Aurinkovoimala Leirikoski katto

Noormarkun VPK on kehittäjämielien kehto – uusin panostus on Leirikosken aurinkovoimala

Kun kevätaurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, on Noormarkun Matalakoskella VPK:n omistaman Leirikosken pihalla helppo hymyillä. Nimittäin pääsiäisen jälkeen Leirikosken mökin katolle asennetut 24 aurinkopaneelia on saatu toimintavalmiuteen, ja oma sähköntuotanto on alkamassa.

- Ensimmäisen kerran Leirikoskella mietittiin aurinkosähköä jo vuonna 2017. Silloin järjestelmien hinnat olivat vielä niin korkeita, ettei lähdetty investointiin. Tämä projekti käynnistyi loppuvuodesta 2020, olimme jo päättäneet, että uusiutuvaa energiaa kohti on mentävä. Oli helppoa saada muut mukaan, kertoo Leirikosken isännöitsijä ja aurinkovoimalaidean puuhamies Kai Heikkilä.

Leirikoski on yhdistyksen omistama koulutus- ja kokoontumistila, jota yhdistyksen itsensä lisäksi voivat käyttää muutkin yhteisöt ja yksityishenkilöt. Pihalta löytyy muun muassa sauna ja poreallas. Vieressä virtaa Noormarkunjoki.

Mökillä on varaava takka sekä ilmanlämpöpumppu, joiden avulla hoidetaan lämmitys ympäri vuoden. Takkaa lämmitetään talkoilla muutaman kerran viikossa.

- Aurinkovoimala tulee pudottamaan sähkölaskua radikaalisti. Seuraavien hankintojen kohdalla mietitään sitä, miten voidaan parhaiten omaa energiaa käyttää. Esimerkiksi uusi sähköllä toimiva poreallas lämpiää jatkossa aurinkoenergialla, Heikkilä sanoo.

Energiatehokkuus ja ekologisuus ohjasivat hankintaa

Nyt asennetun järjestelmän teho on noin 10 kilowattia. Aurinkovoimala koostuu invertteristä ja 24 mökin katolle asennetusta aurinkopaneelista. Aurinkosähköjärjestelmään saatiin Leader-tukea Karhuseudulta. Aurinkoenergiaa Leirikoskelle -hankkeen kokonaiskustannukset olivat hieman alle kymmenen tuhatta euroa. Leader-tuen osuus oli 70 prosenttia.

Kai Heikkilä Invertterin vieressä.
Aurinkovoimalan sydän on noin 10 kilowatin invertteri, joka muuttaa paneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi. Myös vikavirta- ja turvakytkimet löytyvät kompaktin kokoisen invertterin viereltä Leirikosken mökin ulkoseinästä.

Hankinta toteutettiin avaimet käteen -periaatteella. Kilpailutuksen jälkeen toimittajaksi valikoitui luvialainen Sata Solar.

- Hintaerot olivat eri toimittajien välillä aika pieniä. Valinnassa painoi toimitusvarmuus. Lopulta koko hanke meni melko kivuttomasti. Suosittelisin muillekin, että kannattaa rohkeasti pyytää tarjouksia. Paneeleiden ei välttämättä tarvitse tulla katolle, Heikkilä muistuttaa.

Hän sanoo, että energiatehokkuus ja ekologisuus ovat ohjanneet projektissa. Vaikka voimala on hädin tuskin saatu tuottamaan, katse on jo laajennuksessa.

- Varastorakennuksen katolle tulee lisää paneeleja lähitulevaisuudessa. Se edellyttää katon kunnostamista, joka tehdään talkoovoimin kesän aikana, Heikkilä kertoo.

Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa ajoittain sähköä enemmän kuin sille on Leirikoskella käyttöä. Myös tähän haetaan ratkaisua investoinnin kakkosvaiheessa.

- On mahdollista hankkia virtuaaliakku, jolla tuotettu ylijäämäsähkö voidaan varastoida omaa myöhempää käyttöä varten. Toinen vaihtoehto on erillisellä sopimuksella myydä ylijäämäsähkö sähköyhtiölle. Täytyy vielä tarkastella, kumpi on yhdistykselle kannattavampi vaihtoehto, Heikkilä kertoo.

Kai Heikkilä Leirikosken aurinkopaneeleilla varustetun mökin edessä.
Aurinkovoimalaidean isä on Kai Heikkilä itse. Energia-alalla työskentelevä Heikkilä on saanut hyviä kokemuksia aurinkosähköstä, sillä hänen oman kotitalonsa katolla ollut vastaavan kokoluokan voimala jo pari vuotta. Hän tuli itse vapaapalokuntaan aikoinaan mukaan liityttyään ensin tehdaspalokuntaan. – Mietin, miksen antaisi tietotaitoani eteenpäin yhteiseksi hyväksi, hän sanoo.

