Äänestä suomalainen suosikkihankkeesi kansainvälisen hankekilpailun voittoon!

Peräti viisi suomalaista hanketta on selvittänyt tiensä euroopanlaajuisen hankekilpailu Rural Inspiration Awardsin (RIA) 24 finalistin joukkoon. Yleisön suosikin äänestys aukaistiin finalistien julkistuksen yhteydessä, joten nyt sankoin joukoin äänestämään!

RIA-kilpailussa etsitään Euroopan vaikuttavimpia rahoitettuja hankkeita sekä yritystukea hyödyntäneitä yrityksiä, ja siinä kisaillaan neljässä eri sarjassa: 1) vihreä tulevaisuus 2) digitaalinen tulevaisuus 3) kestävä tulevaisuus sekä 4) sosiaalisesti osallistava ja innovatiivinen tulevaisuus. Kaiken kaikkiaan kilpailuun lähetettiin 111 ehdotusta 24 eri jäsenvaltiosta, joten Suomen menestys on jo nyt huikea: Suomella on finaaliedustus jokaisessa sarjassa.

Tuomaristo valitsee jokaisen sarjan voittajan, mutta me saamme päättää, mikä hanke kruunataan yleisön suosikiksi. Tutustu kaikkiin finalisteihin ENRD:n sivuilla ja äänestä inspiroivinta hanketta Yleisön suosikki -äänestyksessä!

Kilpailun kattoteemana on tänä vuonna "The Future is Youth". Kilpailulla korostetaan eurooppalaisten nuorten merkitystä paremman tulevaisuuden rakentamisessa - vihreämmän, kestävämmän, sosiaalisesti osallistavamman, innovatiivisemman ja digitaalisemman. Siksi yleisöäänestyksessä ovat mukana nuorisoteemaan sopivat hankkeet.

Suomea RIA-kilpailun finaalissa edustavat:

Pessimismihanke

Pessimismihankkeessa on luotu Puolangalle omaleimainen kuntabrändi, ja sille on haettu laajaa näkyvyyttä hyödyntäen digitaalisia välineitä ja sosiaalista mediaa. Ainutlaatuisen someilmiön kautta on saatu myös laajaa kansainvälistä huomiota. Nuoret ovat vahvasti olleet mukana hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa.

HLS-Robo

HLS-Robo-hankkeen aikana opiskelijat ja asiantuntijat törmäytettiin Satakunnan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen teollisuuskentällä toimivien yritysten kanssa. Näin yritykset saivat uutta oppia ja ajattelumalleja, tekivät robotiikkainvestointeja ja saivat vastauksia osaajapulaansa. Samalla yritysten tarpeisiin vastanneet opiskelijat saivat oppia oikeiden, yrityselämälle tehtävien kehittämistöiden kautta, mutta löysivät myös töitä ja työllistymismahdollisuuksia.

Mobiililuotsi (toteuttaja Ukipolis Oy)

Täysin uudenlainen Mobiililuotsi-sovellus auttaa Vakka-Suomeen saapuvia maahanmuuttajia, maallemuuttajia ja muita uusasukkaita sopeutumaan uuteen asuinympäristöön, kotiutumaan ja kotoutumaan Vakka-Suomeen. Tammikuussa 2022 käyttöönotettu palvelusektori- ja kuntarajoja rikkova sovellus auttaa ihmisiä valtakunnallisten, kunnallisten ja kaupallisten palveluiden pariin ja esimerkiksi uusien harrastusten äärelle.

Biokaasulaitoksen laajennus Ahvenanmaalla

Orklan Ahvenanmaan tehdas investoi biokaasulaitokseen. Yhdessä Haga kungsgårdin kanssa yritys pyrkii tehostamaan tehtaan biokaasulaitoksen mädätysprosessia sekä parantamaan ravinne- ja vesikiertoa. Haga kungsgård toimittaa naudanlantaa Orklaan, jotta nykyistä mädätysprosessia voidaan tehostaa ja mahdollistaa samalla biokaasutuotannon kaksinkertaistaminen. Vastapalveluksena Orkla toimittaa Haga kungsgårdille sekä mädätysprosessin jäännöstuotteena syntyvää biolannoitetta että puhdistettua prosessijätevettä peltomaan kasteluun. Tämä luo kiertotalouden, jota on mahdollista kehittää tulevaisuudessa liittämällä siihen lisää maatiloja.

Agro-Fibe (Fiber-X)

(ei mukana yleisöäänestyksessä nuorisoteeman puuttumisen vuoksi)

Agrokuidut muovia korvaamaan! Tässä hankkeessa perustettiin tutkimuskeskus (Fiber-X Finland Oy) pieneen kuntaan. Luonnossa hajoamaton muovi on suuri ympäristöongelma ja sitä korvaaville ympäristöystävällisille ja kustannustehokkaille raaka-aineille on suuri tarve. Hanke tarjoaa ratkaisuja tähän ongelmaan: Hankkeessa perustetussa tutkimus- ja kehittämiskeskuksessa kehitetään muovia korvaavia tuotteita agrokuiduista (hamppu, pellava, paju) ja maatalousjätteestä (olki).

Muokkauspäivämäärä: Sep 22, 2022