IMG 20211014 100711 1

Innovaatiotorilla kokoonnuttiin yhteen maatalouden uusien keksintöjen äärelle

Maa- ja metsätalousalan ammattitapahtuma KoneAgria järjestettiin Tampereella 14.–16.10.2021. Mukana messuilla oli myös maaseutuverkoston Vihreä kasvu -työryhmän järjestämä innovaatiotori. Tässä kirjoituksessa työryhmän koordinaattori Timo Junnila kertoo tunnelmiaan messuilta.

KoneAgria kokosi pitkästä aikaa yhteen maa- ja metsätalouden ammattilaiset ja maaseudun kehittäjät. Parin vuoden messutauon jälkeen oli mahtavaa päästä tutustumaan alan uutuuksin ja tapaamaan kollegoita. Myös muut olivat selvästi odottaneet tätä, sillä tapahtuma keräsi Tampereelle lähes 15 000 kävijää. Tunnelma tuntui olevan positiivinen ja innostunut tapahtuman alusta loppuun saakka.

Kuva, jossa on ihmisiä juttelemassa innovaatiotorilla.
Innovaatiotorin järjesti maaseutuverkoston Vihreä kasvu -teemaryhmä. Osastolla olivat mukana myös maa- ja metsätalousministeriö, Baltic Sea Action Group ja AgriHubi.

Yksi KoneAgrian uutuuksista oli innovaatiotori, joka kokosi yhteen eri organisaatioiden innovaatioita. Mukana oli seitsemän äärimmäisen kiinnostavaa maatalouteen kehitettyä innovaatiota, jotka kaikki ovat saaneet EIP-rahoitusta. Vastaavaa kokonaisuutta ei ole aiemmin tehty, mutta tämä kerta ei varmasti jää viimeiseksi, sillä palaute innovaatiotorista oli hyvin positiivista. Innovaatioista kiinnostunut vierailija sai kätevästi samalta osastolta tietoa myös siitä, miten uusien innovaatioiden kehittämiseen voi saada rahoitusta. Uusien hankkeiden EIP-haku on muuten parhaillaan käynnissä, joten lue lisää täältä, jos kiinnostuit.

Kuva, jossa kolme ihmistä kertoo innovaatiotorin lavalla EIP-hankkeista.
Innovaatiotorin lavalla kuultiin tietoiskuja EIP-hankkeista.

Innovaatiotorin tavoitteena oli nostaa EIP-innovaatioita paremmin esiin, jotta ne pääsisivät käyttöön ja jatkokehitykseen. Tässä taisimme onnistuakin: innovaatiotorilla pyöri läpi messujen kiinnostuneita alan ammattilaisia, niin maatalousyrittäjiä ja muita potentiaalisia käyttäjiä kuin alan tutkijoita ja kehittäjiäkin. Innovaatiotorista muodostuikin hyvä kohtaamis- ja verkostoitumispaikka, joka toi yhteen maatalouden innovaatioista kiinnostuneet tahot. Osastollamme ideoitiin jo jatkoaskeleita nykyisille innovaatioille ja ideoitiin uusiakin hankkeita!

Kuva, jossa ihmisjoukko kuuntelee esittelyä yhdestä innovaatiosta.
Innovaatioita olivat esittelemässä kunkin hankkeen asiantuntijat.

Innovaatiotorilla pääsi tutustumaan konkreettisesti yhteen innovaatioista, mansikanpoimintarobottiin. Robotiikkaa hyödyntävän prototyypin algoritmi tunnistaa kypsän marjan, ja robottikäsi poimii marjan. Luonnonvarakeskuksen Madis Lemsalu esitteli kiinnostuneille robotiikan toimintaa. Robottia testattiin viime kesänä usean mansikkatilan pelloilla. Vaikka tulokset olivat lupaavia, Madis kertoi tarvittavan vielä runsaasti kehitystyötä ennen kuin robotti pääsee käytännön työhön.

Kuva mansikanpoimintarobotista.
Mansikanpoimintarobotti sai monet ohikulkevat ihmiset pysähtymään innovaatiotorille.

