Kuva innovaatiotorilta.

Tunnelmia Innovaatiotorilta 13.-15.10.2022

Innovaatiotori kokosi Maatalouskonemessuilla jälleen yhteen maa-, metsä- ja puutarhatalouden innovaatiot. Tässä kirjoituksessa osastolla mukana olleen ÄlyAgri-verkostohankkeen Eeva-Kaisa Pulkka välittää tunnelmia messuhumun keskeltä.
Innovaatiotorista on hyvä tehdä kotimaisen maatalouskonenäyttelyn perinne, joka kokoaa tulevaisuuden maatalouden ideoita, suunnitelmia, villejäkin visioita niin hankkeilta, pieniltä toimijoita, suurilta hankkeilta, alan pelle pelottomilta.

Helsingin maatalouskonemessuilla messuelämä tuntui palautuneen entisiin uomiinsa, eristyneisyys on jätetty taakse eikä maailmantilanne vienyt tunnelmaa. Vaikka kolme päivää messuilla väsyttää, on hyvä olla ihmisten parissa.

Viljelijät ovat kiinnostuneita uusista teknologioista ja niiden hyödyntämisestä omalla tilalla, mutta pelkkä uutuusarvo ei riitä, asioissa mennään hyöty edellä. Täsmäviljelyn opetukseen Tumen kokoama salkku ÄlyAgrin pöydällä veti puoleensa uudesta tekniikasta kiinnostuneita viljelijöitä. Olisiko tässä jotakin omalle tilalle.

Eri hankkeissa saatujen tulosten esitteleminen jonkin konkreettisen avulla herätti parhaiten kiinnostusta osastolla ja viljelijöiltä löytyi usein jokin uusi näkökulma ja kehitysidea. Näille tapaamisille messut ovat oiva paikka.

Esimerkiksi osastolla liikkeitään esitellyt robottikoira herätti maidontuottajan kanssa keskustelun vastaavan robotin hyödyntämisestä navetassa. Parsien kolaaminen vie pihatoissa melkoisesti aikaa ja yksipuolisena työnä voi aiheuttaa rasitusvaivoja. Voisiko lantakasat parrelta kolaava robotti olla tulevaisuutta?

Kuva robottikoirasta.
Robottikoira on Flexirobots-hankkeessa mukana oleva Probot Oy:n tuote ja keräsi paljon kiinnostuneita katsojia.

Osasto oli onnistunut alusta kohtaamisille, verkostoitumiselle, uusille ajatuksille ja monella mukana olleella ei olisi ilman yhteisosastoa ollut mahdollisuutta osallistua messuille muuten kuin vierailijana. Pienten, uusien teknologiaa hyödyntävien yritysten esillä olo teki osastosta monipuolisemman ja lisäsi kiinnostusta.

Esimerkiksi Laidunna.fi-palvelun kehittäjä Anssi Hänninen kertoi saaneensa paitsi uusia asiakkaita, varsinkin paljon uusia yhteyksiä ja mediahuomiotakin. Samoin tunnelmin olivat osastolla muutkin messujen jälkeen. Verkostoitumisen ilo oli tehdä kolme päivää osastolla olleille jo hymykrampin kasvoille.

Innovaatiotorilla olleet EIP-hankkeet valjastavat mielenkiintoisesti teknologiaa taloudellisen, tehokkaan ja ympäristöystävällisen ruoantuotannon edistämiseen. Teknologia ja digitaalisuus ovat nykypäivän renkejä maatiloilla.

Verkostoitumisen ilo oli tehdä kolme päivää osastolla olleille jo hymykrampin kasvoille.

Digiloikka lehmänruokintaan etsii navetalla toimivat anturit ja menetelmät seosrehun koostumuksen nopeaan analyysiin, yhdistää ne nautojen terveys- ja tuotostietoihin ja luo ohjelmapohjan, joka pystyy säätämään vaikka seosrehun reseptiä saatujen tulosten perusteella. Olisipa ohjelma valmistuttuaan melkoinen helpotus naudan tarpeita vastaavan ruokinnan suunnitteluun ja seurantaan.

Tähän voisi vielä yhdistää älyjuoma-automaatin, josta saisi lehmien juoman veden määrän ja liikkeet eri juomapisteiden välillä. Siinäpä olisi tietoa lehmän voinnista ja tarpeista kerrakseen!

Innovaatiotorin lava, jossa viisi ihmistä.
Innovaatiotorilla oli useampikin nautoihin liittyvä innovaatio.

Mukana olleet hankkeet ovat jo käynnissä ja hankeideat ja -suunnitelmat tehty arvaamatta nykyistä maailmantilannetta kohonneine energiakustannuksineen. Ajankohtaisempia niistä monet eivät kuitenkaan voisi olla.

Nanohappivesi kasvihuoneissa kasvatettavien kasvien kastelussa tehostaisi kasvien kasvua ja vähentäisi lannoitteiden ja kemikaalien käytön tarvetta. Nykyisessä kasvihuonetuotannon kustannuspaineessa tarvitaan juuri tällaisia hankkeiden tuloksia käytäntöön vietäväksi.

Yhtä ajankohtainen on tuorehakekonseptin kehittäminen maatilojen lämpölaitoksiin. Lämpöä tehokkaasti ja päästöt minimoiden tuoreesta puusta, näille tuloksille on varmasti käyttöä niin tiloilla kuin muussa haketta käyttävässä lämmöntuotannossa.

Turpeen korvaaminen tuli mieleen hevosenlannan käsittelyyn suunnitellusta hygienisointilaitteesta. Monin paikoin jätteeksi mielletystä hevonselannasta saadaan nopeasti ja kätevästi esimerkiksi kasvualustana ja kuivikkeena hyödynnettävää materiaalia. Yksi idea voi ratkaista monta haastetta.

Kuva innovaatiotorin messuosastosta.
Yksi osastolla mukana olleista innovaatioista liittyi lannan hygienisointiin.

Innovaatiotori oli monipuolinen tulevaisuuteen kurkotteleva kokonaisuus, jossa näkyivät luonnonvara-alan lukuisat ulottuvuudet. Kaikki osallistujat eivät tässä tulleet mainituiksi, mutta jokainen osallistuja toi omalta osaltaan esille alan moninaisuutta.

Reilu datatalous taisi vielä jäädä hieman vieraaksi messukävijöille ja yllättävän vähän kyselijöitä oli Vipu-mobiilinkin tiskillä, mutta näistä tiedämme nyt pitää enemmän ääntä, jotta ne tulevat viljelijöille tutuiksi.

Innovaatiotorista on hyvä tehdä kotimaisen maatalouskonenäyttelyn perinne, joka kokoaa tulevaisuuden maatalouden ideoita, suunnitelmia, villejäkin visioita niin hankkeilta, pieniltä toimijoita, suurilta hankkeilta, alan pelle pelottomilta.

Kuva messuosaston seinästä, jolla on lueteltu kaikki osastolla mukana olevat tahot.
Innovaatiotorilla oli mukana jopa 16 eri toimijaa.


Muokkauspäivämäärä: Nov 9, 2022
Teksti: Eeva-Kaisa Pulkka, ÄlyAgri-verkostohanke