Maapallon kuningattaret saapuivat Italiasta Pohjois-Karjalaan

Italian maatalousministeriö palkitsee vuosittain ansioituneita maaseudun naisyrittäjiä. Viime vuonna naisia palkittiin järjestyksessään jo 14. kerran. Teemana viime vuoden kisassa olivat ekologisuus ja innovaatiot. Voittajia tituleerataan vapaasti suomennettuna "maapallon kuningattariksi".

Kansainvälisiä verkostoja

Italian maatalousministeriössä työskentelevän Claudian Lanzettan mukaan kilpailuun tulee vuosittain 50-90 hakemusta. Palkintona kisassa on tutustumismatka ja tänä vuonna matkan kohteena oli Pielisen Karjala. Vierailun Suomen päässä mahdollisti Maaseutuviraston
maaseutuverkostopalvelut.

Palkitseminen nostaa naisyrittäjyyttä esille ja luo verkostoja.

- Palkittavat tutustuvat ja ystävystyvät keskenään. Lisäksi he tutustuvat ja luovat verkostoja toisen maan yrittäjien kanssa palkintomatkan aikana, Claudia toteaa. "There is always something new to learn if you have an open mind”

- Palkinto on omistettu naisyrittäjyydelle Italiassa, ei pelkästään italialaisille, toteaa Claudia Italian maatalousministeriöstä. Esimerkiksi viime vuoden yksi palkituista on Ameriikan Yhdysvalloista kotoisin oleva Nora, joka pitää cashmir-vuohitilaa Toskanassa. Noran tilalla pyritään elämään sovussa luonnon kanssa ja villieläintuhojen ehkäisemiseksi Noran tilalla on 11 Abbruzzon paimenkoiraa. (www.chianticashmire.com)

Vieraat Kolilla

Luomutrendi jatkaa kasvuaan

Italiassa luomuruuan kysyntä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Valitettavasti maan luomutuotanto ei pysy kysynnän perässä ja luomutuotteissa joudutaan turvautumaan tuontiin. Jopa 90 prosenttia uusista nuorista viljelijöistä perustaa tällä hetkellä luomutilan Italiassa. Koko maan ruuantuotannosta kymmenen prosenttia on luomutuotannon piirissä.

- Karkeasti sanottuna Etelä-Italiassa tuotetaan elintarvikkeita ja pohjoisessa niitä sitten kulutetaan, toteaa Anne Marjatta Heliste.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Marjatta on itsekin saanut Italian maatalousministeriön naisyrittäjyyspalkinnon muutama vuosi sitten. Marjatta pitää miehensä kanssa luomutilaa Umbrissa ja toimii Umbrian luomuyhdistyksen maakuntaosaston puheenjohtajana.

Tutustu palkinnon saajiin

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020