1. Kerää porukka
Mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa. Mutta mitä useampi kunnostaja, sitä mukavammin talkoot etenevät. Aktivoikaa kaikki kyläläiset mukaan, ihmisillä on usein yllättäviäkin taitoja.
2. Selvitä tilanne
Tutkikaa talo ja kootkaa kunnostettavat kohteet. Mitkä asiat vaativat kipeimmin korjausta, mitkä taas voidaan tehdä myöhemmin? Selvityksen apuna voitte käyttää Wolmar-hankkeen selvityskorttia.
3. Suunnittele huolellisesti
Korjaus- ja kunnossapitosuunnitelma helpottaa toimeen tarttumista ja jäsentää eri korjausvaiheita. Hyvän suunnitelman avulla vaativammatkin projektit saadaan varmemmin maaliin. Suunnittelussa kannattaa tukeutua ammattilaisten ja asiantuntijoiden apuun – investointi maksaa itsensä kyllä takaisin.
4. Varmista rahoitus
Kylätalojen kunnostus vaatii talkootyötuntien lisäksi usein myös riihikuivaa rahaa. Saatteko kerättyä materiaalikustannuksiin riittävästi lahjoituksia, vai kannattaako hakea esimerkiksi Leader-hankerahoitusta tai seurantaloavustusta? Ota rohkeasti yhteyttä rahoitusta myöntäviin tahoihin, heiltä saa neuvoja hakemiseen. Alueesi Leader-ryhmän yhteystiedot voi hakea kotikuntasi perusteella täältä.
5. Jatka kunnostamista
Huoltakaa taloanne säännöllisesti ja seuratkaa sen kuntoa. Esimerkiksi vesikaton kunnostaminen ajoissa on huomattavasti edullisempaa ja helpompaa, kuin vasta sitten kun sadevedet ovat jo vuotaneet ullakolle. Hyväkuntoisessa kylätalossa on kiva kokoontua.