Ohessa on esitelty maaseutuohjelman tavoitteet ja indikaattorit, joiden avulla niiden vaikuttavuutta arvioidaan. Voit seurata vaikuttavuustavoitteiden toteutumista Agrikaattori-palvelussa.
1. Osaaminen, tiedonvälitys, innovaatiot ja yhteistyö maaseudulla lisääntyvät
- Tutkimus- ja kehittämistoiminnan (T&K) euromääräiset menot yrityksissä, julkisella sektorilla ja korkeakoulusektorilla niiden toimijoiden osalta jotka sijaitsevat maaseutualueella.
2. Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen ilmastonmuutokseen tehostuvat
- Maatalouden kasvihuonekaasupäästöt
- Maatalouden ammoniakkipäästöt
- Hiilen määrä peltomaassa
- Maatalouden energian kulutus ja uusiutuvan energian osuus siitä
3. Luonnon monimuotoisuus lisääntyy, vesistöjen tila ja maatalouskäytössä olevan maaperän tila paranevat
- Maatalousympäristön lintupopulaatio
- Maatalousympäristöjen päiväperhosten kannan kehitys
- Luontoarvoiltaan arvokkaiden maatalousalueiden osuus maatalousmaasta
- Alkuperäiseläinrotupopulaatioiden kehitys
- Maatiaiskasvilajien ja -lajikekantojen kehitys
- Typpi- ja fosforitase
- Nitraattipitoisuudet pinta- ja pohjavesissä
- Peltojen vesieroosio
- Kasvinsuojeluaineiden käyttömäärät maa- ja puutarhatiloilla
- Luonnonvesivarannot joita voidaan käyttää kasteluun
- Erilaiset karjanlannan käsittely- ja levitystavat
4. Maaseudun yritystoiminta monipuolistuu ja työllisyys, palvelut sekä vaikuttamisen mahdollisuudet paranevat
- BKT asukasta kohden maaseudulla
- Kasvavien maaseutuyritysten osuus koko maan kasvavista yrityksistä
- Maaseutuyritysten toimialajakauma
- Työllisyys maaseutualueilla
- Monialaisten maatilojen lukumäärä
- Maaseutualueiden köyhyys
- Maaseutuyritysten lukumäärä
- Henkilöstön määrä maaseutuyrityksissä
- Maaseutuyritysten liikevaihto
- Maatalousrakentamisen ja muun yritystoiminnan rakennuslupien määrä maaseutualueilla
- Maaseudulla tehty talkootyö (tuetuissa hankkeissa)
5. Maataloustuotannon kilpailukyky vahvistuu
- Yrittäjätulo maataloudesta
- Tuotannontekijätulo
- Maatalouden tuottavuus
- Maataloustuotannon kokonaispääoman tuottoprosentti, työtuntiansio
- Kannattavuuskerroin (luomu/tavanomainen tuotanto)
- Kotimaisen tuotannon suhde kulutukseen
- Tuotantokustannukset yksikköä kohden
6. Maaseutuyritykset vastaavat kuluttajien kysyntään ja arvostuksiin tuottamalla laadukasta ruokaa ja parantamalla eläinten hyvinvointia.
- Luomualan elintarvikeyritysten lukumäärä
- Laiminlyöntien osuus tuotantoeläinten eläinsuojelutarkastuksissa (pl. turkiseläimet)
- Elintarvikkeiden suoramyyntiä tai elintarvikkeiden jalostusta harjoittavien maatilojen lukumäärä
- Elintarvikeyritysten lukumäärä