Lähikuvassa Hannu Uusihonko, yrittäjyystyöryhmän vetäjä

Maaseutuverkoston yrittäjyystyöryhmä on tavoittanut tuhansia maaseudun yrittäjiä. Ryhmän vetäjä Hannu Uusihonko kiittelee, että maaseudun yrittäjillä on uskoa tulevaisuuteen ja intoa kasvaa. Työryhmä on onnistunut luomaan uutta, maaseudun yrittäjää auttavaa, yhteistyötä. Tulevat työryhmät saavat tästä hyviä eväitä reppuunsa.

Olet toiminut maaseutuverkoston yrittäjyystyöryhmän puheenjohtajana vuodet 2015 ja -16. Mikä omassa taustassasi on antanut parhaat eväät maaseutuverkoston yrittäjyystyöryhmän vetämiseen?

Minulla on monipuolinen maaseutuyrittäjätausta. Vuonna 1993 aloitin maatalousyrittäjänä ja vuonna 1995 erikoistuin luomuun. Maatalouden ohella olen ollut mukana myös muissa kuin suoraan peltoon ja metsään liittyvässä osakeyhtiömuotoisessa yritystoiminnassa. Metsäekonomistina olen tottunut katsomaan asioita laajemmasta perspektiivistä. Lisäksi etuna on ollut kokemus niin MTK:n kuin Suomen Yrittäjien toiminnasta.

Työllisyys on hallituksen ykköstavoitteita. Miten työryhmänne on edistänyt osaltaan tätä tavoitetta?

Ykköskohderyhmänämme ovat olleet jo olemassa olevat yrittäjät. Olemme tuoneet tietoa siitä, kuinka maaseuturahaston avulla yrittäjä voi pysyä mukana kasvussa, työllistää itsensä ja mahdollisesti puoliso myös tulevaisuudessa. Toisaalta olemme halunneet rohkaista yrittäjiä laajentamaan yritystä ja palkkaamaan ulkopuolisia työntekijöitä.

Olemme järjestäneet yrittäjille suunnatun kiertueen. Kaikissa maakunnissa järjestetyt tapahtumat ovat houkutelleet paikalle myös niitä, jotka vasta muhittelevat omaa yritysideaansa. Heitä kannustimme ja ohjasimme ELY:jen ja Leader-ryhmien pakeille kehittämään ideaansa. Kiertue on tavoittanut pitkälti toistatuhatta ihmistä.
Kerro kolme onnistumistanne.

Suurin saavutuksemme oli sitouttaa Suomen Yrittäjät entistä vahvemmin mukaan maaseutuohjelman markkinointiin. Aiemmin Yrittäjissä on ehkä ajateltu maaseutuohjelman palvelevan lähinnä maanviljelijöitä. Yhteistyö MTK:n ja Suomen Yrittäjien välillä lähti käyntiin, ja vanha kilpailuasetelma on lientynyt. Käytännössä kaksoisjäsenyys kahdessa järjestössä on arkipäivää monelle yrittäjälle.

Toiseksi aloimme järjestää tilaisuuksia, jotka oli suunnattu kaikille maaseudun yrittäjille, niin MTK:n kuin Suomen Yrittäjien jäsenille. Näin saatiin tehokkuutta, eikä jäsenten tarvinnut juosta kaksissa tilaisuuksissa. Yhdessä tekemällä saatiin kovatasoisempia puhujia paikalle, mikä tietysti houkuttelee porukkaa paikalle.

Olen tyytyväinen myös näkyvyyteemme viime kesän Porin SuomiAreenassa ja Jazzeilla. Työryhmämme toi tuulahduksen maaseutuhenkeä kaupunkiin. Tällaisissa vähän epätyypillisemmissä paikoissa on näyttävä, jotta tavoitetaan uusia ihmisiä.

Omenan poimintaa

Hannu Uusihonko arvostaa myös lähiruokaa. Tässä katselmuksen alla syksyn omenasato. (Kuva: Uusihonko)


Mitä et osannut kuvitella maaseutuverkostotyössä tapahtuvan?

Yrittäjäkierroksen käynnistäneestä seminaarista tehtiin mediatiedote, jonka kärkenä oli rahoitus, jota maaseudun yrittäjille on jaossa. Tiedotteesta tuli Suomen Yrittäjien verkkolehden luetuin uutinen ja se keräsi noin 20 000 lukijaa parissa päivässä. Tämän uuden kanavan avautumisen myötä saimme tietoa suoraan kohderyhmällemme.
Mikä on ollut parasta yrittäjyystyöryhmän vetämisessä?

Yrittäjyyskiertueen tilaisuuksissa oli hienoa kokea, miten avoimia ja kasvuhakuisia maaseudun yrittäjät ovat. Tuli sellainen olo, että usko maaseutuun on olemassa ja mahdollisuuksia nähdään enemmän kuin uhkia.

Tulevan kaksivuotiskauden työryhmät tulevat taklaamaan tulevaisuuden yrittämiseen ja maaseudun yrittäjien hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä. Yrittäjyysteema siis jatkuu hieman eri painotuksella. Mitkä ovat evästyksesi seuraajillesi?

Lähtisin kehittämään maaseutuverkoston teemojen näkyvyyttä SuomiAreenassa. Hyvä avaus on myös yrittäjähautomo Maaseudun Kasvupolku, jonka voittaja selviää ensi kesä Farmari-messuilla. Työryhmän kannattaa yllättää, tehdä irtiottoja ja rämpiä ryteiköistä läpi, koska siten löytää uusia kohderyhmiä. Kannustan myös jatkamaan yhteisten tilaisuuksien järjestämistä Suomen Yrittäjien ja MTK:n kanssa, jotta hyvin alkanut yhteistyö juurtuu.

Vuosina 2017 ja -18 maaseutuverkoston työryhmien teemoina ovat tulevaisuuden maaseutuyrittäminen ja maaseudun hyvinvointi. Elokuun loppuun asti voi ehdottaa ryhmille sopivia vetäjiä. Laita viestiä ohjelma@mmm.fi.

Uusihonkoa haastatteli Annukka Lyra

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Annukka Lyra