Noormarkun VPK:ssa tyhmiä ideoita ei ole

Jo vuonna 1925 perustettu Noormarkun Vapaaehtoinen Palokunta on aktiivinen yhdistys, johon kuuluu noin sata jäsentä. Sopimuspalokuntana yhdistyksen pääasiallinen tarkoitus on onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta sekä sen kehittäminen. VPK:n hälytysosastoon kuuluu ja pelastustoimintaan osallistuu noin 35 jäsentä. Vuonna 2020 Noormarkun VPK:lla oli 250 tehtävää. Tehtävien runsaaseen määrään vaikuttaa määritetty vasteaika ja myös erikoisosaaminen, jota yhdistyksessä on runsaasti.

Heikkilä kertoo, että hälytysosaston lisäksi aktiivisesti toimivat nuoriso-, varhaisnuoriso-, nais- ja veteraaniosasto. Nuoriso-osasto järjestää toimintaa 10-17-vuotiaille ja varhaisnuorisotoimintaan voivat osallistua jo 7-vuotiaat lapset. Myös Leirikosken toiminta on oma ”osastonsa”.

- Sillä on ihan älytön merkitys, että yhdistyksellä on hälytysosaston ohella muutakin toimintaa. Muonitus on olennaista pitkillä tehtävillä, veteraanit pitävät kerhoiltoja ja nuorisojaosto kouluttaa tulevaisuuden vapaapalokuntalaisia. Tällä hetkellä Noormarkkuun tehdään uutta paloasemaa, joten Leirikoskelle kohdistuu yhä enemmän myös palokunnan omaa toimintaa.

Energiaomavaraisuuteen ja uusiutuvaan energiaan panostaminen ei ole ainoa asia, joka kielii yhdistyksen kehittäjähenkisyydestä. Noormarkun VPK:lla on nimittäin myös oma appi tiettävästi ainoana vapaapalokuntana Suomessa.

- Appi on erään jäsenemme luoma. Siellä on kootusti kaikki hälytysosaston kaipaama tieto vaaratilanteista palkanlaskentaan. Appi säästää paljon aikaa esimerkiksi ryhmänjohtajilta, kun hälytystehtävältä palatessa pystyy tekemään kirjaukset ja raportit jo paluumatkalla autossa, eikä tarvitse odottaa asemalle ja koneelle pääsyä, Heikkilä kertoo.

Energiaa säästetään myös etäohjauksen avulla. Esimerkiksi mökin ovet saadaan auki ja pihan poreallas lämpiämään puhelimesta. Näin avainrallia ja turhaa ajoa Leirikoskelle ei tarvita.

Yhdistys on kaavaillut myös kaluston laajentamista sähköautolla, mutta toistaiseksi on ollut vaikea löytää ajoneuvoa, joka palvelisi yhdistyksen tarpeita. Toive on, että tulevaisuudessa Leirikosken aurinkovoimalaa voitaisiin hyödyntää yhteisen ajoneuvon latausenergian tuottamisessa.

Noormarkun VPK:lla on omistautunutta väkeä valmiina toimimaan yhteisen hyvän eteen. Mikä on salaisuus, mikä saa innostuneet ihmiset mukaan? Heikkilän viesti yhdistyksille on, että tyhmiä ideoita ei ole olemassa.

- Talkootyön merkitys on valtava. Ihmisten aika on kortilla, mutta vielä löytyy talkoohenkeä. Kannattaa muistaa, että tyhmiä ideoita ei ole. Kaikesta voi ottaa jotakin mukaan!

Leirikosken mökki, jonka katolla on aurinkokennoja.
Luonnonkauniilla paikalla sijaitseva Leirikoski on Noormarkun VPK:n omistama koulutus- ja kokoontumistila, jota voivat vuokrata muutkin yhteisöt ja yksityishenkilöt. VPK hankki vajaa 15 vuotta sitten kiinteistön itselleen Noormarkun entiseltä kunnalta ja kunnosti sen Leader-rahoituksen ja talkootyön voimin yhteisölliseksi kokoontumispaikaksi. Talkootunteja tehtiin paikan eteen yli 10 000 tuntia.
Muokkauspäivämäärä: Jun 7, 2022
Teksti: Mimmi Virtanen / Energiaa elämään -hanke
Kuvat: Mimmi Virtanen / Energiaa elämään -hanke