Kihniön Nerkoon metsästäjät ry:n jäsenet, serkukset Toni ja Markus Lepistö kaatoivat syyskuussa jousella Kihniön ensimmäisen kauriin.
- Käveltiin iltahämärässä peräkkäin ilman mitään suojaa avointa peltoa noin kuudenkymmen metrin päähän kauriista. Vihelsin edellä pilliin ja kauris alkoi tulla meitä kohti. Syke oli varmaan kaksisataa, kun sanoin takana olevalle Tuomakselle, että hän ampuisi kauriin selkäni takaa, jotta eläin ei ymmärtäisi heti mistä on kyse eikä lähtisi karkuun, Toni Lepistö kertoo.
Miesten mukaan jousimetsästys eroaa ampuma-asemetsästyksestä muun muassa siinä, että jousen kanssa tulee mennä eläintä lähemmäs.
- Eläimen käyttäytyminen täytyy tuntea, varusteiden merkitys tietää sekä ymmärtää tuulen suunta.
Jousi on tehokas ase
- Esimerkiksi hiekkasankotestissä kiväärin luoti menee kahden sangon läpi ja jousipyssyn nuoli viiden sangon läpi. Harrastajien tuleekin tuntea vastuunsa ja pysyä rauhallisina ja pitkäjänteisinä, Toni Lepistö jatkaa.
Aikuisten jousi ja nuolet.
Metsästysnuolten kärkiä.
Nerkoon metsästäjien jousi-innostus lähti Toni Lepistön hankittua jousiaseen vuosi sitten. Siitä innostuneena Markus osti viikkoa myöhemmin jousen kihniöläiseltä Antti Mäkipäältä, joka on voittanut jousella Suomen mestaruuden.
- Kihniössä on parisenkymmentä harrastajaa. Virrat-Kihniö-Parkano -akselilla harrastuspaikkoja ei juurikaan ole. Tänne voitaisiin saada lisää väkeä ampumaradan hyvien puitteiden ansiosta, Lepistö jatkaa ja viittaa yhdistyksen ylläpitämään ampumarataan.
Nerkoon metsästäjien nuoret hankkivat kaksi nuorten jousta Leader Pohjois-Satakunnan Nuoriso-Leader -tuella
- Nerkoon metsästäjien puheenjohtaja Mikko Lahdentausta ”veti ässän hihasta” kertomalla tukimahdollisuuksista, hankkeen hakijana toiminut Marko Autio muistelee.
Yhden jousiaseen hinta on miesten mukaan 200-1500 euroa. Sen lisäksi tulee varusteiden ja jousten kulut.
Julius Mattila tähtää Nuoriso-Leader -tuella hankitulla jousella. Akseli Mattila seuraa vierestä.
- Noin viidellä sadalla eurolla pääsee hyvään alkuun, Markus Lepistö valottaa.
Nuoret saivat Leader Pohjois-Satakunnalta jousiaseiden hankintaan maksimituen tuhat euroa. Hankintojen lisäksi nuorille pidettiin turvallisuus- ja käyttöönottoperehdytys ennen harjoittelun alkamista. Aikuiset valvovat aina harjoituksia.
Aution mukaan on hienoa, että Leader-työssä panostetaan lapsiin ja nuoriin.
- Ei kylällä ole montaa nuorta. Kivaa, että Leader-rahoituksen kautta saadaan meille lisää harrastusmahdollisuuksia.
Leader Pohjois-Satakunta lanseerasi Nuoriso-Leaderin vuosi sitten
- Emme osanneet kuvitella mihin kaikkeen sitä tullaan käyttämään. Jousiaseiden hankinta on nyt hyvä esimerkki todellisesta maaseudun kehittämisestä. Metsästysharrastuksen piiriin tarvitaan nuoria ja jousimetsästys on yksi tapa houkutella uusia jäseniä mukaan toimintaan. Nuorille saadaan luontokokemuksia ja heille muodostuu kotiseutuun suhde, joka jatkuu mahdollisen poismuuton jälkeenkin. Nerkoon Metsästäjät panostavat muutenkin olosuhteiden parantamiseen kahdella investointihankkeella, jotka liittyvät ampumaradan ja metsästysmajan remonttiin, Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto tiivistää.
Mahdollisuus Nuoriso-Leader -tukeen on seuraavilla Pirkanmaan Leader-ryhmillä: Pohjois-Satakunta, Kantri, PoKo ja Pirkan Helmen alueella Urjalan kunnassa. Rahoitus on hankkeista ylijäänyttä kuntarahaa, joten hankkeet ovat byrokratialtaan hyvin kevyitä.