Beach partyja ja laneja 1

Beach Partyja ja laneja - tällaista settiä syntyy, kun nuoriso päättää ja toteuttaa itse mielekästä tekemistä

Sysmässä on laitettu kunnan tapahtumatarjonta uuteen uskoon. Asialla ovat olleet alueen omat nuoret, jotka ovat tapahtumatuottajavalmennuksessa järjestäneet kaikille avoimia tapahtumia.

Ensimmäiset nuorten järjestämät Beach Partyt pidetiin Sysmässä kesällä 2016 Sysmän leirintäalueella, ja väkeä saatiin paikalle noin satakunta. Määrä kuitenkin tuplaantui jo seuraavana kesänä, kun rantabileet laajennettiin koko perheen tapahtumaksi.

Nuoret ovat itse buukanneet tapahtumissa esiintyvät artistit. Ensimmäisellä kerralla esiintyjiksi saatiin Adi L Hasla ja Mansesteri. Tubettajista mukana olivat Daniel Okas sekä Au pairit Kanadassa -sarjastakin tuttu Mona Ilona. Toisella kertaa artisteista mukana olivat Vilma Alina ja Raappana.

– Saimme aika monta takapakkia, kun joku artisteista ei päässyt tulemaan tai hinnat olivat niin korkeat, että emme voineet heitä ottaa. Raappanan saimme paikalle, vaikka budjetin ei alkuun pitänyt riittää, buukkauksia tehnyt 15-vuotias Nette Rimpioja hymyilee.

– Artisteja on ollut kiva hommata paikalle. Samalla on päässyt tapaamaan julkisuuden henkilöitä ja toimimaan heidän kanssaan tapahtumajärjestäjän näkökulmasta, Nette lisää.

Beach Partyissä biletetään yhdessä. Paikalle on saatu joka kerta nimekkäitä esiintyjiä

Peliä läpi yön

Laneja eli verkkopelitapahtumia on Sysmässä järjestetty kolme kertaa. Ensimmäiset lanit tehtiin hankevetoisesti, sen jälkeen tapahtumat ovat toimineet omarahoitteisesti nuorten itse tekeminä.

– Toiminta on saavuttanut tavoitteensa, kun nuoret voivat nyt itse järjestää tapahtumia ilman hankkeen tukea, Teea Sahiluoto hymyilee.

Ensimmäisissä laneissa oli mukana hieman yli 30 nuorta. Kolmas tapahtuma veti paikalle jo yli 70 13-30-vuotiasta pelaajaa aina ulkopaikkakuntia myöten. Lanit kestävät perjantaista sunnuntaihin ja osallistujat nukkuvat paikan päällä.

– Mukana on ammattipelaajiakin, jotka tulevat isojen koneiden kanssa kaveriporukalla paikalle, 16-vuotias Lauri Toivonen kertoo.

Pelaamisen lisäksi tärkeää on tavata kavereita ja tehdä muitakin juttuja yhdessä. Lauri Toivosen mukaan laneilla pelataankin melkein koko yö.

– Ensimmäisellä kerralla meillä ei ollut suunniteltua ohjelmaa. Nyt meillä on myös peliturnaus, johon on hankittu sponsoreilta palkintoja. Turnauksessa ilmoittautuneet joukkueet pelaavat vastakkain Counter Strike -peliä, Lauri selventää.

Myös vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että lähialueella järjestetään omat lanit.

– Aikaisemmin lapsia on viety Helsinkiin Assemblyyn. Nyt lapset ovat vähän lähempänä valvovan silmän alla ja vanhemmat pääsevät helposti tuomaan heille ruokaa viikonlopun ajan, Teea Sahiluoto hymyilee.

Raiderit yllättivät

Tapahtumatuottajakoulutus ja tapahtumatuotanto ovat opettaneet nuorille paljon. Matkaan on sattunut myös erilaisia kommelluksia. Esimerkiksi ensimmäisten lanien aikaan ei kunnan nettiyhteys toiminutkaan, vaikka yhteydet oli tarkistettu. Järjestäjien ei auttanut kuin hypätä autoon ja ajaa Heinolaan hakemaan uutta yhteyttä. Beach Partyjen esiintyjillä on taas ollut jos jonkinlaista toivomusta.

