Laaketta tyhjien kokoustilojen syndroomaan

I stället för folkfattiga möten

Under ljusa våraftnar och klara höstkvällar är det ytterst svårt att locka folk att bänka sig inomhus för att lyssna på glädjebudskapet om landsbygdsfinansiering. Det här har man märkt också i Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry. Botemedlet mot tomma möteslokaler-syndromet upptäcktes där halvt om halvt av misstag, som en biprodukt av Världens största talko.

Leadergrupperna i Finland och landsbygdsnätverkstjänsterna organiserade hösten 2015 Världens största talko. På så sätt ville man aktivera människor och påminna om att Leader-finansieringsperioden hade startat. Olika talkon ordnades i det sammanhanget också i de nordligare kommunerna inom Södra Karelen, det område där Kärki-LEADER håller till. Modellen var så lyckad att man har fortsatt av bara farten.

- När folk bjuds in till ett kvällsmöte kommer ingen. Därför har de anställda vid Leaderkontoret varit med till exempel när byaföreningarna räfsat löv. Samtidigt får man frisk luft, säger verksamhetsledare Riitta Bagge vid Etelä-Karjalan Kärki-LEADER.

Byaföreningarna har ställt sig positiva till det här och skött talkoarrangemangen.

- I föreningarna sägs det att det var bra att du ringde, så får vi det här gjort, berättar projektrådgivare Markku-Pekka Antikainen vid Kärki-LEADER.

När man först har talkojobbat en timme eller två blir det dags att sätta sig vid kaffebordet eller brasan.
- Vi grillar korv och talar om Leadergrejer vid sidan av, sammanfattar Riitta Bagge.

Åtta talkon om året har ordnats runtom i Kärki-LEADERs verksamhetsområde, men i fortsättningen tas lövräfsorna fram rentav dubbelt så ofta.
- Talkona är öppna för alla som vill bekanta sig med byborna och talkoplatserna. Exempelvis Myllykoski i norra Ruokolax var helt fantastiskt och mycket intressant, påpekar Bagge.

Finansiärerna ute bland folk

Responsen på att de Leaderanställda och NTM-centralens sakkunniga bekantat sig med projekten på plats har varit genomgående positiv. I år har personalen vid Leadergrupperna och NTM-centralen i Sydöstra Finland besökt bland annat nya och växande företag i Kouvolatrakten och sidoklostren på Ilkonsaari i Saimen. NTM-centralen och Pohjois-Kymen Kasvu ry har synts till också vid det årliga evenemanget Viranomaiset Manskilla i centrum av Kouvola.

Projektpersonalen och företagarna har varit nöjda över att myndigheterna bakom e-postmeddelanden och beslut har fått ett ansikte, och saker och ting har kunnat diskuteras öga mot öga.

Också för experterna har det varit intressant att se hur projektplaner och Hyrrä-anteckningar har konkretiserats i bland annat en ståtlig gemensam bastu, en anordning som är viktig för ett företag eller ett sidokloster som charmar turister.

Det är alltså en bra idé att med regelbundna mellanrum byta jeansen mot arbetsbyxor och styra kosan mot ett talko! I samma veva som deltagarna bekantar sig med varandra och utbyter information kan det kläckas idéer som inte skulle ha sett dagens ljus utan direktkontakten.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020
Text: Anni Peltola är företagsexpert vid NTM-centralen i Sydöstra Finland, älskar problemlösning och betjänar företagarna med ett leende på läpparna. Saija Räty arbetar som informatör inom kommunikationsprojektet KaakonKantri och uppmuntrar till att oförfärat pröva på något nytt, om de gamla knepen inte är till hjälp.
Foto: Markku-Pekka Antikainen

Detta är en karusell med kort till artikeln. Använd föregående och nästa knappar för att navigera.