Myös Peltodata.fi-palvelu sai paljon kiinnostusta osakseen. Palvelu on hyvä esimerkki avoimeen dataan perustuvasta tiedon hyödyntämisestä, jota ei tähän asti ole paljoa käytetty. Palvelun kautta kuka tahansa voi jatkossa ladata ilmaisen oman tilan peltolohkojen kuntoarvioinnin, joka perustuu usean kesän satelliittikuviin. Tavoitteena on tarjota runsaasta data-aineistosta pureskeltua tietoa tiiviissä paketissa. On hienoa seurata Peltodatan kehitystyön etenemistä, sillä olen itse ollut mukana ideoimassa tätä EIP-hanketta.

Kuvassa kaksi ihmistä, jotka esittelevät innovaatiotorin lavalla yhtä EIP-hanketta, peltodata.fi-palvelua.
Kaikki seitsemän innovaatioita näkyivät myös innovaatiotorin lavalla. Kuvassa vuorossa on peltodata.fi-palvelun esittely.

Innovaatiotorilla oli esillä myös tuorehakekonsepti sekä neljä ratkaisua nautojen rehuun, ruokintaan ja hyvinvointiin liittyen: digipaalaus, älyrehu, lämpökamera, rehun lämpötilan seuranta sekä luonnon peptidit. Kaikki neljä hanketta ovat hakeneet ratkaisuja käytännön ongelmiin. Kuten monessa muussakin hankkeessa, näidenkin innovaatioiden kehitystyölle pitäisi löytää jatkorahoitusta EIP-hankkeen päätyttyä.

Kuva innovaatiotorin infotauluista.
Innovaatiotorin infotaulut esittelivät parhaillaan käynnissä olevia EIP-hankkeita ja niissä syntyneitä innovaatioita.

Myös Ylen toimittaja Juuso Pekkinen vieraili innovaatiotorilla. Muutama innovaatioistamme pääsi mukaan Pekkisen radio-ohjelmaan, kannattaa kuunnella Yle Areenasta!

Kuvassa Madis Lemsalu Luonnonvarakeskuksesta esittelee mansikanpoimintarobottia Ylen toimittaja Juuso Pekkiselle.
Madis Lemsalu Luonnonvarakeskuksesta esittelee mansikanpoimintarobottia Ylen toimittaja Juuso Pekkiselle.

Innovaatiotorin lavallakin riitti kuhinaa läpi messujen. Heti torstaiaamulla lavan eteen keräytyi suuri joukko, kun maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kertoi CAP-uudistuksesta. Messujen aikana lavalla myös esiteltiin innovaatioita, kerrottiin EIP-rahoituksesta, jaettiin stipendejä sekä keskusteltiin maanviljelijöiden omista ilmastoteoista.

Kuvassa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vieraili innovaatiotorilla kertomassa CAP-uudistuksesta.
Kuva innovaatiotorin lavalla, jossa neljä henkilöä keskustelee maatiloiden ilmastoteoista.
Perjantaina innovaatiotorilla käytiin mielenkiintoinen keskustelu maanviljelijöiden ilmastoteoista. Keskustelussa mukana olivat maatalousyrittäjät Samuel Jussila ja Petri Jokela.
Kuva innovaatiotorin lavalta.
Perjantaina ja lauantaina innovaatiotorin lavalla kuultiin Tuottajalle kiitos -stipendiaattien haastatteluja.

Innovaatiotori sai paljon positiivista palautetta, ja vastaava kokonaisuus voitaisiin hyvin järjestää uudelleenkin. Osaston ansiosta maa- ja metsätalouden ammattilaiset saivat kattavasti tietoa kehitteillä olevista maatalouden innovaatioista sekä mahdollisuuksista kehittää yhä uusia innovaatioita.

Haluan kiittää kaikkia innovaatiotorin suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olleita ja sen mahdollistaneita. Toivottavasti näemme taas pian!

______________________________________________________________________________

Kirjoittaja:

Timo Junnila
Vihreä kasvu -työryhmän koordinaattori
timo.junnila@icloud.com

Innovaatiotorin järjesti maaseutuverkoston Vihreä kasvu -teemaryhmä. Osastolla olivat mukana myös maa- ja metsätalousministeriö, Baltic Sea Action Group ja AgriHubi.


Muokkauspäivämäärä: Jan 11, 2022