20211104 140500

Intensiivistä innovointia Vuolijoen innovaatioleirillä – leirin jälkitunnelmia

Vuolijoen kylässä järjestettiin 4.-5.11. kyläkehittämisen innovaatioleiri. Joukko maaseutukehittäjiä ja kyläaktiiveja kokoontui yhteen etsimään konkreettisia ratkaisuja Vuolijoen kyläläisten valitsemiin haasteisiin, jotka koskevat kuitenkin kyliä ympäri Suomen. Leirille osallistuneet Tuija Kallio ja Maria Helo lupasivat kertoa meille tunnelmiaan leirin jälkimainingeissa.

Marraskuun alussa osallistuimme Vuolijoen innovaatioleirille, jossa pureuduttiin tehokkaasti kyläläisten etukäteen esittämiin teemoihin. Leiri oli palkinto vuodentakaisesta Suomen älykkäin kylä -kilpailun voitosta. Oikeastaan oli hyvä asia, että voiton lunastaminen venyi pidemmälle koronan takia. Teemoja ehdittiin kypsytellä, Vuolijoen kehittämistoiminta oli jatkunut uuden hankkeen myötä ja voiton tuomia uusia verkostoja oli luotu.

Teemoiksi valittiin montaa muutakin kylää tai aluetta haastavia ajankohtaisia aiheita: uudet asumisen muodot maaseudulla, työtä ja toimeentuloa uusin silmin, lasten ja nuorten kyläidentiteetin vahvistaminen sekä biokaasu ja kestävät kylät.

Leiri järjestettiin yhteistyössä Vuolijoen maaseutuyhdistyksen ja kyläaktiivien, maaseutuverkostopalvelujen ja aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n kanssa. Valmistelut lähtivät kunnolla käyntiin syys-lokakuussa ja leirille saatiin vajaan kahden viikon hakuajalla reilu neljäkymmentä osallistujaa eri puolilta Suomea.

Vuolijoen aktiivit halusivat järjestää leirin kylän ytimessä, Pankkitalolla ja sen lähiympäristössä. Majoitus järjestyi entisen kunnantalon tiloihin sekä mökki- ja kotimajoituksiin. Ryhmätyöskentelyä toteutettiin Pankkitalon etätyötilassa, entisen kunnantalon valtuustosalissa sekä Runokki-kukkakaupassa. Ryhmätyöskentelyssä jalkauduttiin myös kylän raitille, Vuolijoen koululle, nuorisotilaan sekä pian aukeavaan moottorityötilaan. Puhelinlankoja pitkin tavoiteltiin myös paikallisia yrityksiä.

Kuva, jossa leirin järjestäjä ottaa vastaan kaksi osallistujaa.
Leiri järjestettiin yhteistyössä Vuolijoen maaseutuyhdistyksen ja kyläaktiivien, maaseutuverkostopalvelujen ja aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n kanssa. Osallistujia oli noin neljäkymmentä.
Kuva Pankkitalolta, jossa ihmiset kuuntelevat esitystä.
Pankkitalo tarjosi loistavat puitteet innovaatioleirin järjestämiselle.

Mitä leiriltä jäi käteen?

Intensiiviset kaksi päivää mentiin isoilla sykkeillä ja ylivireessä. Hetken huokaamisen jälkeen yhteydenpitoa on pidetty ympäri Suomen. Uusia kasvoja ja kontakteja syntyi! Leirin parhaita puolia olivat ehdottomasti kohtaamiset. Ainoa harmitus oli, että oma ryhmätyöskentely oli niin intensiivistä, että verkostoituminen muiden ryhmien osallistujien kanssa jäi vähäiseksi.

Kuva ensimmäisestä tiimistä.
Ensimmäinen tiimi pohti, miten maaseudulle saadaan uusia asukkaita ja miten heidät saadaan kotiutumaan kylään.
Kuva toisesta tiimistä.
Toisen tiimin tavoitteena oli tarkastella työtä ja toimeentuloa uusin silmin. Ratkaisussaan tiimi ideoi rekrytointikampanjaa tietotyöläisten ohella myös alueen teollisuuden tarpeisiin osaavan työvoiman saatavuuden haasteisiin vastaamiseksi.
Kuva kolmostiimistä.
Kolmas tiimi puolestaan ideoi keinoja lasten ja nuorten kyläidentiteetin vahvistamiseen. Miten lapset ja nuoret saadaan viihtymään kotipaikkakunnalla? Miten heidän äänensä saadaan kuuluviin?
Kuva nelostiimistä.
Neljäs tiimi työskenteli biokaasun parissa ja etsi ratkaisua biokaasun tuotannon ja jakelun kannattavuusongelmaan Vuolijoen kaltaisella harvaan asutulla maaseudulla.

Nyt hetki leirin jälkeen voi hieman kriittisemmin tarkastella ideoita ja miettiä niiden osalta tulevaisuutta. Kylän leiriosallistujien sekä leirin järjestäjien kesken on pidetty muutama purkukeskustelu toteutuksesta, onnistumisista ja jatkosuunnitelmista. Suunnitelmat jatkosta alkavat vähitellen saada konkretiaa ja useampi olkapää ottaa toivon mukaan vastuuta jatkototeutuksesta.

