Muun muassa valtakunnallinen Älykkäät maaseudut –kiertue peruttiin varsin nopein kääntein; seuraavaksi päiväksi suunniteltu tilaisuus peruttiin Pohjois-Pohjanmaalta. Taksimatkalla asemalla esiintyjien matkan suunta vaihtui pohjoisesta takaisin etelään. Kiertueen tilalla ideoitiin onnistunut Älykkäät maaseudut –webinaari, joka kokosi yhteen lähes tuhat kuuntelijaa ja kiinnostunutta!
Myös Älymaatalous-keskustelusarjan tilaisuuksia oli määrä pitää kasvokkain, mutta keskustelusarja siirrettiin verkkoon poikkeustilan vuoksi.
Pelkästä webinaari-sanasta voi moni saada jo ähkyä – niin paljon tänä keväänä ja kesänä olemme kohdanneet virtuaalisesti. Täytyy kuitenkin ihailla sitä ketteryyttä ja osaamista, jollaisella tarmolla tilaisuuksien organisoijat ottivat tämän digiajan haltuun. Keskustelusarjat ovat olleet menestyksiä. Ne ovat keränneet yhteensä reilu 1500 kiinnostunutta oppimaan ja keskustelemaan virtuaalisesti, verkon äärellä. Tämä on mahtava saavutus ja jälleen osuva muistutus, miksi kerta toisensa jälkeen Suomi keikkuu kärkipaikoilla maaseudun kehittämisen toimissa! Näistä kokemuksista jää varmasti myös pysyviä käytäntöjä tulevaisuuteen.
Etätöissä oleminen teki kerralla todeksi sen, mistä monet maaseudun kehittäjät ovat jo pitkään puhuneet. Juuri nyt elämme todeksi sitä, mitä monissa maaseudun hankkeissa on pienemmässä mittakaavassa kokeiltu. Eihän tämä harppaus muuten olisi onnistunutkaan, ellei pohjalla olisi jo monenlaisia kokeiluja.
Myös monipaikkaisuus sai nyt vahvan käytännön ulottuvuuden. Tämä kevät on mahdollistanut vaikkapa sen, että moni on siirtänyt toimistonsa vapaa-ajan asunnolleen, kesämökilleen tai kakkosasunnolleen. Uudenlainen aika on tarjonnut myös paljon uusia oivalluksia.
Poikkeusaika on tuonut toimivat tietoliikenneyhteydet sekä maaseudun rauhan ja luonnon merkityksen uuteen valoon. Luonnossa ollaan liikuttu enemmän kuin koskaan ennen. Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat mahdollistaneet työt ympäri Suomea. Minäkin kirjottelen tätä ’saaritoimistossani’, jonne ei ole edes tietä, mutta kokouksiin ja webinaareihin kyllä pääsee toimivia yhteyksiä pitkin.
Maaseudulla on todella paikkansa tässä uudessa arjessa. Me maaseudun kehittäjät olemme nähneet maaseudun tulevan merkityksen jo kauan ja korona-aikana vaikutukset ovat sitä vain vahvistuneet.
Korona sinällään on ikävä asia. Kulunut kevät ja alkukesä on varmasti ollut muutoksen, epävarmuuden ja huolenkin aikaa monelle. Mutta me maaseutuverkoston toimijat olemme selvinneet keväästä tavattoman hyvin. Johtaisikohan kehittymisen kyky siihen, että resilienssiä löytyy silloin, kun sitä oikeasti tarvitaan. Kiitos tästä huikeasta sopeutumisesta kuuluu jokaiselle teille.
Hyvää ja aurinkoista kesää kaikille!
Taina Vesanto
Kirjoittaja on maa- ja metsätalousministeriön maaseudun kehittämisyksikön päällikkö.
PS. Kesä on lomailun ja kotimaanmatkailun aikaa. Käy kurkkaamassa oma lähikohteesi osoitteesta teesesuomessa.fi – sieltä löytyvät parhaat helmet lähimatkalle tai koko perheen kesäloman reissulle!