen sivusto, joka täyttyy kuulumisista ja tarinoista!

Maaseutu.fi:n sisällöntuottovuorot

Lähetä aineisto tällä lomakkeella

Jos Maaseutu.fi:hin liittyen tulee kysyttävää, ota yhteyttä emilia.nivukoski(a)ruokavirasto.fi.

Yhteiset käytännöt ja vinkit

Alueittain toimitetaan vuoroviikoin yksi juttu (teksti tai video) Terveisiä maalta ja maailmalta –osioon sekä pari juttuvinkkiä oman alueen tarinoihin, jotka käsittelevät siis rahoitusta saaneita kohteita.

Tarinoiden aiheiden osalta noudatetaan mahdollisuuksien mukaan yhteistä teemakalenteria (yllä), mutta tietysti herkulliset jutut kannattaa tuoda esiin, vaikka ei kuukausiteemaan osuisikaan! Sisältöjä saa mielellään tarjota myös muulloin kuin oman vuoron koittaessa. Lähetä aineisto tällä lomakkeella.

Mistä kertoisin?

Terveisiä maalta ja maailmalta -osion ideana on koota ja kertoa verkostolaisten terveisiä eri puolilta Suomea: Mitä on meneillään maaseutuverkostossa? Mitä huikaisevaa kuulit seminaarissa tai työpajassa? Mitä terveisiä on kerrottavana opintomatkoilta? Mikä on alueellanne ajankohtaista ja parasta juuri nyt? Tähän osioon toivotaan kovasti myös asiantuntijoiden kirjoituksia tai vaikkapa videobloggauksia (vlogi).

Aineiston voit lähettää suomeksi tai ruotsiksi. Alueilta tulevat tekstit pääsääntöisesti käännetään, ja myös juttuvinkit voivat toki olla suomen- tai ruotsinkielisiin aineistoihin.

Miten kirjoittaisin?

Terveiset-palstalla kirjoituksen tyyli on blogimainen eli uutista tai puhdasta tiedonantoa kevyempi. Kannattaa muistaa, että tämän osion pääkohderyhmänä ovat muut maaseutuverkoston toimijat, joten kirjoita vertaisellesi! Aiheita voit poimia viestinnän teemakalenterista (yllä), mutta yhtä lailla voit nostaa esiin sellaisia asioita, jotka juuri nyt ovat teillä pinnalla. Liitä mukaan mieluusti myös jokin kuva, sen koolla ei ole väliä.

Blogitekstin rakenne:

1. Otsikko

Osikko on todella tärkeä, yritä herättää sillä lukijan kiinnostus. Viila otsikko kuntoon vasta sen jälkeen, kun teksti on muuten valmis. Vinkkejä otsikointiin.

2. Ingressi

eli muutaman virkkeen mittainen johdatus aiheeseen kertoo lukijalle, mitä odottaa. Älä päästä lukijaa karkuun hemaisevan otsikon jälkeen!

3. Tekstiosio

Pidä tekstiosio helposti silmäiltävänä ja luettavana esimerkiksi kappalejaon ja lyhyiden virkkeiden avulla. Keskity rajattuun aihealueeseen, esimerkiksi seminaarin yhden työpajan antiin sen sijaan, että kertoisit ylimalkaisesti koko seminaarista. Kerro kiinnostavin asia heti alussa.

Toisto tuo tehoa tekstiin. Hyödynnä kuvia sekä linkkejä syventävän tiedon lähteille, kaikkea ei tarvitse avata tekstissä. Sopiva pituus on esimerkiksi noin 300 sanaa. Blogissa saa (on jopa toivottavaa) laittaa persoonan peliin ja kertoa omia mielipiteitä!

4. Esittely

Kerro lopuksi itsestäsi hieman enemmän kuin pelkän nimen ja tittelin voimin, kuten ”Maija Mikkonen on Mullat miljoonax –hankkeen koordinaattori, joka inspiroituu aivoriihissä ja haaveilee maailmanympärysmatkasta”. Voit myös lähettää kuvan itsestäsi.

Vai kokeilisinko vlogata?

Jos kirjoittaminen puuduttaa, voi terveiset lähettää ihan yhtä hyvin videon kautta! Tutustu vaikkapa aikuistubettaja Anna Vantaaltaan. Ja kameran voi toki pitää ihan paikoillaan pöydälläkin, sen kanssa ei tarvitse liikkua. Mikäli innostuit, mutta toteutus vielä vähän arveluttaa, kysy rohkeasti lisävinkkejä ja apua viestijöiltä.

Jos Maaseutu.fi:hin liittyen tulee kysyttävää, ota yhteyttä emilia.nivukoski(a)ruokavirasto.fi.

Muokkauspäivämäärä: Mar 18, 2022