Nyt haetaan hankkeiden hankkeita - uudet koordinaatiohankkeet haussa

Maaseutu kehittyy usein hankerahoituksella. Kehittämishankkeita alkaa olla jo niin komea määrä, että itse sana on saanut siitä painolastia. Ihan suotta, sillä ne ovat usein näppäriä väyliä nopeille muutoksille. Hyvät hankkeet vaikuttavat pitkään.

Kun moni maaseudun kehittäjä aktivoituu ja pistää töpinäksi, on jonkun tarpeen verkottaa toimijoita ja selkeyttää työnjakoa. Tarvitaan yhteistyötä ja tiedonvälitystä toimijoiden välillä. Tähän työhön haetaan koordinaatiohankkeita, jotka auttavat yksittäisiä hankkeita toimimaan paremmin. Ne yhdistävät saman alan toimijoita koko maassa.

Valtakunnallisesti koordinoitaviksi on valittu teemat, joissa on käynnissä runsaasti alueellista aktiivisuutta: ruokasektori, matkailu, energiayrittäjyys ja hyvinvointiyrittäjyys. Lisäksi hankehaussa voi antaa oman ehdotuksensa koordinoitavasta teemasta. Koordinaatiohankkeen on vietävä eteenpäin maaseutuohjelman tavoitteita. Hankkeen valmistelussa on huomioitava myös toimialan kehittämisstrategiat.

Koordinaatiohankkeet rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Aiemmin ohjelman rahoituksella on toteutettu kuusi koordinaatiohanketta: luomu, luonnontuotteet, lähiruoka, Green care -hyvinvointipalvelut, energiatehokkuus ja matkailu.

Nyt valittavilta hankkeilta odotetaan uusia avauksia yhteistyön vahvistamiseen. Hakijoilla tulee olla vahvat verkostot alan kansallisiin toimijoihin, eikä tuntemus kansainvälisestä yhteistyöstä ole pahitteeksi. Koordinaatiohankkeen on tehtävä itsensä tunnetuksi, joten viestintä niin verkoston sisällä kuin ulospäin on oleellinen osa hankkeen toimintaa.

Valtakunnallisten koordinaatiohankkeiden hakuaika on 1.2.–6.4.2018.

Tutustu hakuohjeeseen ja haussa oleviin teemoihin.

Lisätietoja valtakunnallisten kehittämishankkeiden hausta antavat Hämeen ELY-keskuksessa:
asiantuntija Lassi Hurskainen, 0295 025 046 etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
kehittämispäällikkö Timo Kukkonen, 0295 025 065, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Lisätietoja teemojen kuvauksista maa- ja metsätalousministeriössä:
maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäinaho 0295 162 218 etunimi.sukunimi@mmm.fi


Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020