KoneAgria kokosi pitkästä aikaa yhteen maa- ja metsätalouden ammattilaiset ja maaseudun kehittäjät. Parin vuoden messutauon jälkeen oli mahtavaa päästä tutustumaan alan uutuuksin ja tapaamaan kollegoita. Myös muut olivat selvästi odottaneet tätä, sillä tapahtuma keräsi Tampereelle lähes 15 000 kävijää. Tunnelma tuntui olevan positiivinen ja innostunut tapahtuman alusta loppuun saakka.
Yksi KoneAgrian uutuuksista oli innovaatiotori, joka kokosi yhteen eri organisaatioiden innovaatioita. Mukana oli seitsemän äärimmäisen kiinnostavaa maatalouteen kehitettyä innovaatiota, jotka kaikki ovat saaneet EIP-rahoitusta. Vastaavaa kokonaisuutta ei ole aiemmin tehty, mutta tämä kerta ei varmasti jää viimeiseksi, sillä palaute innovaatiotorista oli hyvin positiivista. Innovaatioista kiinnostunut vierailija sai kätevästi samalta osastolta tietoa myös siitä, miten uusien innovaatioiden kehittämiseen voi saada rahoitusta. Uusien hankkeiden EIP-haku on muuten parhaillaan käynnissä, joten lue lisää täältä, jos kiinnostuit.
Innovaatiotorin tavoitteena oli nostaa EIP-innovaatioita paremmin esiin, jotta ne pääsisivät käyttöön ja jatkokehitykseen. Tässä taisimme onnistuakin: innovaatiotorilla pyöri läpi messujen kiinnostuneita alan ammattilaisia, niin maatalousyrittäjiä ja muita potentiaalisia käyttäjiä kuin alan tutkijoita ja kehittäjiäkin. Innovaatiotorista muodostuikin hyvä kohtaamis- ja verkostoitumispaikka, joka toi yhteen maatalouden innovaatioista kiinnostuneet tahot. Osastollamme ideoitiin jo jatkoaskeleita nykyisille innovaatioille ja ideoitiin uusiakin hankkeita!
Innovaatiotorilla pääsi tutustumaan konkreettisesti yhteen innovaatioista, mansikanpoimintarobottiin. Robotiikkaa hyödyntävän prototyypin algoritmi tunnistaa kypsän marjan, ja robottikäsi poimii marjan. Luonnonvarakeskuksen Madis Lemsalu esitteli kiinnostuneille robotiikan toimintaa. Robottia testattiin viime kesänä usean mansikkatilan pelloilla. Vaikka tulokset olivat lupaavia, Madis kertoi tarvittavan vielä runsaasti kehitystyötä ennen kuin robotti pääsee käytännön työhön.
Myös Peltodata.fi-palvelu sai paljon kiinnostusta osakseen. Palvelu on hyvä esimerkki avoimeen dataan perustuvasta tiedon hyödyntämisestä, jota ei tähän asti ole paljoa käytetty. Palvelun kautta kuka tahansa voi jatkossa ladata ilmaisen oman tilan peltolohkojen kuntoarvioinnin, joka perustuu usean kesän satelliittikuviin. Tavoitteena on tarjota runsaasta data-aineistosta pureskeltua tietoa tiiviissä paketissa. On hienoa seurata Peltodatan kehitystyön etenemistä, sillä olen itse ollut mukana ideoimassa tätä EIP-hanketta.
Innovaatiotorilla oli esillä myös tuorehakekonsepti sekä neljä ratkaisua nautojen rehuun, ruokintaan ja hyvinvointiin liittyen: digipaalaus, älyrehu, lämpökamera, rehun lämpötilan seuranta sekä luonnon peptidit. Kaikki neljä hanketta ovat hakeneet ratkaisuja käytännön ongelmiin. Kuten monessa muussakin hankkeessa, näidenkin innovaatioiden kehitystyölle pitäisi löytää jatkorahoitusta EIP-hankkeen päätyttyä.
Myös Ylen toimittaja Juuso Pekkinen vieraili innovaatiotorilla. Muutama innovaatioistamme pääsi mukaan Pekkisen radio-ohjelmaan, kannattaa kuunnella Yle Areenasta!
Innovaatiotorin lavallakin riitti kuhinaa läpi messujen. Heti torstaiaamulla lavan eteen keräytyi suuri joukko, kun maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kertoi CAP-uudistuksesta. Messujen aikana lavalla myös esiteltiin innovaatioita, kerrottiin EIP-rahoituksesta, jaettiin stipendejä sekä keskusteltiin maanviljelijöiden omista ilmastoteoista.
Innovaatiotori sai paljon positiivista palautetta, ja vastaava kokonaisuus voitaisiin hyvin järjestää uudelleenkin. Osaston ansiosta maa- ja metsätalouden ammattilaiset saivat kattavasti tietoa kehitteillä olevista maatalouden innovaatioista sekä mahdollisuuksista kehittää yhä uusia innovaatioita.
Haluan kiittää kaikkia innovaatiotorin suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olleita ja sen mahdollistaneita. Toivottavasti näemme taas pian!
______________________________________________________________________________
Kirjoittaja:
Timo Junnila
Vihreä kasvu -työryhmän koordinaattori
timo.junnila@icloud.com
Innovaatiotorin järjesti maaseutuverkoston Vihreä kasvu -teemaryhmä. Osastolla olivat mukana myös maa- ja metsätalousministeriö, Baltic Sea Action Group ja AgriHubi.