Laaketta tyhjien kokoustilojen syndroomaan

Lääkettä tyhjien kokoustilojen syndroomaan

Valoisina kevätiltoina ja rapsakoina syysehtoina ihmisiä on äärettömän vaikeaa houkutella sisätiloihin kuulemaan maaseuturahoituksen ilosanomaa. Tämä on huomattu myös Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:ssä, jossa lääke tyhjien kokoushuoneiden syndroomaan keksittiin puolivahingossa maailman suurimpien talkoiden sivutuotteena.

Suomen Leader-ryhmät ja maaseutuverkostopalvelu organisoivat syksyllä 2015 maailman suurimmat talkoot, joilla haluttiin aktivoida ihmisiä ja muistuttaa, että Leader-rahoituskausi on käynnistynyt. Näissä merkeissä talkoita järjestettiin myös Etelä-Karjalan pohjoispäässä Kärki-LEADERin temmellyskentällä. Malli toimi niin hyvin, että käytäntöä on jatkettu.
- Kun pyytää illaksi kokoukseen, ei paikalle tule ketään. Niinpä Leader-toimiston väki on ollut kyläyhdistysten mukana vaikkapa haravoimassa. Samalla saa raitista ilmaa, kuvailee toiminnanjohtaja Riitta Bagge Etelä-Karjalan Kärki-LEADERistä.

Vastaanotto on ollut positiivista kyläyhdistyksissä ja ne ovat hoitaneet talkoiden järjestelyt.
- Yhdistyksissä on sanottu, että hyvä kun soitit, niin tulee tämänkin homma hoidettua, kertoo Kärki-LEADERin hankeneuvoja Markku-Pekka Antikainen.
Kun talkoissa ensin huhkitaan tunti tai pari, on aika istahtaa hetkeksi kahvipöydän tai nuotiotulen ääreen.
- Makkaranpaiston ohessa puhumme Leader-asiaa, Riitta Bagge tiivistää.

Talkoita on pidetty kahdeksan kertaa vuodessa ympäri Kärki-LEADERin toiminta-aluetta, mutta jatkossa haravat heiluvat jopa tuplasti useammin.
- Talkoot ovat avoimia kaikille, jotka haluavat tutustua kyläläisiin ja talkookohteisiin. Esimerkiksi Myllykoski Ruokolahden pohjoisosassa oli mielettömän upea paikka, joka kiinnosti, Bagge huomauttaa.

Rahoittajat rämeikössä

Palaute sekä Leader-väen että ELY-keskuksen asiantuntijoiden jalkautumisesta hankekohteisiin on ollut kauttaaltaan positiivista. Tänä vuonna Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien henkilöstö on tutustunut esimerkiksi Kouvolan seudun kehittyviin yrityksiin sekä skiittoihin Saimaan Ilkonsaaressa. ELY-keskus ja Pohjois-Kymen Kasvu ry ovat näkyneet myös vuosittain järjestettävässä Viranomaiset Manskilla –tapahtumassa Kouvolan kävelykeskustassa.

Hankehenkilöstö ja yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä, kun viranomaiset sähköpostiviestien ja päätösten takana ovat saaneet kasvot ja asioista on päästy keskustelemaan ihan nokakkain, ihminen ihmisen kanssa.

Myös asiantuntijoille on ollut kiinnostavaa nähdä, kuinka hankesuunnitelmat ja Hyrrä-merkinnät ovat konkretisoituneet vaikkapa upeaksi, yleiseksi saunaksi, yrityksen tärkeäksi laitehankinnaksi tai matkailijoita ihastuttavaksi skiitaksi eli pienoisluostariksi.

Vaihdetaan siis säännöllisin väliajoin farkut verkkarihousuun ja jalkaudutaan talkoisiin! Puolin ja toisin tutustuessa sekä tietoa vaihdettaessa voi syntyä samalla muutama idea, joka olisi jäänyt pelkän puhelimen ja sähköpostin välityksellä syntymättä.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Anni Peltola on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen yritysasiantuntija, joka rakastaa ongelmanratkaisua ja palvelee yrittäjiä hymyssä suin. Saija Räty työskentelee KaakonKantri-viestintähankkeessa tiedottajana ja kannustaa kokeilemaan rohkeasti uutta, jos vanhat keinot eivät tepsi.
Kuvat: Markku-Pekka Antikainen