Lentotekniikan Kilta ry on 60-luvulla perustettu Ilmavoimien Teknillisen Koulun joukko-osastokillaksi. Killan tarkoitus on mm. maanpuolustushengen ja ilmailutekniikan vaaliminen, sekä lentoteknillisissä tehtävissä palvelleiden, tai alasta kiinnostuneiden yhdyssiteenä toimiminen. Yhdistys vaalii historiallisia perinteitä ja yhteisiä muistoja sekä edistää alalla palvelevien varusmiesten viihtyvyyttä, sekä tukee sotaveteraaneja ja kiltajäseniä. Kiltamme jäsenmäärä on nykyisin noin 300.
Kilta kerää ilmailuun liittyvää perinneaineistoa sekä pitää Hallinportti Ilmailumuseota. Lisäksi yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia sekä ylläpitää ja lennättää Gloster Gauntlet, GT-400, lentokonetta. Nykyisellä paikallaan museo on ollut vuodesta 1980. Vuonna 2020 juhlittiin siis museon 40-vuotista historiaa.
Museonhoitaja Seppo Valkeiskangas kertoo työhönsä kuuluvan museon vuosittaisen toiminnan suunnittelun ja vetämisen.
- Museossa on esillä noin 10 lentokonetta, mm Bristol Bulldog, Caudron G III, VL Haukka II ja Rumpler 6B, joista osa on ainutlaatuisen harvinaisia. Lentävä museokoneemme, Gloster Gauntlet, on nykyisin Kymissä. Suurin osa museomme lentokoneista on tyyppinsä ainoita edustajia maailmassa.
Museon kaarihallissa on esillä lentokoneita ja lentomoottoreita, ja siellä myös entisöidään lentokalustoa. Elementtitalossa puolestaan on esillä ilmavoimien pukuja eri aikakausilta, lentovarusteita sekä mittari-, ase- ja radiovarustusta. Museon kirjastossa on esillä ohjekirjoja ja muuta ilmailukirjallisuutta. Veljesten Wanha Konttori esittelee Veljekset Karhumäen toimintaa ja Hallin kehittymistä ilmailupaikkakunnaksi.
Lentotekniikan Kilta huolestui museoalueen kunnosta ja päätti hakea perusparannukseen tukea Leader Vesuri-ryhmän kautta. Projektista vastaava Keijo Ketonen
kertoo:
- Nykyiseen museoalueeseen kuuluu kolme rakennusta, jotka omistaa Lentotekniikan Kilta ry: kirjastorakennus, museorakennus ja kaarihalli. Vuosien varrella museoalueella on tehty ainoastaan melko suppeita korjaustoimenpiteitä, jonka vuoksi edessä on suuri korjausvelka, mitä nyt pyritään pienentämään kahdella peräkkäisellä hankkeella. Ensimmäisessä hankkeessa keskitytään kirjasto- ja museorakennukseen.
Rakennuksia on kunnostettu mm. maalaamalla sekä hankkimalla ilmalämpöpumput museorakennukseen. Vesurin kautta saatu rahoitusapu on ollut ensiarvoisen tärkeä. Ilman rahoitustukea olisi rakennusten kunnostus ollut selvästi hitaampaa ja vaikeampaa.
Hankkeen tiimoilta museolla on pidetty useampia talkoita. Yhteensä kolmessa vuodessa on kertynyt noin 1500 talkootuntia. Kaikenlaista kunnostustyötä on tehty, esimerkiksi kirjastotalon terassi on laatoitettu ja pihatöissä mm. muokattu nurmialuetta sekä kylvetty kukkaketoa. Piha on tasoitettu toimistorakennukselle asti.
- Seuraavaksi suunnittelemme kaarihallin kunnostusta. Killan omat jäsenet osallistuvat tietysti talkoisiin, mutta myös paikkakuntamme asukkaita on ollut kiitettävästi mukana talkoissa, Ketonen kertoo.
Lisätietoa:
www.lentotekniikankilta.fi ja Fb-sivu: Lentotekniikan Kilta ry | Facebook
Museo avoinna kesäaikana (kesä-heinäkuussa) ma-pe 13-17, la-su 12-17. Muulloin avoinna sopimuksesta. Pääsymaksut 1-5 €.