Ilmajoki verkkosivuille

Landsbygden utvecklas med kultur

Ilmajoki Musikfestspel är ett bra exempel på levande talkotradition, landsbygdsutveckling och samhörighet som skapats av kultur. Verksamhetsledare Sari Hanka berättar att man med EU-medel har byggt en operaarena och ett tak på läktaren. Under årens lopp har det också byggts ett café, försäljningsstånd, en servicebyggnad och en wc-vagn.

– Det senaste byggnadsprojektet var vårt kontor där olika föreningar kan hålla sina möten. I kontorets vestibul kan konstnärer ha utställningar.

Hanka är övertygad om att utan medel för landsbygdsutveckling hade Ilmajoki Musikfestspel inte utvecklats till en så populär festival.

– Finansieringen har nog gett oss ett mervärde, för med egna pengar hade vi inte kunnat åstadkomma detta. Nuförtiden förväntar sig kunderna att ramarna för evenemanget är i skick och att de motsvarar den nationella nivån.

Det går bra för Ilmajoki Musikfestspel. Finland Festivals utnämnde evenemanget till ”Årets Festival 2017”, och sommarens opera Mannerheim var en publikframgång. Festivalen ingick också i evenemangen under jubileumsåret Finland 100 år.

– Till jubileumsårets ära gjorde vi allt större än tidigare, inklusive kulisserna. Ambitionen smittade från talkofolket till konstnärerna och allt genomsyrades av en vilja att uträtta saker, berättar Hanka glatt.

Operan Mannerheim uppförs också sommaren 2018.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020