Tapahtumassa tartutaan rohkeasti tämän päivän ja tulevaisuuden kriittisiin maaseutuaiheisiin ja nostetaan niitä päivän politiikan agendalle, esitellään huikeita menestystarinoita ja rohkaistaan uusiin sekä edistetään maaseudun toimijoiden, päättäjien ja median keskusteluyhteyksiä.
Suomessa ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa järjestettävän Maaseutuparlamentin ohjelma on monipuolinen: 19 mielenkiintoista retkeä, 36 työpajaa ja seminaaria, neljä suurta päälavan keskustelua sekä maaseudun ajankohtaisuuksiin tutustuttava Kumppanitori ja herkkujen äärelle vievä Sadonkorjuutori. Ohjelma tarjoaa ajankohtaista maaseututietoa, hyviä työkaluja ja uusia yhteyksiä sekä uutta ajatusvirtaa maaseudun mahdollisuuksien paremmalle toteutukselle ja hyödyntämiselle niin paikallisesti, alueellisesti kuin kansallisesti.
Tapahtumaan odotetaan tuhatta osallistujaa eri puolilta Suomea kylistä kaupunkeihin – päättäjiä, yhdistyksiä, yrityksiä, tutkijoita, rahoittajia, hanketoimijoita, asukkaita ja muita aktiivisia toimijoita. Maaseutuparlamentin lopuksi julkistetaan valtakunnallinen Maaseutupolitiikan julkilausuma.
Maaseutuparlamentti 2017 -tilaisuuden avaa maaseutupolitiikasta vastaava ministeri, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Ajankohtaiskeskusteluihin osallistuvat muun muassa Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen, Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, Luonnonvarakeskuksen maaseutupolitiikan professori Hilkka Vihinen, Ylen aluetoiminnan päällikkö Jyri Kataja-Rahko, Kyrö Distillery Companyn perustajajäsen Miko Heinilä, kansainvälisesti tunnettu valokuvaaja Tiina Törmänen sekä kolumnisti Tuomas Enbuske.
Maaseutuparlamentin suuria keskusteluja johdattelevat YLE:n toimittaja Annika Damström (”Mielikuvia ja marginaaleja”) ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila (”Menestyksen eväitä”) sekä Maaseutupolitiikan pyöreässä pöydässä Aller Median toimistujohtaja Pauli Aalto-Setälä. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajiston paneelia johtaa Janne Antikainen, aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä. Lauantain Gaalaillallisen isäntänä toimii kirjailija Antti Heikkinen.
Retkiä yllättävän monipuoliselle maaseudulle
Maaseutuparlamentin retket näyttävät suomalaisesta maaseudusta puolia, jotka saattavat yllättää. Retket vievät niin vientiyrityksiin, monipalvelukeskuksiin, ”Savon Pariisiin”, tähtitaivasmatkalle kuin luostarin tislaamoon ja ekovoimalaitokseenkin. Moottoripyöräretkellä näkee huikeita savolaismaisemia ja aktiivisia kyliä, maatilaretket vievät modernien tilojen menestyksen saloihin ja metsäretki tutustuttaa vihreään aarreaittaan ja puu-raaka-aineen matkaan aina jalostukseen asti.
Työpajojen ja seminaarien aiheissa on valtavasti valinnanvaraa. Työpajoissa pureudutaan niin maakuntauudistuksessa vaikuttamiseen, yritysten omistajanvaihdoksiin kuin suomalaisen maaseudun keskelle maailmaa tuovaan digitalisaatioonkin. Työpajoissa käydään myös läpi muun muassa ratkaisumalleja entistä parempiin kyläpalveluihin, opitaan kunta-järjestö-kumppanuuden rakennuspalikoita, saadaan tietoa siitä, miten sonnasta voi saada säästöä ja lannasta lisäarvoa ja sukelletaan ajankohtaiseen maaseutututkimukseen. Maaseutuparlamentissa on myös neljä ruotsinkielistä ja neljä kansainvälistä työpajaa.
Maaseutuparlamentti on osa Suomi100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Tervetuloa mukaan osallistumaan, innostumaan ja vaikuttamaan maaseudun mahdollisuuksien parempaan hyödyntämiseen – koko maan hyvinvoinnin edistämiseksi!
Lisätiedot:
•Maaseutuparlamentin verkkosivut
Valtakunnalliset järjestelyt Maaseutupolitiikan neuvosto, maa- ja metsätalousministeriö:
Yleinen s-posti: maaseutuparlamentti@mmm.fi
Christell Åström, tapahtuman emäntä, etunimi.sukunimi@mmm.fi, 0295 16 2030
Antonia Husberg, tapahtuman tuottaja, etunimi.sukunimi@mmm.fi, 0295 16 2033
Paikalliset järjestelyt (mukaan lukien retket):
Seija Heiskanen, tapahtumakoordinaattori, Leppävirran kunta, info@pohjois-savonkylat.fi
Merja Kaija, kyläasiamies, Pohjois-Savon Kylät ry, etunimi.sukunimi@pohjois-savonkylat.fi