Grunewoche

Frex-peruna karisteli mullat kuorestaan astellessaan tarjottimille Grüne Woche -messuilla

Suomi oli kymmenen päivän ajan huomion keskipisteenä Grüne Woche -ruokamessuilla Berliinissä teemalla ”Villistä luonnosta”. Yhtenäinen ja moderni osasto loi syötävää Suomi-kuvaa tuoden näyttävästi tarjolle yli 80 suomalaisyrittäjän tuotteet sekä niiden puhtaat, tinkimättömät maut. MTK loi mittavalla panostuksellaan upeat puitteet, jossa meillä oli ilo olla mukana. Koko osasto huokui mahtavaa me-henkeä. Mukanamme oli vahvaa markkinointi- ja myyntiosaamista Skabamin Pia Tapion ja Tapio Knuuttilan myötä. Frex-tuotemerkin alla lähdimme siis viemään perunaa maailmalle: Return to the roots – Paluu juurille -tarina, oli valmis kerrottavaksi.

Perunamme jippo on sen korkeissa ravinnepitoisuuksissa, joka puolestaan saa perunan maun kohdilleen. Kaiken salaisuus piilee ainutlaatuisessa tuotantotavassa, jossa ollaan luonnon kanssa hyviä kavereita, jolloin myös maaperän mikrobiologia alkaa toimia. Aikamoinen win-win -tilanne siis.

Ennen messujen avautumista peruna muuntautui monenlaiseksi herkuksi Suomen suurlähetystön illallisella yllättäen maistajansa – jopa haarukat oli nuoltu perunan mentyä parempiin suihin. Tämä ennakoi peruna-agenttiemme Piian ja Tapion koto-Suomeen saamamme raportoinnin mukaan hyvää.

Tiimimme tiesi, että käsissämme on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen huipputuote, joten suurella innolla puimme messuessut päälle ja aloimme pilkkoa perunoita maistiaisiksi. Kokkimaajoukkue höyrytti maajoukkue-hengessä perunaa monta kertaa päivässä koko messujen ajan ja tiimimme nuorin jäsen, 8-vuotias maajussin alkumme kellotti perunoiden kypsymisajan ja kanteli posket punaisina kuumat perunat Frexin tiskille. Halusimme, että superperunan maku pääsee optimaalisesti esiin, joten tillit jätimme nopeasti kyytistä pois ja ripottelimme pintaan hyppyselliset rouheaa merisuolaa. Sitten perunat olivat valmiita kansainvälisiin maisteloihin. Bitte!

Saksalaisista voi sanoa, että he todella rakastavat perunaa ja rakastuivat erityisesti meidän perunaan. Ihastusta oli ilmassa aina ensi silmäyksellä, ”aa, kartoffeln!” – voi miten hyvää! Maistiaisia tarjoiltiin tuhansittain ja vastaanotto oli todella ilahduttavaa ja kannustavaa. Kuluttajat olivat kiinnostuneita lajikkeesta, perunan tuotantotavasta sekä markkinoista, mistä perunaa olisi jatkossa mahdollista ostaa. Tarjotin veti magneetin lailla väkeä jatkuvana virtana osastollemme. Osa asiakkaista halusi kahmia irtoperunoita taskuunsa päästen kotikeittiöön kokeiluun tai keväällä mullan alle. Myös ministeri Jari Leppä poikkesi esittelytiskillä tutustuen perunamme ravinnepitoisuuksia markkeeraaviin tutkimuksiin.

Ständimme yksi merkittävimmistä vierailijoista oli Helsingin Sanomien toimittajan kanssa Suomen osaston kiertänyt saksalainen ruokaguru Hendrik Haase. Hänen ammattimainen ja systemaattisen tarkka työskentely tuotteisiin tutustumisessa teki vaikutuksen. Haase viihtyi pakeillamme pitkään, ja hän oli otettu sekä tuotteemme innovatiivisuudesta että tarinasta. Seuraavana aamuna saimme lukea Helsingin Sanomista, että Haase oli valinnut tuotteemme neljän parhaimman joukkoon! Lehtijutun jälkeen osastollemme tulvi suomalaisia onnittelemaan ja maistelemaan ihmeperunaa. Valveutuneet kuluttajat ja ostajat kotimaassa kiinnostuivat välittömästi Frex-perunasta, joka löytyi monen kaupan valikoimista Suomessa jo seuraavana aamuna. Messut poikivat lisäksi neuvotteluja monen saksalaisten kauppaketjun sekä usean huippuravintolan kanssa. Berliinin matka synnytti todella moniulotteisia vaikutuksia ja kiinnostusta osaamistamme kohtaan laajemminkin maatalousalalla. Luennointipyyntöjä tuli Walesia, Syyriaa ja Intiaa myöden, sekä myös kotimaisista oppilaitoksista.

Frex-tarina palatessaan juurille aloitti itse asiassa kokonaan uuden tarinan Berliinissä.

Suosittelen tutustumaan myöhemmin tänä vuonna julkaistavaan ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen kirjoittamaan Peruna-kirjan 2. painokseen, johon perunamme testaustiimiin kuluva Michelin-kokki Pekka Terävä on loihtinut perunasta muun muassa mielettömän hyvän perunajäätelöreseptin: terveellinen superraaka-aine taipuu siis uskomattomiksi suolaisiksi ja makeiksi herkuiksi.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Hanna Lilja, Lilja Farms Oy/Verkostopalvelut