Kujalantila2

Kujalan tila tekee monipuolista yhteistyötä Oulun ja Perämeren alueella

Kujalan tilan isäntä Timo Kujala on toiminut Perämerellä Hailuodon saaressa sijaitsevan kotitilansa isäntänä vuodesta 2006 saakka. Laiduntoiminnasta on siirrytty vahvasti omaan pihvikarjaan, ja tällä hetkellä tilalta löytyy noin sata emolehmää, jotka laiduntavat kesät vasikoidensa kanssa Hailuodon merenrantalaitumilla.

Luonnonlaitumilla kasvanutta lihaa myydään tuoreena tai pakastettuna. Lisäksi tila tuottaa makkaroita, säilykkeitä, ohra- ja kauraryynejä, kaurahiutaleita sekä kastikkeita. Vaikka Kujalan tilan suoramyynti aloitettiin jo 90-luvulla ohra-kauraryyneillä ja kaurahiutaleilla, Hailuodon rantalaitumilla kasvatetun lihan suoramyynti aloitettiin varsinaisesti syksyllä 2013. Jatkojalostus ja suoramyynti toimii oman Kujalan Herkku Oy yrityksen kautta. Lisäksi tila pyörittää Kujalan Burgeria, jonka burgeriauto kiertää erilaisissa tapahtumissa ja myy valmiita lähiburgeriannoksia.

Hankkeista näköalaa uusiin toimintatapoihin johtamisessa ja rehuntuotannossa

Kujalan tila onkin ollut ahkerasti mukana erilaisissa hankkeissa. Juuri päättyneessä ProAgria Oulun yritysjohtamiseen painottuneessa ProLiideri – vastuullinen johtaja, kestävä yritystoiminta -hankkeessa tutustuttiin hyvän porukan kanssa erilaisiin johtamisen ja johtamiskulttuurin esimerkkeihin. Kotimaan kierroksen lisäksi hanke teki opintomatkan Tanskaan juuri ennen koronapandemiaa.

– Mukana oli hieno porukka yrittäjiä laidasta laitaan: viljelijöitä, jatkojalostajia, karjankasvattajia ja koneurakoijia, Timo Kujala kertoo.

Kaksi henkilöä mustissa vaatteissa hymyilemässä toisilleen.

Uudet käytännöt ovat keskiössä myös uudessa Diginurmi -hankkeessa. Hankkeessa kehitetään viljelijöiden teknistä osaamista ja kokeillaan datan tuomia taloudellisia hyötyjä rehuntuotannossa.

Sopiviin hankkeisiin lähdettäessä on löydyttävä aikaa ja oikeaa tarvetta

Alueella tunnettua tilaa pyydetään monesti suoraan mukaan hankkeisiin. Timo Kujalan on mietittävä tarkkaan, onko hanke sopiva omalle tilalle. Välillä mahdollisuudet ovat kuitenkin juuri sopivia, kuten Arctic Food Lab -ohjelmakokonaisuus, joka kokoaa yhteen Oulun seudun gastronomian ja ruokakulttuurin toimijoita sekä juhlistaa pohjoista ruokaa ja gastronomiaa Arctic Food Lab -tuotemerkin alle. Mukana on paljon alueen paikallisia yrityksiä.

– Kriteerit tuotteille olivat juuri meille sopivat, joten laitoimme hakemuksen menemään ja saimme niin Luonnonlaidun naudanlihan, Kujalan Burgerin kuin esimerkiksi Löökikastikkeetkin listoille, Timo Kujala kertoo.

Kaksi hampurilaista.

Oman alueen tuntemus on arvokasta hanketoimijoille

Oman toiminnan kehittämisestä kiinnostuneille yrittäjille Timo Kujala vinkkaa, että kiinnostavilta kuulostaviin yhteistyökuvioihin kannattaa lähteä rohkeasti mukaan kokeilemaan. Hyvä lähtökohta on tietysti se, että tarjottu kehittämiskohde tai koulutus sopii omaan tilanteeseen.

Hankkeiden järjestäjäosapuolien Timo Kujala toivoo olevan hyvin perillä oman alueensa toimijoista, sekä tietysti aihepiiristä.

– Oikean sisällön kohdistaminen sopiville yrityksille tekee kaikesta helpompaa, myös hankkeen vetäjille, Timo Kujala pohtii.

Ilmakuva Kujalan tilasta.

Juttu on tiivistelmä Aitoja makuja -verkkolehdessä ilmestyneestä ”Hanketoiminnasta monipuolista apua Krannin tilan & kauramyllyn kasvulle” -artikkelista. Lue koko juttu täältä: https://aitojamakujalehti.fi/kujalan-tila-tekee-monipuolista-yhteistyota-oulun-ja-perameren-alueella/


Muokkauspäivämäärä: Aug 31, 2022
Teksti: Ellinoora Havaste
Kuvat: Susanna Kujala