Takataskuun saatiin paljon ideoita tulevaisuuden varalle. Leiri antoi uutta virettä Vuolijoelle ja toivottavasti mukava, myönteinen pöhinä tuo uusia kyläaktiiveja mukaan toimintaan sekä uusia asukkaita kylälle – ainakin, kun minitalot saadaan pystyyn ja asuinkäyttöön!

Leirin järjestäminen oli iso ponnistus myös kyläläisiltä. Hurjan suuret kiitokset kaikille järjestelyihin osallistuneille sekä leiriläisille, jotka käytitte aikaanne, ideoitte ja sparrasitte meitä kylän kehittämisessä. Toivottavasti osa leirin upeista ideoista siirtyy matkassanne myös muualle Suomeen toteutukseen. Ja jospa nähdään piakkoin taas jossain päin. Hymyillään, kun tavataan ja olette aina tervetulleita Vuolijoelle!

Teksti: Tuija Kallio ja Maria Helo

Innovaatioleirin tulokset

Innovaatioleirin tavoitteena oli löytää konkreettisia ratkaisuja tunnistettuihin haasteisiin. Vuolijoen innovaatioleirillä etsittiin konkreettisia ratkaisuja Vuolijoen kyläläisten valitsemiin haasteisiin, joita voitaisiin leirin jälkeen edistää yksityisellä tai julkisella rahoituksena. Lisäksi innovaatioleirin tavoitteena oli verkottaa teemojen ja alueiden toimijoita yhteen ja vahvistaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Leirin tarkoituksen oli innostaa kylän asukkaita jatkamaan oman yhteisönsä ja asuinympäristönsä kehittämistä.

Finaalissa jokainen leirin tiimi esitti pitchauksensa tuomaristolle, jossa istuivat Marianne Selkäinaho (MMM), Pirjo Oikarinen (Leader Oulujärvi), Teemu Hauhia (Maaseutuverkosto) ja Teuvo Hatva (Kajaani, kaupunginhallituksen puheenjohtaja).

Ensimmäinen tiimi pohti, miten maaseudulle saadaan uusia asukkaita ja miten heidät saadaan kotiutumaan kylään. Heidän kokeiluideansa perustui minitaloalueseen, joka tarjoaa mahdollisuuden testata asumista Vuolijoella sekä helppoa ja yhteisöllistä asumista. Yhteiskäytössä olisi mm. rantasauna, vene ja viljelypalstoja.

Toisen tiimin tavoitteena oli tarkastella työtä ja toimeentuloa uusin silmin. Ratkaisussaan tiimi ideoi rekrytointikampanjaa tietotyöläisten ohella myös alueen teollisuuden tarpeisiin osaavan työvoiman saatavuuden haasteisiin vastaamiseksi. Tiimi ryhtyisi kehittämään etätyömahdollisuuksia konkreettisesti kartoittamalla tarpeet ja kehittämällä etätyötilojen toiminnallisuutta. Etätyötilan houkuttelevuuteen ja arjen sujuvuuden tarpeisiin vastattaisiin hyödyntämällä kaavaillun valokuidun mahdollisuudet sekä tarjoamalla etätyöläisille paikallinen palvelutarjotin. Laajempana visiona tiimi ryhtyisi kaupallistamaan Vuolijoen kylän hiljaisuutta ja rauhallisuutta sekä kehittäisi edelleen myös etätyötilojen asemaa koko kylän yhteisöllisyyden ja kohtaamisten edistäjänä.

Kolmas tiimi puolestaan ideoi keinoja lasten ja nuorten kyläidentiteetin vahvistamiseen. Miten lapset ja nuoret saadaan viihtymään kotipaikkakunnalla? Miten heidän äänensä saadaan kuuluviin? Tiimi tunnisti pieniä ja nopeastikin toteutettavissa olevia kokeiluja, joita ovat esimerkiksi heppakerho ja airsoft-tila. Seuraavia askeleita ideassa olivat mm. kansainvälinen Oulujärvi-mopomiitti vuonna 2023.

Neljäs tiimi työskenteli biokaasun parissa ja etsi ratkaisua biokaasun tuotannon ja jakelun kannattavuusongelmaan Vuolijoen kaltaisella harvaan asutulla maaseudulla. Tiimi löysi ratkaisun paikallisen biokaasutuotannon edistämiseen ja markkinoiden hyödyntämiseen. Suunnitelmien toteutuessa Vuolijoelle nousee biokaasulaitos sekä syntyy teollisuutta, maataloutta ja asukkaita hyödyttävä ekosysteemi ja nuoria houkutteleva aluebrändi.

Tuomaristo valitsi voittajaksi biokaasu-tiimin idean. Tuomaristo näki, että siinä huomioitiin hyvin monet eri näkökulmat, kuten teollisuus, maatalous ja asukkaat. Ideaa pidettiin kunnianhimoisena, mutta kuitenkin toteutettavissa olevana. Ideassa osattiin ottaa hyvin huomioon nuorten nousevaa ympäristöarvostusta ja -ajattelua, jonka kautta alueesta voisi syntyä vetovoimainen nimenomaan uusille ympäristötietoisille muuttajille. Tuomaristo myös koki, että idea toimii mahdollistajana muille leirin keksinnöille.

Huoneentaulu, jossa esitellään, mitkä asiat ovat tärkeitä kylän kehittämisessä.



Muokkauspäivämäärä: Dec 16, 2021