Kaakkois-Suomen kauppiaat tahtovat myyntiin lisää paikallista luomua

Luomutuotanto on Kaakkois-Suomessa kasvussa etenkin viljanviljelyssä, mutta myös luomuvihanneksia ja -marjoja tarvitaan lisää jalostukseen ja myyntiin.

Kuluttajat haluavat ostaa luomua koko ajan enemmän. Vuonna 2018 luomutuotteiden myynti kasvoi valtakunnallisesti 9 prosenttia. Myös Kaakkois-Suomessa luomun kulutus on kasvussa. Uusia keinoja luomun kehittämiseen etsitään Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa-hankkeen kautta.
- Alueen kauppiaat toivoisivat saavansa myyntiin yhä enemmän paikallisia luomutuotteita, kuten luomuvihanneksia. Lähellä tuotettu on selvä lisäarvo myös luomutuotteissa, kertoo Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Hanketta toteuttavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Pro Luomu ry ovat haastatelleet alkukesän aikana luomualan toimijoita ja sidosryhmiä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen tulokset julkistetaan syksyllä 2019.
- Keskusteluissa on ollut hyvin positiivinen ja innostava ilmapiiri, ja olemme saaneet hyviä ja käytännönläheisiä kehittämisideoita luomuyrittäjiltä ja kehittämisorganisaatioilta, projektipäällikkö Anne Hytönen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta sanoo.

Vuoden 2018 tietojen perusteella luomuviljellyn pellon osuus koko peltoalasta on Kaakkois-Suomessa14,2 prosenttia. Kasvua pinta-alassa on jopa 19 prosenttia, eniten ELY-keskusten valtakunnallisessa vertailussa.
-Vaikka peltopinta-ala on hyvässä kasvussa, on luomukasvisten kuten luomuperunan ja porkkanan tuotanto vähäistä. Näiden tuotantoa on tarpeen lisätä, jotta lähiluomua saadaan jatkossa tarjolle nykyistä paremmin, Marja-Riitta Kottila sanoo.

Kottilan ja Hytösen mukaan luomun kehittämisestä ollaan Kaakkois-Suomessa hyvin kiinnostuneita, ja alueilta löytyy yhteistyöhalukkuutta. Käytännön yhteistyötä käynnistellään syksyn seminaareissa, Lappeenrannassa 18.9. ja Kouvolassa 19.9.

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke on saanut rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta, ja sitä rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu, 040 581 9252, marja-riitta.kottila@proluomu.fi
Projektipäällikkö Anne Hytönen, 040 527 8307, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, anne.hytonen@xamk.fi

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020