Innokkaat maaseudun kehittäjät kohtasivat kevätpäivillä Hämeenlinnan verkatehtaalla huhtikuussa. Mukana oli noin 250 hengen kehittäjäjoukko Leader-ryhmistä, ELY-keskuksista sekä maaseudun kehittämisen hallinnosta; maa- ja metsätalousministeriöstä, Maaseutuvirastosta ja maaseutuverkostopalveluista.
Kevätpäivillä kerrattiin edellisen ohjelmakauden tuloksia ja suunnattiin katse myös tulevaan, 2020-luvulle.
Nämä kädet ovat valmiita tekemään töitä elinvoimaisemman maaseudun eteen. Kuva MDI.
Kehittämispäällikkö Hanna Mäki-Mantila Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta ja toiminnanjohtaja Kari Kylkilahti Leader Kantri ry:stä polkaisivat kevätpäivät käyntiin kentän toimijoiden kuulumisilla.
– Tällä hetkellä tapahtuu paljon, niin meillä, kuin muuallakin Suomessa. Maaseudun kehittämisen into välittyy toimijoista maaseutuohjelman käynnistysongelmista huolimatta, Mäki-Mantila totesi.
– Ohjelmakaudessa on ollut jo paljon valopilkkuja. Hankkeissa ja yritystuissa on luvassa hienoja tuloksia. Nyt on vaan laitettava raha liikkeelle, Kylkilahti lisäsi.
Kentän toimijat saivat kiitoksensa vaikuttavista tuloksista
Hallinnon terveiset kevätpäiville toi neuvotteleva virkamies Sanna Sihvola maa- ja metsätalousministeriöstä. Sihvola summasi yhteen päättyneen ohjelmakauden tuloksia ja osoitti samalla kiitoksensa kentän toimijoille.
– Olemme yhdessä saaneet valtavasti aikaan, siitä kiitos kaikille.
Tulokset ovat vaikuttavia. Maaseutuohjelmasta on rahoitettu esimerkiksi 43 laajakaistahanketta, 631 kylien kehittämissuunnitelmaa ja 23 valtakunnallista hanketta. Yritystuilla saatiin luotua lähes 8 000 uutta työpaikkaa. Merkittävä määrä ELY-keskusten ja Leader-ryhmien kautta rahoitetuista yrityksistä oli uusia toimijoita ja jopa 70 % yritystuista on kohdistunut mikroyrityksille.
Maaseutuverkostopalvelujen Lauri Hyttinen, maa- ja metsätalousministeriön Sanna Sihvola ja maaseutuverkostopalveluiden Juha-Matti Markkola
Maaseutu- ja rakenneyksikön yksikönpäällikkö Esko Leinonen toi tullessaan Maaseutuviraston kuulumiset. Maaseutuohjelman toimeenpano vauhdittuu, kun Hyrrä tulee Mavin organisaatiouudistuksen myötä entistä lähemmäksi ydintekemistä ja ohjausta tietohallintoasioissa kehitetään.
– Projektin resursointia on lisätty niin ihmisten kuin eurojenkin osalta. Hyrrä-projekti etenee hallitusti ja aikataulun mukaisesti. Eteenpäin mennään toiveikkain mielin, Leinonen totesi.
Maaseudun kehittämisen voimavarana vahvat verkostot
2020-luvulle kuulijat vei Janne Antikainen konsulttitoimisto MDI:Stä. Tulevien vuosien isot muutokset näkyvät varmasti myös maaseudun kehittäjien työssä.
– Liikkuvassa alustassa kehittäminen on kovan luokan työtä. Kuntien roolin ja julkisen sektorin muuttuessa näen maaseudun kehittäjät vahvoina toimijoina. Innostajia ja tekijöitä tarvitaan aina, Antikainen summasi.
Maaseudun kehittäjät saivat kiitosta vahvoista verkostoistaan.
– Maaseudun kehittämisen verkostot ovat vahvimpia kehittäjäverkostoja, mitä Suomesta tällä hetkellä löytyy. Yhteistyötä tarvitaan kuitenkin myös muiden verkostojen kanssa, Antikainen muistutti.
Kevätpäivien teemaklinikoilla ja työryhmissä käytiin läpi maaseudun kehittäjiä askarruttavia asioita: tapetilla olivat muun muassa teemahankkeen, perustamistuki, kotouttamishankkeet ja maaseudun innovaatiot
Maaseutuverkoston työryhmät esittelivät toimintaansa. Paikalla nuorisotyöryhmän sihteeri Lauri Hyttinen, yrittäjyys-työryhmän vetäjä Hannu Uusihonko ja nuorisotyöryhmän puheenjohtaja Heidi Siivonen.
Ensimmäisen päivän tunnelmiin pääset myös kuvakoosteen kautta.
Tutustu kevätpäivien esityksiin:
Oppivaa ja kehittyvää maaseudun kehittämistä: maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiset
Sanna Sihvola, maa- ja metsätalousministeriö
Maaseutuviraston ajankohtaiset ja Hyrrän tilannekatsaus
Esko Leinonen, Maaseutuvirasto
Leader-kentän puheenvuoro
Kari Kylkilahti, Kantri ry
Maaseudun kehittäminen 2020-luvulla
Janne Antikainen, MDI
Käy kurkkaamassa kevätpäivien tunnelmia somessa:
#kevätmaa