Tapaaminen on EU:n maaseutujohdolle olennainen epävirallinen keskustelufoorumi ja järjestetään aina kertaalleen kulloisessakin puheenjohtajamaassa. Kokouksen puheenjohtajana toimii maaseudun kehittämisyksikön päällikkö Taina Vesanto.
"Kokous on epävirallinen maaseutuohjelman johtavien viranomaisten tapaaminen. Omalta osaltani toivon, että pystymme toimintamme kautta vastaamaan niihin hyviin käsityksiin, joita Euroopassa on Suomen maaseutuasioista. Suomi on monessa asiassa ollut edelläkävijä ja erinomainen yhteistyökumppani", kertoo maatalousneuvos Taina Vesanto.
Maaseutujohtajien kokouksessa keskitytään vahvasti tulevaisuuteen, koska yhteistä maatalouspolitiikkaa uudistetaan parhaillaan. Kokouksessa tuodaan esille yhteistyön, osaamisen, digitalisaation ja elävän maaseudun merkitystä tulevaisuudessa.
Yksi kokous osa isompaa maaseutuverkoston kokonaisuutta
"Tämä yksi kokous rajattuine osallistujamäärineen on vain pieni pala sitä isoa kokonaisuutta, jota yhdessä täällä Suomessa, että eurooppalaisten kollegojen kanssa hoidamme. Meillä on paljon annettavaa, kerrottavaa ja hyviä esimerkkejä jaettavana. Pohjatyö ja polku siihen on tehty maaseutuverkostossa", Vesanto sanoo.
Kokouksen teemana on ’Yhdessä saavutamme enemmän’. Yhdessä tekemisen teema on myös koko Suomen puheenjohtajuuskauden teemana vahvasti esillä.
"Kaikissa esityksissä ja työpajoissa haluamme tuoda esille sitä, miten seuraavalla rahoituskaudella entistä enemmän pitää onnistua yhteisen tekemisen kautta. Tämä koskee organisaatioita ja yksilöitä, tekijöitä kentällä, jäsenmaissa sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Sitä meidän pitää nyt yhdessä miettiä ja jalostaa, miten käytössämme olevin tukivälinein edistämme tätä kehitystä mahdollisimman tehokkaasti", kertoo Vesanto.
Kokouksen teema, yhdessä tekeminen on näkynyt myös kokouksen järjestelyissä. Kokousta on valmisteltu jo lähes vuoden ajan. Kokouksessa maaseudun kehittämisen moninaisuudesta kertovat muun muassa viljelijä Kaisa Pihlaja, Business Finlandin johtaja Mika Klemettinen kuin myös Leader-tiedottajat Sofia Tuisku sekä Sonja Suvanto. Aihealueet vaihtelevat Leaderin vaikuttavuudesta maaseudun laajakaista-asioihin ja ruuankulutuksen muutoksiin.
"Meidän järjestäjien positiivinen haastehan on se, että meillä olisi niin paljon näytettävää ja kerrottavaa. Tällä puheenjohtajuuskaudella kokoukset on keskitetty Helsinkiin, joten retkilläkään ei voi matkata kauas. Onneksi olemme saaneet kokoukseen aivan valtavan hyvät puhujat ja esiintyjät, ja retkiohjelmaan olemme ottaneet hyviä esityksiä ja vierailuja kohteisiin, joita on tuettu Maaseuturahastosta", kertoo Vesanto.
Virtuaalimatkalla Finlandia-talossa
Kokouspaikkana toimivan Finlandia-talon tiloissa on mahdollisuus tehdä virtuaalimatka sikalaan ja kosteikkoon. Puheenjohtajuuskautta varten tehdyissä virtuaalivideoissa tutustutaan maaseutuohjelman kohteisiin, ja lasit päähän laitettuaan pääsee vierailemaan Vihdin Ollikkalan tilalla ja Mynämäen Mietoistenlahdella.
Ollikkalan videolla kerrotaan eläinten hyvinvoinnista, joten esimerkiksi pikkupossun saparo vilahtelee videolla tiuhaan. Mietoistenlahti on tunnettu lintubongareiden keskuudessa, mutta alueella viihtyvät linnut kertovat muustakin. Monimuotoisuutta tuovat rantalaitumilla laiduntavat lehmät, ja merinäkymä videolla on vaikuttava.
"Virtuaalisilmälasitekniikan avulla saa tuntumaan ihan kuin istuisi karsinassa pikkupossujen kanssa. Sikalakuvauksen avulla haluamme kertoa eläinten hyvinvoinnin maaseutuohjelman toimista ja kosteikkomatka kertoo ympäristöön liittyvistä monimuotoisuustoimista", kertoo Taina Vesanto videoiden taustoista.
Ja kuten kunnon tapahtumaan kuuluu, myös tällä kertaa on syytä esittää urheilukisojen klassikkokysymys: jännittääkö kokous?
"Kieltämättä kyllä, mutta positiivisella tavalla. Pieni jännitys kuuluu asiaan ja takaa hyvän valmistautumisen", kertoo Taina Vesanto.
Suomen EU-puheenjohtajuuskausi on käynnissä 1.7.-31.12.2019. Lisää puheenjohtajuuskaudesta, sen periaatteista ja tavoitteista: eu2019.fi