Mukana olevien yritysten liiketoimintaan kuuluvat erilaiset lammas‐ tai alpakkatalouden sekä käsityöalan tuotteet ja palvelut. Hankkeella pyritään edistämään kotimaisen villan hyödyntämistä ja rakentamaan taloudellisesti kannattavaa villan tuotantoketjua yhteiskehittämisen avulla.
Kotimaisen villantuotannon suurimpia haasteita on villantuottajille raakavillasta maksettava heikko hinta, joka ei kata edes tuotannon kustannuksia. Tavallisesti tuottajat maksavat itse myös villan kuljetuskustannukset kehräämölle, mikä vaikuttaa kotimaisen villan saatavuuteen ja villaa tuodaan teollisuuden tarpeisiin paljon ulkomailta.
- Valtava määrä kotimaista villaa päätyy vuosittain hävitykseen jätteenä, koska villaa ei ole taloudellisesti järkevää jatkojalostaa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Marianne Reinikka Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Villantuotannon kannattavuutta voitaisiin parantaa tehostamalla villan lajittelua, keräilyä ja kuljetusta sekä kiinnittämällä huomiota villan laatuun mm. eläinten jalostuksessa ja hoitokäytännöissä sekä lisäämällä kotimaisten kuluttajien tietoisuutta kotimaisen villan ja villantuotannon hyvistä ominaisuuksista.
Villa tuotteiksi ‐yritysryhmähanke aloitti toimintansa syyskuun 2020 alussa ja päättyy vuoden 2022 lopussa. Hankkeella edistetään myös villan tuottajien ja käyttäjien ammatillista osaamista, yhteistyötä ja yhteistyömalleja.
- Hankkeen aikana on järjestetty mm. erilaisia koulutuksia markkinoinnista ja tuotteistamisesta. Yrittäjien kanssa on käyty läpi heidän brändiään ja yritysilmettään, sekä tehty verkkosivuja ja verkkokauppoja. Yhteisinä toimenpiteinä olemme järjestäneet isommalla porukalla luonnonvärjäyskurssin ja villan lajittelukurssin. Muutama yrittäjä osallistui myös kansalaisopiston vällykurssille, Reinikka kertoo.
Korona vaikutti hankkeeseen siinä, ettei monia opintoretkiä voitu tehdä, mutta toiveissa on saada toteutettua ne viimeisenä syksynä vielä.
Villasta saa vaikka mitä!
Yksi mukana olevista tiloista on Rantakorven tila Niemisjärvellä. Tilalla kasvatetaan pienimuotoisesti suomenlampaita ja itäsuomenkarjaa sekä tarjotaan ratsastusretkiä, elämyksiä maatilan eläinten parissa sekä lammastuotteita. Tilan emäntä Johanna Koivuluoma sanoo olevansa villahullu.
- Se jaksaa aina hämmästyttää, miten varsin yksinkertaisesti villa muuntuu mitä ihanimmiksi ja käyttökelpoisimmiksi tuotteiksi! Mitä enemmän opiskelee ja kokeilee entisajan työtapoja, sitä enemmän nousee kunnioitus aiempia sukupolvia kohtaan – niin käsittämättömän monitaitoisia he ovat olleet!
Suomenlampaasta ja kainuunharmaasta saadaan yrittäjän mukaan valtavan kauniita ja pehmeitä taljoja kaikissa eri väreissä ja moniin käyttötarkoituksiin.
Rantakorvessa pääsee tutustumaan villan käsittelyyn ja kokeilemaan itse eri työmenetelmiä. Putiikissa on myös näytteillä ja myynnissä villatuotteita. Hankkeessa kehitettiin myös yritysten nettisivuja, joiden kautta tuotteitakin voi tilata.
Lisäksi tilalla käy erilaisia vierailijaryhmiä.
- Lammas on minusta paras terapiaeläin! Lampaiden ja karitsojen seurassa rauhoittuvat mm. vilkkaimmatkin lapset.
Hankkeen ansiosta yrittäjät pääsivät osallistumaan myös Suomen lammasyhdistyksen Villaviikon aikana Helsingin toritapahtumaan. Tapahtumaan osallistui runsaasti eri toimijoita eri puolilta Suomea.
-Se oli hyvä kokemus! Kiertelin itse innokkaasti tutustumassa muiden lammastilojen ständeihin ja tuotteisiin.
Keskisuomalaisilla yrittäjillä oli lähinnä yhden päivän ajan torilla oma teltta, mutta viikon aikana he vierailivat myös muutamissa kohteissa.
Laadukas alpakanvilla viedään käsistä
Tourulan tila Uuraisilla kasvattaa alpakoita ja maalaiskanoja. Tilan emäntä Anu Vanhala kertoo:
- Idea alpakoiden kasvattamiseen lähti eläinrakkauden ja maalla asumisen ilosta. Emme tienneet alpakoista emmekä villantuotannosta yhtään mitään ennakkoon, mutta olemme oppineet Googlen ja oppikirjojen sekä kollegoiden avulla.
Tilan alpakkakanta on kasvanut kahdesta ensimmäisestä eläimestä nykyiseen yli 30 alpakkaan. Alpakoita on hankittu niin Suomesta, Ruotsista kuin Englannista.
Tilalla on haastatteluhetkellä kiireisin aika vuodesta: syntymässä on uusia alpakoita ja alpakat on juuri alkukesästä keritty. Alpakasta saadaan kolmea erilaatuista villaa ja ykköslaatuista eli parasta villaa tilan 30 eläimestä tuli n. 37 kiloa.
Tila käyttää ulkopuolista keritsijää, jonka jälkeen villat putsataan ja lähetetään kehräämölle. Kehräämöstä tulevaa valmista lankaa ja erilaisia alpakkatuotteita myydään tilapuodista ja verkkokanavien kautta.
- Hyvää on se, ettei meidän oikeastaan tarvitse markkinoida lankojamme – ne ostetaan aika lailla heti, kun some-kanavissamme ilmoitetaan, että lankaa on taas saatavilla. Alpakanvilla on pehmeää ja laadukasta ja huovutuskurssilla opin konkreettisesti sen miten monikäyttöistä se on.
Vanhala aikoo hyödyntää hankkeen yrityskohtaista budjettiaan vielä siihen, että selvittää kehräämön kanssa mm. jalkakarvojen ja kakkosvillan parempaa hyödyntämistä.
- Olen jo aiemmin käynyt Englannissa alpakkamessuilla ja haaveilen kyllä ehtiväni uuden opintomatkan vielä tekemään ennen hankkeen päättymistä.
Molemmat yrittäjät kiittelevät hankkeen olleen erittäin hyödyllinen. Ilman hanketta moni toimenpide ja oppi olisi jäänyt saamatta. Yrittäjät ovat saaneet uusia verkostoja, jakaneet näkemyksiään ja kokemuksiaan, sekä ylipäätään saaneet uutta innostusta tekemiseensä.
Mukana hankkeessa ovat seuraavat tilat/yritykset: Koivuniemen tila; Luksanniemen tila; Niemelän ratsutila; Henna Mantere; Pirtin Kehräämö; Piiku; Rantakorven tila; Ruokosuon Torppa; Tmi Tuuli Halttunen; Tourulan tila.
Lisätietoa:
Villa tuotteiksi -yritysryhmähanke - Aito Maaseutu