– Esiintyjien raiderit ovat olleet välillä aikamoisia. Niissä on pyydetty kolmea eri vichy-merkkiä ja kahta eri suolapähkinää sekä viiden tähden iltaruokaa. Listat ovat olleet pitkiä ja olemme joutuneet niitä välillä karsimaan, Nette Rinneoja kertoo.

Hankkimatta jäivät myös esimerkiksi räppäreiden tietynmerkkiset artistipyyhkeet, joilla olisi pyyhitty hikeä pois. Tilalle otettiin toista merkkiä. Yhdelle artistille taas haettiin pyydetty kokovartalopeili erään nuoren kotoa.

Seuraavaksi suunnitelmissa on järjestää rekrytointitapahtuma nuorille. Tapahtumat muotoutuvatkin hankkeessa aina tekijäporukan mukaan. Toimintaan otetaan vielä myös uusia nuoria mukaan.

– Tarkoitus oli, että porukka vaihtuisi eri tapahtumissa, mutta tämä on ollut nuorille niin hauskaa toimintaa, että en ole saanut potkittua ketään pois, Teea Sahiluoto nauraa pilke silmäkulmassa.

– Mutta totta kai nuoret saavat jatkaa, jos niin haluavat. Samalla he saavat rinnakkaisoppimista, kun porukassa on niitä, jotka ovat aikaisemmin tehneet ja toisaalta aivan uusia tulokkaita, Sahiluoto summaa.

Jutun pääkuvassa vasemmalta Nette Rimpioja, Nelli Kaukorinne, Emilia Junnila, Lauri Toivonen sekä Jussi Mallenius.

12.12.2017

Juttu on julkaistu alunperin Hämeenraitti-lehdessä.

Seuraa LATEa YouTubessa!

Lauri Toivonen (pääkuvassa toinen oikealla) on tehnyt Beach Parteista ja laneista YouTubeen videoita. Laurin Tube-kanava löytyy nimellä LATEe. Laurin on myös 4H-liiton valitsema Vuoden 4h -tubettaja ja hän on ollut esimerkiksi Tubeconissa juontamassa paneelikeskustelua.

Late: https://www.youtube.com/channel/UChOLWybs0bGw_iYilEI3mGA

Tässä maistiaisia vuoden 2016 laneista

Puitteet tapahtumien toteutukselle on antanut Sysmän 4H -yhdistyksen tapahtumatuottajavalmennus, joka on saanut rahoitusta maaseuturahastosta

Sysmä on perinteinen kulttuuripitäjä, jossa järjestetty monenlaista tapahtumaa aikuisille. Nuorempi väki on kuitenkin jäänyt jo usean vuoden ajan paitsioon, ja tähän epäkohtaan ovat nyt sekä alueen nuoret että Sysmän 4H -yhdistys puuttuneet. Nuorten tapahtumatuottajavalmennuksen tuloksena Sysmässä on pidetty kahtena kesänä Beach Partyt sekä kolme kertaa peli- ja lähiverkkotapahtumat eli lanit.

Toimintaan on osallistunut viitisentoista 14-19-vuotiasta nuorta. Tarkoituksena on tekemisen ohessa opettaa nuorille tapahtumien organisointia ja markkinointia sekä työnjakoa, johtamista ja aikatauluttamista. Kolmivuotinen toiminta on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Päijänne-Leader ry:ltä.

– Olemme opettaneet nuorille käytäntöä siihen, että he voisivat hankkeen jälkeen itse organisoida ja miettiä tapahtumien rahoitusvaihtoehtoja. Nuoret ovat aluksi tarvinneet ohjausta ja tukea, mutta aika nopeasti homma on hoitunut itsekseen, Sysmän 4H:n toiminnanjohtaja Teea Sahiluoto kehuu.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Ulla Harju, Hämeenraitti
Kuvat: ääkuva Ulla Harju, muut kuvat Sysmän 4H sekä nuorten oma kotialbumi